Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Popa na sastanku sa Đurović: Očekujem mnogo od Skupštine Crne Gore i poslanika

Đurović je iskazala zahvalnost ambasadorki Popi na dosadašnjem angažmanu, posvećenom radu i dobrom razumijevanju unutrašnjih prilika u Crnoj Gori, te susretu povodom zvaničnog uručenja Izvještaja Evropske komisije

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa šeficom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom, koja joj je uručila Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2022. godinu, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore. Popa je naglasila da se naročito mnogo očekuje od Skupšine Crne Gore i poslanika, posebno u dijelu izbora preostalih članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda, te izrazila nadu da će do kraja godine na tom planu biti postignut dogovor i ostvaren vidljiv napredak, koji će i biti konstatovan od strane Evropske komisije.

Đurović je iskazala zahvalnost ambasadorki Popi na dosadašnjem angažmanu, posvećenom radu i dobrom razumijevanju unutrašnjih prilika u Crnoj Gori, te susretu povodom zvaničnog uručenja Izvještaja Evropske komisije.

Ona je naglasila da je i ovogodišnji izvještaj potvrda dobrog razumijevanja sveukupnih društveno-političkih kretanja i kontinuiranog praćenja stanja u našoj zemlji od strane Evropske unije, te konstatovala da je izvještaj notifikovao sve nedostatke i pogrešne korake koje je Crna Gora napravila u prethodnom periodu, posebno kada su u pitanju politički kriterijumi i vladavina prava.

Predsjednica Skupštine je istakla da Crna Gora i ovaj izvještaj treba da vidi kao putokaz, ali i upozorenje EU da dugotrajuća stanja u kojima postoje vršioci dužnosti u većem broju institucija, neprekidni mandati u pravosuđu i manjkava vladavina prava čine ključne prepreke na putu dalje evropske integracije.

Ukazujući na naše sopstvene propuste, posebno u oblasti pravosuđa, u kojoj nijesmo uspjeli da dobijemo Izvještaj o realizaciji privremenih mjerila – IBAR, nakon čega bi uslijedila završna mjerila u oblasti vladavine prava i zatvaranje poglavlja i klastera, da izaberemo sva četiri člana Sudskog savjeta i kompletiramo sastav Ustavnog suda, Đurović je istakla da u narednom periodu moramo uvjeriti evropske partnere da zaista postoji politička volja za sprovođenje reformi i posvećenost procesu evropskih integracija.

U tom smislu, predsjednica Skupštine je saopštila da je izvještaj EK realan i da predstavlja odraz izostanka rezultata, posebno kada je u pitanju rad političkih partija koje nijesu uspjele da stave evropsku integraciju iznad uskopartijskih interesa.

“Na toj liniji, date ocjene i preporuke Evropske komisije moramo shvatiti kao svojevrsnu mapu puta za budući period jer je to jedini način da odblokiramo i uspješno nastavimo proces evropske integracije Crne Gore”, istakla je Đurović.

Ona je ukazala da je konstruktivan i inkluzivan politički dijalog jedini put da se osigura politička stabilnost i nastavi suštinski napredak u ključnim reformama, posebno u dijelu izborne i pravosudne reforme i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, te istakla da će nastaviti da sa pozicije predsjednice Skupštine doprinosi njegovom postizanju.

Đurović je upozorila sve političke aktere da isključivost i partijsko pozicioniranje pred lokalne izbore nijesu put za postizanje kompromisa, kao ni put za osnaživanje institucija i sveukupne stabilnosti države.

Ukazujući da bi politički subjekti trebalo da imaju na umu većinsko opredjeljenje građana da budućnost svoje države vide u EU, predsjednica Đurović je iskazala očekivanje da će oni svoje političko djelovanje uskladiti sa raspoloženjem građanki i građana.

Predsjednica Skupštine je izrazila uvjerenje da će Crna Gora uspješno savladati sve izazove na preostaloj dionici evropskog puta, te da će uz dobro i partnersko razumijevanje sa prijateljskim zemljama unutar EU i saradnju sa institucijama Evropske unije ispuniti svoje obaveze do kraja mandata aktuelnog saziva Skupštine i biti značajno spremnija nego što je danas za članstvo u evropskoj porodici naroda.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je ukazala da je ovogodišnji izvještaj EK poseban akcenat stavio na pravosudne reforme koje su morale biti ostvarene, naročito u dijelu izbora članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda. Ona je istakla da je u pojedinim oblastima postignut određeni ili ograničeni napredak, što daje nadu da će Crna Gora nastaviti da ispunjava svoje obaveze na EU putu. U tom smislu, saopštila je da je Crna Gora i dalje predvodnica na Zapadnom Balkanu i da mora učiniti sve što je potrebno da tu poziciju i sačuva.

Popa je naglasila da se naročito mnogo očekuje od Skupšine Crne Gore i poslanika, posebno u dijelu izbora preostalih članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda, te izrazila nadu da će do kraja godine na tom planu biti postignut dogovor i ostvaren vidljiv napredak, koji će i biti konstatovan od strane Evropske komisije.

U tom smislu, Evropska unija će pružiti svu potrebnu podršku Crnoj Gori da nastavi da rješava pomenute probleme i izazove, ali je za to potrebna jasna volja i saglasnost svih političkih aktera da se nastavi dijalog i odblokira proces pristupanja evropskoj porodici naroda.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve