Petak, 21 Juna, 2024
Rubrika:

Veče sjećanja na istoričara Radoja Pajovića: Čuvao crnogorsku istoriju od zaborava i prekrajanja

Prisutne je u ime Ogranka Matice crnogorske u Danilovgradu pozdravio predsjednik Veselin Popović

“Crnogorsku istorijsku čitanku staru deset vjekova ispisivali su svojim životima najhrabriji, a bilježiili najpoznatiji hroničari i istoričari. Među njima u novije doba posebno mjesto pripada crnogorskom i jugoslovenskom ugledniku, dr Radoju Pajoviću, istoričaru, čovjeku koji je poštovao istinu, čuvao crnogorsku istoriju i istoriju NOB-a ne samo od zaborava, nego i od prekrajanja, čovjek koji je bio i ostao uvijek u prvim redovima borbe za pravo svakog čovjeka i svakog naroda”, rekao je Dragan Mitov Đurović na sinoć održanoj večeri „Sjećanje na dr Radoja Pajovića“ koje je održano u sali Opštine Danilovgrad. Veče su organizovali Matica crnogorska Ogranak Danilovgrad i Savez boraca NOR-a i antifašista Crne Gore.

Istoričar Momčilo Šaletić je o Pajoviću govorio kao o kolegi i višedecenijskom prijatelju, a s posebnim ponosom ističući njegov doprinos manifestaciji na Lazinama koju su zajedno organizovali.

“Radoje, kao izuzetni poznavalac istorije Narodnooslobodilačke borbe, pa i do detalja samog događaja na Lazinama, davao je puni stvaralački doprinos tome radu. Bio je ponosan što se na tako veličanstven način čuva sjećanje na 50 strijeljanih mladića i djevojaka i što se tako širi istina o njihovoj patriotskoj žrtvi i pobjedi”, rekao je Šaletić.

Dodao je i da je cijelu Crnu Goru smatrao svojim zavičajem, te besjedio o njegovom ratnom djetinjstvu punom gladi i straha, te o njegovom zalaganju za suverenu i samostalnu Crnu Goru i autokefalnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Publicista Marijan Mašo Miljić je s Pajovićem započeo druženje u Istorijskom institutu Crne Gore i prisjetio se njihovih zajedničkih momenata u ovoj ustanovi.

“Bila je privilegija biti u njegovom društvu. On je zračio ličnošću, znanjem i ljudskošću. U njegovom kabinetu raspravljalo se o mnogim temama i pitanjima kako crnogorske prošlosti, tako i savremenosti, o Crnoj Gori kroz istoriju, njenoj sudbini, crnogorskom nacionalnom i državnom pitanju, identitetu, o autohtonom porijeklu Crnogoraca, njihovom životu i običajima, ali i o tekućim pitanjima”, rekao je Miljić. On je podsjetio i na period nakon raspada Jugoslavije kada se Pajović pridružio Opštecrnogorskom pokretu.

“On je bio prvi istoričar iz starije generacije koji je htio s nama mlađima da razgovara, a ono što ga je odvajalo od njegove generacije bila je činjenica da ste s njim mogli da razgovarate i o mnogim drugim temama pa je tako ostalo zanimljivo da je bio vatreni navijač Mančester Junajteda koji je redovno išao na njihove utakmice kada je odlazio u posjete kod svog sina”, rekao je istoričar Adnan Prekić i dodao da ono što djelo Pajovića izdvaja je njegova savremenost.

“Ja sam siguran da ni sam Radoje Pajović sedamdesete godine kada je pisao knjigu „Kontrarevolucija u Crnoj Gori“ nije mogao ni da zamisli da će ta knjiga pedeset godina kasnije biti mnogo aktuelnija nego što je bila u trenutku kad se pojavila. I upravo to je suština tog njegovog djela”, rekao je Prekić i istakao da istoriografsko djelo Radoja Pajovića predstavlja „jedan od ugaonih kamena savremenog crnogorskog antifašizma prije svega zbog onoga što je to djelo najbolja brana onoga što mi danas prepoznajemo kao istorijski revizionizam“.

Prisutne je u ime Ogranka Matice crnogorske u Danilovgradu pozdravio predsjednik Veselin Popović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve