Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Šehović o Vesni Bratić: Nakon premijera, imamo još jednog medicinskog fenomena u Vladi

Poslanici će raspravljato i o interpelacijama o vođenju politike Vlade u oblastima vanjske politike, prosvjete i poljoprivrede

Skupština Crne Gore danas nastavlja sjednicu, koja je počela u petak, a poslanici treba da se izjasne o još sedam tačaka dnevnog reda. Počela je rasprava o izmjenama Zakona o sportu.

Resorna ministarka Vesna Bratić je kazala da su učinili sve da ovim izmjenama upodobe odredbe sa pravilima Svjetske antidoping agencije i time obezbijede nesmetano učešće naših sportista na međunarodnim takmičenjima.

”Trenutno je nivo usklađenosti naših propisa ispod minumuma, na samo 60 odsto”, dodala je Bratić. Novim izmjenama će Crna Gora, kako navodi Bratić, u potpunosti uskladiti svoje propise sa međunarodnim pravilima, a sport će, kako ističe, biti depolitizovan.

Danijel Živković iz DPS-a je ukazao da je ono što se prije nekoliko mjeseci desilo ili moglo da se desi sa crnogorskim sportom, unižavanje i ponižavanje crnogorskog dostojanstva i ponosa.

”Da li je u pitanju nesposobnost, nemar ili čak namjera”, pita se Živković.

On je podsjetio da je ministarstvo optužilo smijenjenog čelnika Uprave za sport Vasilija Laloševića kod SDT-a za zloupotrebu finansijskih sredstava koje su bila namijenjene za sport.

”Devet mjeseci je ovo ministarstvo imalo priliku da upodobi pravila sa Agencijom za antidoping”, napomenuo je Živković.

On je podsjetio i na izjave Laloševića na račun ministarstva.

”Onoliko koliko znam o Laloševiću mogu da ga kvalifikujem kao časnog i poštenog čovjeka. Najmanje je bitno ko je predlagač ovog rješenja, a kada smo mi to pokušali optuženi smo bili od ministarstva za opstrukciju. Vi se dogovorite ko je kriv, ali nemojte dovoditi crnogorski sport pred svršen čin zbog vaših propusta”, kazao je Živković.

Na to je Slaven Radunović iz DF-a rekao da DPS čak i od ovog, kako kaže tehničkog pitanja, napravi razdor unutar vladajuće većine.

”Za stanje u sportu nije kriv niko iz vladajuće većine, već prethodna vlast”, rekao je Radunović.

Uslijedila je polemika, tokom koje je Radunović rekao da su ”u jednom periodu naši timovi bili zapravo DPS reprezentacija”.

I Boris Bogdanović iz Demokrata je rekao da prethodnoj vlasti sportisti nijesu bili prioritet.

”Nijesu brinuli o sportistima, ali su brinuli o stotinama miliona eura i svojim kriminalnim partnerima. Trudili su se da propalice ostanu poznate, a šampioni izbrisani”, dodao je Bogdanović. Dodao je da se amandmanima Demokrata obezbjeđuje doživotna naknada našim vrhunskim sportistima. ”Time im se ova Skupština ne odužuje, već im zahvaljuje”, dodao je Bogdanović.

Damir Šehović iz SD-a je ocijenio da Vlada nije bila u stanju punih devet mjeseci da predloži dvije tehničke izmjene u Zakonu o sportu, koje se odnose na antidoping.

”Da nijesu znali, pa i da im se oprosti, ali nažalost, nije tako. Oni su četiri puta upozoravani na tu činjenicu, prvi put još u januaru ove godine”, kazao je Šehović.

”Lalošević, za koga nemam ni jedan politički razlog da ga branim, mučki je smijenjen jer je ukazivao na taj problem”, dodao je Šehović. i ocijenio da na čelu resornog ministarstva imamo osobu sa anticivilizacijskim, a nerijetko i šovinističkim stavovima, koja veliča ratne zločince i koja se od starta obračunava sa FCJK.

”Kada imamo to saznanje nije ni čudoi da taj neko bježi od parlamenta i matičnog skupštinskog odbora. A ne možete pobjeći od toga da je dobar dio vas doveden da Crnu Goru pretvori u državu bez ljušture, sa kojom se može lakše upravljati izvana. Želja će vas biti da ponizite Crnu Goru, iako se u vezi toga svojski trudite”, rekao je Šehović.

”Ne postoji ratni zločinac koji je Crnoj Gori uradio više zla nego što je to uradio Damir Šehović. Moj predak je dobio američki ratni orden, a da li Vi gospodine Šehoviću imate slične pretke ili drugačije””, kazala je nešto kasnije ministarka Bratić.

”Nikad niko nije ponizio prosvjetni sistem kao ministarka Bratić. Prvi put kada smo za ministra dobili nekoga ko sebe naziva ženom-četnikom. Mi smo do sada znali da u Vladi imamo jednog medicinskog fenomena, nakon Vašeg izlaganja znamo da imamo još jednog”, kazao je Šehović.

Ervin Ibrahović iz BS-a je za opasnost od urušavanja crnogorskog sporta optužio aktuelnu vlast.

”Za to nijesu krivi ni sportisti, ni građani, ni opozicija. Ova vlast je napravila partiitokratsku administraciju koja ne može da odgovori zadatku i zbog toga nam se dešava da ovakav nerad dovede u pitanje ugled našeg sporta”, dodao je Ibrahimović.

Vladimir Joković iz SNP-a je krivicu za problem sa anti-doping pravilima prebacio sa Laloševića, inače funkcionera SNP-a, na ministarstvo i to potkrijepio prepiskom između Uprave za sport u vrijeme kada je na njenom čelu bio Lalošević i resornog ministarstva.

”Nekome je sve ovo trebalo da smijeni Laloševića, a oni će optužbe na račun Laloševića morati dokazati”, poručio je Joković.

Kaže da je ”možda nekome smetalo što je sve Lalošević uradio u Upravi za sport”.

”Sve obeveze koje je imao je ispunio, sportski savezima su isplaćena pripadajuća sredstva i sve je izgledalo u najboljem redu. Doveden je umjesto njega gospodin Begović, čovjek za koga ni od jednog sportiste nijesam čuo lijepu riječ”, kazao je Joković.

Dodao je da je Lalošević, koji je bio stub borbe protiv DPS-a vlasti, po treći put ostao bez posla.

”Vrijeme će učiniti svoje, a mi smo stali i staćemo iza Vasilija Laloševića”, rekao je Joković.

Draginja Vuksanović Stanković iz SDP-a je rekla da je ključno pitanje čija je odgovornost što ovaj zakon nije predložen prije pola godine, nego se čekala ”zadnja ura”.

”Razlog je svima jasan, to je opšte neznanje i nerad skoro svih predstavnika Vlade”, kazala je Vuksanović-Stanković.

Sve to dovodi, kaže, do katastrofalnih rezultata u stvarima koji čine identitet jedne države.

”Možda neko procjenjuje da nam sport nije toliko bitan. Ministarka Bratić ne priznaje crnogorsku u, naciju, zastavu, grb i himnu, pa je htjela da dobije na vremenu kako crnogorski sportisti ne bi nastupali pod crnogorskim obilježjima, i zato ćemo tražiti njenu smjenu”, dodala je Vuksanović-Stanković.

Ministarka Bratić je rekla da nije čudno da opozicija svaku priliku koristi za predizbornu kampanju.

”Ali želja će ih biti”, dodala je Bratić. Ona je negirala da je podnijeta prijava protiv Laloševića.

”Bivša vlast je imala čitavih šest godina da odgovori na dva upitnika Svjetske antidoping agencije. Ko je bio ministar sporta tada”, kazala je Bratić.

”Ako je to tačno, kako onda Crnoj Gori do ove godine nijesu izrečene nikakve sankcije. To vas potuno demantuje”, odgovorio je na to Danijel Živković.

Izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima, koje je predložila Demokratska partija socijalista, precizno se definiše izbor direktora policije.

Zakonodavni odbor je ocijenio da predložene zakonske izmjene nijesu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom.

Izmjenama Zakona o sportu, koji je predložila Vlada, ovaj zakonski akt se usaglašava sa međunarodnim standardima u oblasti antidopinga.

Poslanici će se izjasniti o inicijativi za pokretanje postupka za utvđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav prilikom događaja na Cetinju.

Poslanici će raspravljati i o interpelacijama o vođenju politike Vlade u oblastima vanjske politike, prosvjete i poljoprivrede.

Na dnevnom redu su izbori, naimenovanja i razrješenja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari