Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Pokret Mi možemo: Partijsko zapošljavanje podriva povjerenje građana u instucije

Javne institucije, navode oni, treba da služe samo javnom interesu i zapošljavanje u ovim institucijama ''treba da se zasniva isključivo na zaslugama, kvalifikacijama i stručnosti''

Partijsko zapošljavanje podriva povjerenje građana u instucije, ocijenili su iz pokreta “Mi Možemo”.

“U ime građanskog pokreta „Mi Možemo” želimo da najoštrije osudimo skandalozan način kadriranja u novoj upravi Glavnog grada. Zbog ovakvih imenovanja već sad možemo da strahujemo da će građani Podgorice biti zakinuti za efikasne i pouzdane servise koje jedan moderan grad treba da ima. Naš pokret će se posvećeno i temeljno baviti borbom protiv partijskog zapošljavanja u javnom sektoru i institucijama koje su od značaja za građane”, saopšteno je iz Pokreta.

Javne institucije, navode oni, treba da služe samo javnom interesu i zapošljavanje u ovim institucijama “treba da se zasniva isključivo na zaslugama, kvalifikacijama i stručnosti”.

“Još od obnove državnosti 2006. godine praksa partijskog regrutovanja bila je glavna prepreka razvoju transparentnih, demokratskih i efikasnih institucija. To ne samo da šteti kvalitetu usluga koje se pružaju građanima, već i podriva povjerenje građana u institucije koje treba da im služe”, dodaju iz “Mi Možemo”.

Iz Pkreta pozivaju delegaciju EU u Crnoj Gori, NVO sektor i sve relevantne aktere da preduzmu konkretne korake kako bi spriječili partijsko angažovanje i osigurali da procesi zapošljavanja u javnim institucijama budu transparentni, objektivni i zasnovani na zaslugama.

“Verujemo da procedure zapošljavanja treba da budu standardizovane i podložne nezavisnom nadzoru kako bi se osiguralo da su najbolji kandidati izabrani. Tražimo da metodologija bodovanja bude unaprijed definisana i objavljena na sajtu, da svi urađeni testovi budu skenirani i objavljeni na sajtu Uprave za kadrove, kao i da sva usmena ispitivanja budu dostupna na YouTube kanalu Uprave za kadrnove. To su početne, lako ostvarive mjere koje bi djelimično vratile povjerenje u proces odabira kandidata”, poručuju iz “Mi možemo”.

Takođe, u tom pokretu veruju da civilno društvo ima ključnu ulogu u promovisanju transparentnosti i odgovornosti u javnim institucijama.

“Pozivamo sve građane da nam se pridruže u borbi protiv partijskog zapošljavanja i pomognu nam da izgradimo demokratskiji, transparentniji i odgovorniji javni sektor”, zaključuju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve