Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Poslanici DPS-a sjutra neće glasati o sudijama Ustavnog suda: Predložili su svoje kandidate bez ikakvih konsultacija

Poslanici DPS-a ocijenili su da se iza pokušaja izbora sudija Ustavnog suda bez dijaloga krije namjera osporavanja izbora i strah od poraza

Klub poslanika Demokratske partije socijalusta (DPS) saopštio je da sjutra na sjednici Skupštine neće glasati o kandidatima za sudije Ustavnog suda.

Taj proces, kako su rekli u toj partiji, predstavlja lažan pokušaj da se obezbijedi funkcionalnost Ustavnog suda, “a zapravo krije suštinsku namjeru da se i ta vitalna državna institucija drži u stanju blokade”.

Poslanici DPS-a ocijenili su da se iza pokušaja izbora sudija Ustavnog suda bez dijaloga krije namjera osporavanja izbora i strah od poraza.

U Klubu odbornika te partije istakli su da je na sjednici Ustavnog odbora, održanoj prije nekoliko dana, aktuelna parlamentarna većina nastavila sa realizacijom scenarija dalje paralize državnih institucija.

– Naime, uprkos tome što je Ustav jasan i što je jasno da je potrebna dvotrećinska većina, odlučili su se da predlože svoje kandidate, bez ikakvih prethodnih konsultacija i dijaloga sa ostalim poslaničkim klubovima, isključivši iz tog procesa polovinu poslanika iz Skupštine Crne Gore – navedeno je u saopštenju.

U klubu poslanika DPS-a istuču da primili k znanju takav odnos i da će, iz tog razloga i oni biti isključeni iz procesa glasanja na sjednici Skupštine Crne Gore, sjutra.

– Dakle, bićemo isključeni iz procesa koji predstavlja lažan pokušaj da se obezbijedi funkcionalnost Ustavnog suda, a zapravo krije suštinsku namjeru da se i ta vitalna državna institucija drži u stanju blokade. Ono što se ipak može jasno zaključiti jeste da se iza ove namjere krije strah od sigurnog poraza, te se ovim manevrom želi osporiti legitimnost izbora – naglašeno je u saopštenju Kluba poslanika dPS-a.

Pozvali su sve da se odustane od, kako su rekli, ove farse i da se stvari vrate ponovo na Ustavni odbor, te da se kroz politički dijalog pokuša doći do konsenzusa kojim će se obezbijediti dvotrećinska većina.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve