Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

PORTAL AKTUELNO OTKRIVA NOVE DETALJE Rusija krivično goni svog bivšeg počasnog konzula Bora Đukića

Nakon otkrivanja veza sa kriminalnom grupom Zaharčenka, ta politička igra Đukića teško da ima ikakve šanse. Štaviše, materijali o Đukiću do kojih su došli ruski istražni organi mogu itekako biti zanimljivi i za njihove kolege u Crnoj Gori.     

Protiv bivšeg počasnog konzula Ruske Federacije u Crnoj Gori, crnogorskog državljanina Bora Đukića u Rusiji je pokrenut krivični postupak. Zvanično, optužuje se za namjerno lažno svjedočenje, ali faktički, Đukić se dovodi u vezu sa kriminalnom organizacijom na čelu sa bivšim pukovnikom ruskog MUP-a Dmitrijem Zaharčenkom koji je osuđen na 12 godina zatvora zbog mita i zloupotrebe službenog položaja, i kome je zaplijenjena imovina vrijedna više od 100 miliona eura.

Krivični postupak protiv Đukića Istražni komitet Rusije pokrenuo je 21. oktobra. Prema izvorima lista Izvestija, veoma bliskog ruskim vlastima, Đukić se tereti za dva krivična djela. Prema istrazi, Đukić je pomagao članovima kriminalne grupe Zaharčenka da spase imovinu vrijednu 185 miliona rubalja (više od dva miliona eura) od konfiskacije, čineći dva krivična djela.

Bivši pukovnik ruskog MUP-a Dmitrij Zaharčenko je 10. juna 2019. godine osuđen na 12 godina zatvora. Prema optužbi, on je od 2007. do 2016. godine više puta uzimao mito u velikom iznosu. Nakon hapšenja 2016. godine, kod njega i njegovih rođaka pronađena je velika količina valute u kešu, a njegova opšta konfiskovana imovina vrjedjela je devet milijardi rubalja, odnosno više od 120 miliona eura po tadašnjem kursu.

Jedan od njegovih najbližih saučesnika i rođak je pukovnik ruske Federalne službe bezbjednosti Dmitrij Senin, koji je uspio da pobjegne nakon hapšenja Zaharčenka. Prema istrazi, Senin koji se takođe optužuje za uzimanje mita i zloupotrebu službenog položaja, registrovao je veliki dio svoje imovine na rodbinu i prijatelje, među kojima i na Ivana Koževnikova, bivšeg pripadnika Istražnog komiteta Rusije.

Sve te okolnosti, kako piše Izvestija, utvrdio je sud u Moskvi 11. marta 2019. godine koji je konfiskovao imovinu registrovanu na rođake i prijatelje Koževnikova u vrijednosti od oko 4,5 miliona eura. Upravo sa tim bivšim pripadnikom Istražnog komiteta Rusije Koževnikovom povezuje se Boro Đukić.

FOTO: Izvestija

Đukić je na suđenju tvrdio da je pozajmio svom prijatelju Koževnikovu u oktobru 2013. godine 185 miliona rubalja u kešu (oko 2,3 miliona eura), a u avgustu 2017. pozajmica je navodno bila vraćena sa procentima od 5,5 miliona rubalja (oko 69.000 eura). Đukić je predočio ugovor, priznanicu, kao i ovlašćenje za posrednika koji mu je navodno predao novac. Sud je, međutim, odlučio da su dokumenti koje je predočio Đukić očigledno falsifikat jer su prema ekspertizi napravljeni jednim licem, iako su tuženi tvrdili da su dokumenti napravljeni u različito vrijeme i od raznih lica.

Ivan Koževnikov je osuđen 20.oktobra 2020. godine, a godinu dana kasnije, 21. oktobra 2021. godine, Istražni komitet Rusije je pokrenuo krivični postupak i protiv Đukića. Istraga tvrdi da je crnogorski državljanin Đukić pomažući Ivanu Koževnikovu u falsifikovanju dokaza „namjerno dao lažne, neistinite iskaze“.

Istraga u Rusiji je otkrila i druge zanimljive detalje o Boru Đukiću. Utvrđeno je da je u roku od nekoliko mjeseci Đukić unio u Rusiju keš u vrijednosti od 469 miliona rubalja (skoro šest miliona eura). Zanimljivi su i detalji o pokušaju unošenja u Crnu Goru u februaru 2020. godine stotinu legitimacija Međunarodne asocijacije policajaca IPA, na kojima nije bilo ni imena, ni brojeva. Pošiljka je bila namjenjena tadašnjem počasnom ruskom konzulu Boru Đukiću. Nedugo nakon toga, Đukić je pobjegao u Rusiju.

Na zahtjev Izvestija ruskom odeljenju IPA da prokomentarišu taj slučaj, rekli su: „U Rusiji je bilo slučajeva da se određena lica predstavljaju kao članovi IPA, a u stvari su bili prevaranti. Oni su imali legitimacije, značke, i ispostavilo se da su ih kupovali za velike pare, za oko 3.000 eura“.

Đukić je Izvestija rekao da je u Crnoj Gori gonjen iz političkih razloga i da mu je zato „Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore oduzelo konzularnu dozvolu“.

„Ruska strana to nije uradila, nije anulirala akreditaciju, ja se i dalje bavim pitanjima rusko-crnogorskih odnosa, ali ne iz svog ofisa“, rekao je Đukić.

Đukić sa Amfilohijem

Izvestija razotrkiva i tu laž. Informisani diplomatski izvor je saopštio listu da „MVP Rusije od 2020. godine nema nikakve veze sa Borom Đukićem“.

Očigledno da bi se spasio od zatvora, Đukić pokušava da zaigra na kartu politike, kao što je radio i ranije kada je bio jedan od osnivača političke partije Prava Crna Gora. U martu 2020. godine ruski portal Pravoslavni otpor je pisao da je Đukić – „harizmatični lider sa neokaljanom političkom biografijom“, na kojeg treba računati na sledećim predsjedničkim izborima u Crnoj Gori.

Komentarišući taj članak, Đukić je izjavio Izvestija:“Narod, naravno, želi nove vođe. Ali, da biste se kandidovali, potrebna je podrška prijateljskih država – Srbije i Rusije. Ako bude podrške sa njihove strane, ne bih isključio takvu ideju“.

Nakon otkrivanja veza sa kriminalnom grupom Zaharčenka, ta politička igra Đukića teško da ima ikakve šanse. Štaviše, materijali o Đukiću do kojih su došli ruski istražni organi mogu itekako biti zanimljivi i za njihove kolege u Crnoj Gori.

Z.S.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
MB_MNE
03.11.2021-14:29 14:29

Srce me boli za mladjahnim Markom Milacicem? Zena mu se zakljucava po kancelarija vlade, nece da mu otvori, sad mu finansijer i osnivac pokreta pade? I kako sad da onakav kapacitet zbog ovoga bjelosvjetskog prevaranta ispašta? Kako li ce ovo uticati na psihu mladog Marka? Ne smiju ga iz kaveza puštat?
Greote

Sara
03.11.2021-15:04 15:04

Interesantno..da srpski popovi drzave Srbije..koji rade u drzavi CG..su pretezno prijatelji ovakvih kriminalaca..

!!!
03.11.2021-17:01 17:01

Neka pobjegne za CG.Ovdje je dobrodosao.Dobice od cetnickih popova crveni tepih.Ona droga,ono ubistvo,sve je to u ime boga.Vazno je da je njihov.