Takozvani “mali Šengen” bio je danas jedna od tema o kojoj su u parlamentu polemisali poslanici DF-a i DPS-a.

Dok je Milutin Đukanović iz DF-a poručio da bi bilo normalno da i Crna Gora bude dio jedne takve inicijative, Predrag Sekulić iz DPS-a uzvratio je riječima da je Crna Gora za veliki, a ne za mali Šengen.

Iako je na dnevnom redu plenarne sjednice bio set zakona iz oblasti pravosuđa, u prvom planu je u parlamentu bila priča o takozvanom “malom Šengenu”, inicijativi u koju su uključene Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija.

Za poslanika DF-a Milutina Đukanovića, bilo bi normalno da i Crna Gora bude dio jedne takve inicijative.

“U Crnoj Gori je međutim nastupila panika. Taj lider u regionu, kada se spomene mali Šengen, od toga bježi. Znači, Crna Gora hoće evropske integracije, a neće da ima slobodan protok roba, ljudi i kapitala između susjeda. Je li to normalno, je li prirodno? To dovoljno govori o iskrenoj spremnosti za evropske integracije”, rekao je Đukanović.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić, ističući da govori u svoje ime, kaže da je skeptičan po pitanju “malog Šengena”.

“Dozvolićete da budem skeptičan, iz prostog razloga što Crna Gora jeste lider kada su evropske integracije u pitanju, a podsjećam i na program DPS-a iz 2002. godine, a to je da, što se tiče nas, evropske integracije nemaju alternativu. I ne znam zašto bi veliki Šengen mijenjali za mali Šengen”, rekao je Sekulić.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin podsjeća da je svoj stav o “malom Šenegenu” saopštio prije nekoliko dana u Ženevi na sastanku sa visokim zvaničnicima Zapadnog Balkana, država članica EU i evropskih institucija.

“Mislim da ovo sada nije prilika za širu elaboraciju, ali je to toliko značajno pitanje da javnost neće ostati uskraćena za dijalog na tu temu. Naprosto je to jedna nova etapa koja se otvara kako u odnosima unutar regiona, tako i sa aspekta takozvane nove metodologije proširenja, o čemu se priča unutar članica Evropske unije”, kazao je Pažin.

Podsjećamo da je Pažin u Ženevi ocijenio da ne smatra da takva inicijativa nosi kvalitetniju integraciju u Evropsku uniju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve