Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Završena rasprava o izboru članova TS: Živković: Kandidate preporučile litije; Bulatović: TS će biti profesionalan i kompetentan

Opozicija kritikuje predložene kanditate, dok vlast pozdravlja predložene članove Tužilačkog savjeta

Poslanici u Skupštini završili su raspravu o predlogu za izbor četiri člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika i Predlogu za izbog člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika predstavnika NVO. Za članove Tužilačkog svajeta predloženi su Filip Jovović, Borivoje Đukanović, Siniša Gazivoda i Miloš Vuksanović.

 

Poslanik Demokrata, Momo Koprivica, kazao je da je Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu utvrdio predlog za izbor četiri člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Podršku odbora dobili su Siniša Gazivoda, Miloš Vuksanović , Borivoje Đukanović i Filip Jovović.

Poslanik DF-a, Slaven Radunović rekao je da mogu unaprijed proslaviti izbor novih članova Tužilačkog savjeta, ”ali da je sve ovo moglo da bude mnogo ranije gotovo”.

Kazao je da je normalno da je jedan od najvažnijih predmeta kandidata Đukanovića, što je advokat Darka Šarića.

“To je normalno, kao što je doktor Pavićević operisao bog zna koliko kriminalaca i zbog toga ne može imati štetu”, dodao je Radunović.

Poslanik DPS-a, Danijel Živković rekao je da većina od članova Tužilačkog savjeta ima jedan zajednički imenitelj.

“To je da su ih litije preporučile da budu članovi Tužilačkog savjeta i da su advokati”, kazao je poslanik DPS-a.

Danijel Živković
Danijel Živković

Ova vladajuća većina je preko godinu dana, smatra Živković, u statusu kvo.

“Kao što vidimo DF pokušava da opravda odluku za člana koji je njima lojalan i koji je trebao da bude izabran, to je nastavka političke agonije. Ova vladajuća većina je godinu u statusu KVO. Nije naše da vas kritikujemo, mi smo vas na ovo upozorili. Danas je sugerisano kako se bira tužilački savjet da demontira DPS. Vlast ste godinu, zauzeli ste sve intitucije i opet DPS zadržava svoj politički rejting”, kaže on.

Ključno je da je voz promjena u CG krenuo, u tom vozu se nalaze neki politički subjekti, neki su ostali na peronu a neki trče za tim vozom ali ne mogu da ga stignu, dodaje on.

“Vrlo brzo ćemo imati prilike da vidimo ko je za to da Crna Gora nastavi evropskim putem, a ko za to da svojim ponašanjem izostaje sa tog puta ili ostaje na peronu i stagnira u mjestu”, dodaje Živković.

Poslanik Dragan Ivanović (SNP) kaže da su građanima obećali da će zaživjeti pravna država.

“Veliki broj predmeta u SDT-u je u fiokama i izvršioce krivičnih djela nijesu iznijeli licu pravde. Ja sam siguran da su ovi ljudi garant da će pravna država da zaživi. Oni koji su štitili počinioce krivičnih djela, treba da dobiju ono što zaslužuju”, dodaje on.

Dodaje da ima povjerenje u ove ljude koji su predloženi, te kaže da će ih podržati.

Potpredsjednik parlamentra Ervin Ibrahimović (BS) kaže da ta partija ostaje pri stavu da se moraju birati najkompetentniji, a nikako politički igrači.

“Opet je izostao dijalog vlasti i opozicije. Imam prigovor da smo ponovo propustili šansu za jedno političko pomirenje. Ne možemo na ovakav način doći do one potrebne većine tokom glasanja”, kaže on.

Kaže da evropski put nema alternativu, a zna se, kako ističe, i šta je rekla Venecijanska komsiija.

Kaže da će BS glasati protiv, jer opet nećemo dobiti nezavisan Tužilački savjet.

“Vrlo brzo ćemo dobiti vrlo jaču većinu, kvalitetniju, sa kojom ćemo pokušati da popravimo sve učinjeno u prethodnoj godini. Crnoj Gori treba kvalifikovana većina, koju će vrlo brzo dobiti”, dodaje on.

Poziva većinu da povuče ovaj predlog, jer ovo, kako smatra, nije dobar put.

Poslanik Boris Bodgdanović (Demokrate) kaže da su se izborili za nezavisan i nepristrasan Tužilački savjet.

“Savjet koji će raditi svoj posao, a ne posao za nekog drugog. Savjet koji neće imati cijenu. Politika će biti isključivo pravi i pravda”, navodi Bogdanović.

Kaže da CG ne smije da propusti da ima nezavisne i potpuno nepristrasne institucije.

Pozvao je da se više nikada ne desi da najgori tužioci dobijaju najbolje ocjene.

Poslanik Boris Mugoša (SD) rekao je da su ovi predlozi isključivo dogovor političke većine.

“Posljedica toga bila je da smo pet mjeseci imali zaustavljen Tužilački savjet. Građani su, po ko zna koji put, postali taoci međusobnih uslovljavanja, ucjenjivanja parlamentarne većine”, kazao je on.

Nada da će u periodu pred nama doći do prekompozcije na političkoj crnogorskoj sceni.

Kaže da nije dobro da od četiri kandidatkinje nijedna nije prošla u uži izbor.

“Niti će Tužilački savjet da vodi istrage, niti da podiže optužnice, korektno prema građanima je pričati iskreno i otvoreno, a ne podizati njihova očekivanja”, kaže on.

Branko Radulović (PzP) smatra da ovo rješenje neće dati efikasnu demontažu totalitarnog, antievropskog režima.

“Bio sam ubijeđen da je trebalo napraviti ono što su napravila Slovačka, Rumunija, Hrvatska…Trebalo je napraviti nešto što će dati rezultate poslije nekoliko mjeseci, nažalost, to se nije desilo. Radovao sam se novoj Vladi, pa mi to radovanje bješe uzalud”, kaže Radulović.

Poslanik Raško Konjević (SDP) kaže da nova vlast nije smjela da dovede državu u poziciju malo snažnije konfrontacije sa kritikama koje se upućuju od Evropske komisije i onim što su preporuke Venecijanske komisije.

“Pokušava se to odbraniti principima da se želi depolitizovan Tužilački savjet. Postavljam pitanje, ako politički lideri mogu uticati na svog advokata da li Zvicer i Šarić mogu uticati na ovu dvojicu koji su bili advokati njihovi”, kaže on.

Konjević kaže je da će oni glasati za Sinišu Gazivodu, zato što je stručnjak i nije advokat bilo koga problematičnog.

Kad biraju advokate kako oni žele onda, kaže, ti advokati “nisu mafija”.

“Kad ih vi birate oni nisu mafija, ali dolazite u konfrontaciju sa Evropskom komisijom. Imamo i u ovom Tužilačkom savjetu možda kumova i drugova, mi smo malo društvo, ali moramo imati drugačiji pristup ne otvarate dijalog. Danas ga ne otvarate ni ovi, mislite da sa 41 glasom možete reformisati sistem”, kaže Konjević.

“Ali ne, vi želite Tužilački savjet na način da on izabere vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca šest plus šest mjeseci. Vi ste na takav način željeli da eliminišete ustavnu potrebu dogovora oko vrhovnog državnog tužioca”, naveo je Konjević.

Nema, kaže, problem ni sa tim.

“Ovdje je normalno da potrpredjsendik Vlade kaže za jednog sudiju da radi za mafiju, sad vas ja pitam za koga rade ova dva advokata”, dodaje on.

Miloš Konatar (URA) kaže da za pravdu nikada nije kasno.

“Bolje ikad, nego nikad. Ovo je važan korak ka reformi Tužilaštva, bez reforme Tužilaštva nema efikasne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije”, kaže Konatar.

Navodi da su URA i CIVIS ponavljali po hiljadu puta da treba se izabere Tužilački savjet.

“Ne treba nama to zbog Evrope, nego zbog nas samih. Jer se mi ovdje moramo izboriti sa dva najveća zla, a to su korupcija i organizovani kriminal. Nema mafije u CG na koju nije udareno i na koju nećemo udariti”, kaže on.

Navodi da će podržati članove.

Predrag Bulatović (SNP) smatra da je Tužilački savjet kompetentan.

Smatra da neko pokušava u stilu malih dječaka i djevojčica da se obrati velikom Demokratskom frontu.

Bez DF-a ne bi bilo promjene vlasti u Crnoj Gori. Da smo mi poraženi, poniženi. Mi smo državnički ozbiljni, nama su Crna Gora i građani na prvom mjestu. Niti koga ucjenjujemo, niti imamo ultimatum prema bilo kome, niti smo bilo koga prodali. Ako je neko prihvatio da se formira Vlada do koje ne bi nikad došlo bez DF-a i jakih opozicionih partija, ako smo mi prihvatili da naši lideri budu ospravani, onda je savršeno jasno da ćemo napraviti svaki ustupak ako traže od nas naši politički partneri da bi napravili promjene”, navodi on.

Kaže da će nakon Novogodišnjih praznika u CG biti nova realnost.

“Nijesu nas vodili unutar-stranački razlozi, već državni. TS mora razrješavati probleme koji su nužni, i razriješitisve koji nijesu radili po Zakonu. Treba izabrati novog vršioca dužnosti VDT-a. Treba nam zbog toga što Evropska komisija kaže da nemamo rezultate u borbi ptotiv organizovanog kriminala i korupcije”, kaže on.

On smatra da ova Vlada, ovaj premijer i Ministarstvo pravde bez ministra ne mogu neophodne reformske promjene da sprovedu.

“Demokratski front će u u Novoj godini da počne da se bavi pitanjem statusa Vlade koja nema podršku parlamenta. Tri ministra neće dobiti podršku. Premijer je rekao da ga baš briga za odluku Skupštine”, podsjeća Bulatović.

Andrija Popović iz LP kaže da je za tu pratiju prihvatljivo jedino povlačenje predloga, ali i Zakona o budžetu naslovljenog Evropa sad.

“Kako vidimo da je rađen u Beogradu, možemo ga nasloviti Srpski svet sada, a u njemu se građanima nudi mrkva i štap”, kaže on.

Poslanik Srđan Pavićević (CIVIS) navodi da ako su išta obećali 30. avgusta građanima, to je pravda.

“Dugo je trajao period stvaranja TS, dobro je da je okončan. Ovo je država koja je karakterisana kao leglo kriminala. To je zbog toga što nije bilo pravde. Nama je pravda kao đavolu krst, od nje smo bježali”, dodaje on.

Pa onda čujemo, kako kaže, “pokupili ste te ljude na litijama”.

“Pa šta je tu loše, zbog čega to nije dobro, jesu li kvalifikovaniji oni koji su se skupljali u Splendidu”, dodaje on.

Poslanik Dragutin Papović kazao je da parlamentarna većina priča o pravdi, te da je to bilo jedno od obećanja 30. avgusta, a godinu nakon toga od njihove pravde imamo samo bjelaško četničku tiraniju koja sprovodi progone u svim institucijama i svim sferama javnog života.

“Dobili smo vlast koja je degradirala CG, i ta parlamentarna većina nama priča o pravdi. Vi pričate o izgradnji pravne države, vi koji se suprotstavljate mišljenju Evropske komisije”, navodi on.

Papovic je citirao Birivoja Đukanovića, kandidata za Tužiački savjet, na pitanje o Haškom tribunalu, dat na Konsultativnom saslušanju, u julu ove godine:

“Taj Haški tribunal je primarno oformljen, konstituisan, organizovan sa jednim jedinim cijem da se Srbi, istorijski gledano, degradiraju navraj nivo da svaki Srbin sjutra gubi bilo kakav kredibilitet, da je bez integriteta”.

Papović je podsjetio da je zbog sličnih stavova Skupština CG smijenila Vladimira Leposavića sa mjesta ministra pravde!

Kaže da će on njih dobiti prkos i inat.

Poslanik Milun Zogović kaže da se potvrđuje da su za nacionalne interese srpskog naroda uvijek bili najgori bivši Srbi.

“Ti ljudi kada su odlučili da zbog materijalnih interesa prodaju sopstvenu ideologiju, od njih ste mogli da očekujete da na najgori način govore o narodi kojem su pripadali”, dodaje Zogović.

Momo Koprivica iz Demokrata podsjetio da kada iz Sikstinske kapale izađe biljei dim to je znak da izabran novi papa.

-Čuli smo da je izašao bijeli dim koji oglašava izbor novih članova TS, ali budite sigurni da su političke pape u tužilaštvu danas umrle- naveo je Koprivica.

Dodao je da bez politički neutralnog tužilaštva ne može biti govora o pravdi.

Marta Šćepanović iz DPS-a kazala je da novi Savjet neće biti nepristrasan, jer su predstavnici vladajuće većine najavili da će mijenjati strukturu tužilaštva.

-Predstavnici vlasti stalno govore da je tužilaštvo pod našim uticajem, nekadašnje vlasti, ali nikada nijesu za to ponudli nijedan dokaz. Zato danas žele da tužilaštvo apsolutno stave pod svoju kontrolu. Izborom ovih članova se mijenja evropski put, jer se sve radi suprotno evropskim preporukama- navela je Ščepanović.

Poslanica Socijalističke narodne partije Danijela Đurović kazala je da bi tužioce i sve u pravosuđu trebalo procjenjivati samo na osnovu rada.

-Dosta je bilo podjela na naše i vaše i njihove. Ako želimo prave reforme u pravosuđu onda moramo razgovarati i dogovarati te stvari- navela je Đurović.

Skupština sjutra nastavlja rad u 12 sati, kada će, kako je rekao predsjednik parlamenta Aleksa Bečić biti glasanje o svim tačkama dnevnog reda uključujući i budžet.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
2/3 DPS
28.12.2021-17:11 17:11

Evo nama ponovo noz u ledja od URA Abazovica kako su ponovo zaigrali kolo sa Cetnicima da uniste CRNU GORU sa MILACICEM-VUCUROVIC  doci ce dan kad ce svaki morat odgovarat za va zla nanijeta CG !

Sara
28.12.2021-17:32 17:32

Opozicija ne bi trebala da sjedi u skupstini..kod nas vlada diktatura..progon i klerofasizam…i bice sve gore..nek se DPS zabavi o sebe..kako ce sve organizovati za sledece izbore..ovdje je gubljenje vremena!