Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Popa: Crnu Goru i dalje očekuje značajan rad

Ambasadorka Popa je pozdravila napredak koji je Crna Gora ostvarila predhodnih mjeseci ispunjavajući ključne obaveze iz procesa pristupanja EU putem širokog međupartijskog konsenzusa u Skupštini

80 odsto građana Crne Gore dijeli našu želju za brzim pridruživanjem Evropskoj uniji, upravo to nas obavezuje da predano radimo kako bismo ostvarili taj cilj, glavna je poruka sa današnjeg sastanka Zdenke Popović, potpredsjednice Skupštine Crne Gore i Oane Kristine Pope, ambasadorke Evropske unije u Crnoj Gori.

“Veoma nam je važna politička podrška Evropskog parlamenta, Evropske komisije, kao i Vaša podrška”, istakla je Popović, izrazivši zadovoljstvo posjetom.

“Usresređeni smo na ispunjenje svih obaveza jer želimo što prije da se pridružimo Evropskoj uniji, a istu želju dijeli i 80 posto građana Crne Gore”, dodala je Popović.

Osvrnula se i na pomake u pravosuđu.

“Kompletirali smo Ustavni sud, izabrali Sudski savjet, izabrali guvernerku Centralne Banke, ratifikovali smo sva četiri sporazuma iz Berlinskog procesa, uskoro biramo VDT-a, a vrlo brzo će na dnevnom redu biti i set medijskih zakona. Uspjeli smo ono što ranije nije bilo moguće, što je dokaz stabilnosti i privrženosti evropskom putu nove parlamentarne većine”, saopštila je Popović.

Popović sa Popom/ Foto: Skupština CG

“Povukli smo Zakon o elektronskim komunikacijama jer nam nije bila namjera da odstupamo od direktiva Evropske unije, već da riješimo problem Agencije za elektronske medije čiji savjet trenutno ne postoji, što onemogućava funkcionisanje ove institucije. Zakon je trebao da bude prelaz do novog zakona Vlade Crne Gore”, objasnila je Popović.

Zdenka Popović/ Foto: Skupština CG

“Posljednjih mjeseci svjedočimo pozitivnoj atmosferi u našem zajedničkom radu i komunikaciji jer vidimo zajednički fokus svih držanih organa Crne Gore ka zajedničkom cilju pristupanja Evropskoj uniji”, istakla je Popa, zahvalivši se na srdačnom prijemu.

Ambasadorka Popa je pozdravila napredak koji je Crna Gora ostvarila predhodnih mjeseci ispunjavajući ključne obaveze iz procesa pristupanja EU putem širokog međupartijskog konsenzusa u Skupštini.

Oana Kristina Popa/ Foto: Skupština CG

Dodala je da Crnu Goru i dalje očekuje “značajan rad”.

Naglasila je značaj izbora vrhovnog državnog tužioca bez daljeg odlaganja.

“Evropska unija očekuje od svih političkih aktera u Crnoj Gori da sarađuju u cilju kompletiranja ključnih reformi vladavine prava, kako bi omogućili da zemlja napravi veliki korak naprijed ka EU”, naglasila je tom prilikom Popa.

Iz Skupštine su kazali da Popa je pohvalila otvoreniju i transparentniju komunikaciju koje su institucije Crne Gore uspostavile sa Evropskom komisijom i istakla da dobra komunikacija igra ključnu ulogu u lakšem zajedničkom razumijevanju tehničkih aspekata procesa usaglašavanja sa pravnom tekovinom EU .

Popović se, dodaju, u nastavku razgovora osvrnula na nedavni radni boravak u Davosu gdje je imala veoma korisnu priliku da razmijeni mišljenja za svjetskim ženama liderkama i informiše ih o postignućima Parlamenta i Ženskog kluba u oblasti rodne ravnopravnosti.

Navodi se da Popa je izrazila podršku za napore koje Popović ulaže u unapređenje rodne ravnopravnosti i dalje širenje mreže žena, što predstavlja, kako je kazala, “ključnu komponentu crnogorske parlamentarne diplomatije”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
25.01.2024-15:54 15:54

Pogledajte Popice..kako uzdize usi antidrzavnicima..Ona zloupotrebljava evropsku Uniju!Gubi se vise!