Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Podrška Italije evropskom putu Crne Gore i revitalizaciji ekonomskih odnosa

Teme razgovora bile su podrška Italije ubrzanju evropskog puta Crne Gore i jačanje ekonomske saradnje između dvije zemlje

U nastavku zvanične posjete Italiji predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sastao se sa premijerkom Italije Đorđom Meloni.

Teme razgovora bile su podrška Italije ubrzanju evropskog puta Crne Gore i jačanje ekonomske saradnje između dvije zemlje.

“Od predsjednice vlade Meloni dobio sam snažnu poruku podrške Italije našem evropskom putu. Ona je istakla kako se radi o ujedinjenju Evrope a ne samo proširenju, što najbolje potvrđuje koliko je Italija zainteresovana za ovu temu”, kazao je Milatović.

Milatović – Meloni
Milatović – Meloni

Drugi zaključak je, dodaje, da je ovo najbolji mogući trenutak da dođe do revitalizacije ekonomskih odnosa između naših zemalja, prije svega stavljanjem u funkciju Sporazuma o strateškom partnerstvu.

“Dobio sam obećanje od premijerke da će italijanska vlada raditi u tom pravcu i očekujem njenu skoru posjetu Crnoj Gori kako bismo dodatno krunisali unaprjeđenje ekonomskog dijaloga”, istakao je Milatović.

Milatović – Meloni
Milatović – Meloni
Milatović – Meloni

Treća tema se tiče saradnje u okviru NATO članstva.

“Znate da je Italija vrlo aktivna, da je jedna od zemalja koja je najviše podržavala crnogorsko članstvo u NATO-u, sada čuva crnogorsko nebo, u njoj se školuje veliki broj naših oficira, tako da je dodatno još snažnije partnerstvo i vojna saradnja između Crne Gore i Italije nešto što smo označili kao važan prioritet u narednom periodu“, poručio je Milatović.

Premijerka Meloni poručila je da će Vlada Italije raditi na tome da istakne konstruktivnu ulogu koju Crna Gora igra u regionu, ojačati podršku evropskim integracijama države i da je posebno važno Strateški ugovor između Crne Gore i Italije potpisan 2010. godine revitalizovati i ojačati saradnju u oblasti ekonomije.

Naglasila je da Crna Gora može biti energetsko čvorište Zapadnog Balkana i da dvije zemlje u tom kontekstu treba da rade zajedno, udruže vizije i budu jedna drugoj podrška u narednom periodu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve