Petak, 1 Marta, 2024
Rubrika:

Mi možemo: Minimalna kazna za silovanje da bude osam godina

Okrugli sto na temu ''Povećanje zatvorskih kazni za djela protiv polnih i seksualnih sloboda''

U organizaciji NVO “Mi možemo” danas je održan je okrugli sto na temu “Povećanje zatvorskih kazni za djela protiv polnih i seksualnih sloboda”.

Kako je saopšteno iz te NVO, okrugli sto organizovan je u periodu potpisivanja peticije koju je NVO “Mi možemo” pokrenuo sa ciljem da se minimalne kazne za krivično djelo silovanje, ali i ostala krivična djela iz ove oblasti kazne sa minimalnom kaznom od osam godina, a da za obljubu nad djetetom i obljubu nad nemoćnim licem bude propisana maksimalna kazna zatvora koju poznaje crnogorski pravosudni sistem.

“Svoj doprinos i učešće u radu okruglog stola dala je zamjenica ambasadorke Republike Češke u Crnoj Gori, g-đa Petra Ali Dolákova, predstavnice političkih partija (Pokret Evropa sad, Demokratska partija socijalista, Socijalistička narodna partija, Socijldemokratska partija Crne Gore, Socijaldemokrate Crne gore i Bošnjačka stranka) i predstavnici nevladinog sektora (“Naša inicijativa”, “Mreža zazaštitu ženskih I dječijih prava” , “SOS Rožaje”, “CEGAS””Humanošću do srca”, EC “Timerr&Co”)”, ističu u saopštenju.

Petra Ali Dolakova, upoznala je prisutne sa iskustvima u Republici Češkoj gdje svega oko 5-8 odsto slučajeva nasilja nad ženama se prijavi policiji, a za polovinu ovih kaznenih djela se iskaže uslovna kazna.

U toku je, dodaje, izmjena definicije silovanja koja će uključivati ne samo seksualni odnos pod prisilom, nego i verbalno i neverbalno prisiljavanje. Stava je da je važno da zakonodavstvo svih zemalja i njegova implementacija treba da obezbijedi uslove da žrtva ne smije da gubi dostojanstvo, već počinilac.

Predsjednica NVO “Mi možemo”, dr Dragica Perović Ivanović , istakla je da je presuda Osnovnog suda u Kolašinu, kojom je žrtva pokušaja gnusnog krivičnog djela novčano kažnjena i opomenuta, podstakla NVO „Mi možemo“ da pokrene peticiju za promjenu kaznenih odredbi kada su u pitanju krivična djela koja se bave tematikom silovanja i obljube, ali i kada je u pitanju prekoračenje nužne odbrane od strane nasilnika/napadača u ovoj vrsti nedozvoljenog ponašanja.

Na žalost, kako kaže, ne samo u Crnoj Gori nego i u zemljama u okruženju svjedoci smo svakodnevnog nasilja koji se provodi nad ženama.

“Predstavnice političkih partija i nevladinog sektora kroz izlaganja i diskusiju istakle su da žele da daju svoj doprinos unapređenju položaja žena i sveobuhvatnoj zaštiti prava žena u crnogorskom društvu. To podrazumijeva uvođenje restriktivnijih kaznenih mjera, ali i izricanje maksimalnih zakonskih kazni za počinioce kako bi kao društvo pokazali odlučnost i obeshrabrili svaki pokušaj nasilja nad ženama i djecom”, ističe se u saopštenju.

Učesnice okruglog stola, navode iz NVO “Mi možemo”, složile su se da u našem društvu još uvijek nije sazrela svijest kad je u pitanju prijava počinilaca, adekvatne kaznene mjere se ne primjenjuju na način da se iskazuju maksimalne kazne koje postojeći zakon propisuje, a evidencija i monitoring lica koja su izvršioci kaznenih djela nije adekvatna.

“Žene žrtve nasilja u našem društvu trebaju zaštitu, kako adekvatne centre i sigurna skloništa, tako i adekvatnu podršku stručnih lica kako bi mogle da se nastave svoj život sa što manje posljedica. Preventivno djelovanje, prije svega kroz edukaciju, počevši od školskog sistema, preko stručnih obuka za nosioce izvršne vlasti je ključno kako bi se broj žrtava nasilja sveo na što niži nivo. Održani okrugli sto samo je jedna od aktivnosti koje planiramo da realizujemo u saradnji sa ostalim nevladinim organizacijama i predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti, jer jedino zajedničkim djelovanjem možemo doprinijeti većem nivou bezbijednosti svih građana”, poručuju u saopštenju.

Pozvali su sve zainteresovane građanke i građane da potpisivanjem peticije na sajtu Skupštine Crne Gore ( https://epeticije.skupstina.me/petition/31-peticija-za-povecanje-zatvorskih-kazni-za-djela-protiv-polnih-i-seksualnih-sloboda) daju podršku za povećanje zakonskih kazni za počinioce djela protiv polnih i seksualnih sloboda.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve