Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Poslanici DF-a predali inicijativu za ocjenu ustavnosti zetskih zakona

Napominju da je već donešena odluka i o broju odbornika u Skupštini Glavnog grada, a pri donošenju te odluke uračunati su i birači sa područja Zeta, koji su osporenim zakonima sada dislocirani u novoformiranu opštinu Zeta

Poslanici Demokratskog fronta predali su danas inicijativu, za ocjenu ustavnosti “zetskih zakona.

Kako navode, na osnovu člana 150 stav 1, a u vezi sa članom 149 stav 1 tačka1 Ustava Crne Gore i člana 54 Zakona o Ustavnom sudu “podnosimo inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore (Služeni list Crne Gore, br. 92/2022 od 22.08.2022. godine) i Zakona o izmjenama i dopuni zakona o Glavnom gradu (Služeni list Crne Gore, br. 92/2022 od 22.08.2022. godine)”.

“Inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore (Služeni list Crne Gore, br. 92/2022 od 22.08.2022. godine) i Zakona o izmjenama i dopuni zakona o Glavnom gradu (Služeni list Crne Gore, br. 92/2022 od 22.08.2022. godine) smo podnijeli iz razloga što ove zakone smatramo nesaglasnim sa Ustavom Crne Gore jer se u sred izbornog procesa mijenjaju “pravila igre”, s obzirom da su izbori u Glavnom gradu Podgorici i gradskoj opštini Golubovci već raspisani za 23. oktobar 2022. godine”, navode u obrazloženju Inicijative.

“Dakle, usvajanjem ovih osporenih zakona u sred izbornog procesa promijenjena je izborna jedinica Glavni grad – Podgorica, što predstavlja grubo kršenje biračkog prava, prava stanovnika Zete da u skladu sa Ustavom biraju i budu birani u Skupštini Glavnog grada Podgorica, a to pravo su već bili ostvarili na već raspisanim lokalnim izborima. Ovi zakoni omogućavaju realizaciju  ozbiljnog izbornog inženjeringa i zato ih hitno treba proglasiti neustavnim i onemogućiti to.

Takođe, ovi osporeni zakoni imaju i diskriminatorski karakter, jer se drugačije ophodilo prema biračima gradske opštine Tuzi, kada se ta gradska opština u okviru Glavnog grada Podgorica osamostalila i postala samostalna opština.

Ovim osporenim zakonima se urušavaju elementarna Ustavna načela i stvara pravna nesigurnost u iskazivanju izborne volje i izbornog prava građana. Veoma je sporno, da ne kažemo opasno, i nije zabilježeno u praksi da se nakon raspisivanja izbora mijenjaju već utvrđena izborna pravila”, navode u inicijativ

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve