Petak, 19 Jula, 2024
Rubrika:

U Nikšiću predstavljeno fototipsko izdanje knjige akademika Radoja Pajovića

Organizator promocije je UBNOR i antifašisti Nikšića

”Kontrarevolucija u Crnoj Gori ( četnički i federalistički pokret) 1941 – 1945”  reprint izdanje knjige   počivšeg akademika Radoja Pajovića  promovisano je u  Ljetnjikovcu Kralja  Nikole u Nikšiću.

Organizator promocije je UBNOR i antifašisti Nikšića.

Izuzetno obimna, saznajna i istraživačka   knjiga “Kontrarevolucija u Crnoj Gori ( četnički I federalistički pokret) 1941 – 1945” obuhvata tri sadržajna dijela. Prvi se odnosi  na period ulaska italijanskog okupatora do početka oružanog sukoba između pripadnika narodnooslobodilačkog pokreta i kontrarevolucionarnih snaga, drugi dio oduhvata period od početka 1942. godine do kapitulacije Italije, a treći ulazak njemačkih okupacionih snaga do kanačnog oslobođenja Crne Gore i sloma četničkog pokreta.

U osnovi ovog jedinstvenoga klasičnog djela crnogorske istorijske nauke je traganje za istorijskom istinom, za koju se akademik Pajović konstantno i neprekidno zalagao.

“Pajovićeva knjiga sazdana je na najvaljanijoj ljudskoj, intelektualanoj i naučnoj perspektivi  – taganju za istorijskom istinom. Autor je pripadao patrizanskom pokretu,  a nije lako pisati o pokretima koji su bili na drugoj strani, pogotovo objektivno o četničkom pokretu u Crnoj Gori. Velika je vrlina istoričara da prirodni i politički stečeni animozitet prema takvom fašističkom pokretu zakoči i svoje istorijske sudove i uvide zadrži na nivou objektivnosti, da o  svojim ratnim i ideološkim neprijatljima piše na nepristrastan način, prema relevantnim uvidima , dokumentima  i  autoritetima koji su obrađivali taj materijal.  Pajović je napisao klasično djelo crnogorske istorijske nauke, koje je izdržalo probu vremena i zato je zakonomjerno  da se pojavi novo, drugo izdanje” istakao je prof.dr Milenko Perović.

Reprezentativna monografija cjelovito prikazuje pojavu i razvitak četničkog i federalističkog pokreta, njihovu političke koncepcije, sve faze njihovih odnosa, saradnju sa okupatorom, aktivnosti njihovog vođstva, snage na koje su se oslanjali  i drugo. Akademik Pajović , ovom knjigom  postavio  je temelj kritičkoj  istoriografiji u Crnoj Gori.

“Knjiga koje je trebalo da bude svjedočanstvo jednog vremena i uloge   kvislinških snaga, pretvorila su u materijal za odbranu antifašističkih vrijednosti. Mislim da nas odbrana tih vrijednosti čeka u narednom periodu, a ova knjiga  će biti ugaoni kamen, barem u onom dijelu koji se odnosi na Drugi svjetski rat, koji je interesentan revizionistima na prostoru Jugoslavije. Naša borba protiv istorijskog revizionizma tek počinje a ova knjiga je naša najbolja zaloga za tu borbu” naglasio je istoričar  dr Adnan Prekić.

Istaknuti istoričar i akademik DANU Radoje Pajović  opsežnu knjigu “Kontrarevolucija u Crnoj Gori (četnički i federalistički pokret) 1941 – 1945”, napisao je kao doktorsku tezu odbranjenu 1970.  u Beogradu. Kniigu je  1977. godine objavio  Istorijski institut SR Crne Gore, da bi  ove godine  reprint izdanje objavio Savez udruženja boraca i antifašista Crne Gore.

“Knjiga, zasnovana na dokazivim, provjerljivim činjenicama, hronološki i  metodološki obrađena , na iskustvu i znanju prethodnika, zaslužuje ozbiljno čitanje, promišljanje i promociju, istakla je moderatorka profesorica Jasmina Nikčević.

U ime porodice Pajović prisutnima se obratila Tanja Lučić, kćerka akademika Radoja Pajovića, koji je objavio deset  knjiga i više od  dvijestotine naučnih radova. Dobitnik je brojnih nagrada  i priznanja, među kojima su najznačajnija “Trinaestojulska” i nagrada “19. decembar”.

IzvorRTNK

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve