Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Podrška i konstruktivno partnerstvo između MJU i UNDP

Ministar Dukaj se zahvalio UNDP-u na podršci i konstruktivnom partnerstvu na putu digitalne transformacije i reforme javne uprave, jačanja sajber ekosistema, kao i kvalitetnijeg pružanja usluga za građane i građanke i privredu

Ministar javne uprave Marash Dukaj sastao se sa novoimenovanom stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Ekaterinom Paniklovom. Stalna predstavnica Paniklova čestitala je ministru Dukaju novi mandat, istakavši zadovoljstvo zbog nastavka saradnje na sprovođenju projekata koje su UNDP i Ministarstvo javne uprave već započeli.

Ministar Dukaj se zahvalio UNDP-u na podršci i konstruktivnom partnerstvu na putu digitalne transformacije i reforme javne uprave, jačanja sajber ekosistema, kao i kvalitetnijeg pružanja usluga za građane i građanke i privredu.

„Uzimajući u obzir izazove sa kojima se suočavamo i evoluirajuću prirodu sajber napada, regionalna i međunarodna saradnja igra ključnu ulogu u borbi protiv njih. U agendi 44. Vlada Crne Gore je planirala da intenzivno radi na jačanju regionalne i međunarodne saradnje u oblasti sajber bezbjednosti“, kazao je ministar Dukaj.

Ministar Dukaj je zahvalio stalnoj predstavnici Paniklovoj na nemjerljivoj podršci u procesu digitalizacije naše države, u kojem je UNDP ključni partner. Naročito važno, istakao je ministar Dukaj, je jačanje kapaciteta za projektno planiranje u oblasti digitalizacije i sajber bezbjednosti koje će UNDP pružiti MJU, što će značajno uticati na korišćenje fondova iz Digital Europe programa.

Stalna predstavnica UNDP-a Paniklova je istakla da digitalne tehnologije pokreću revolucionarnu promjenu u našim paradigmama razmišljanja i rada, otkrivajući spektar mogućnosti koje su se nekada smatrale nedostižnim. Kako je rekla, ova transformacija zahtjeva sveobuhvatan pristup uprave i jake i prilagodljive institucije spremne za sveobuhvatne reforme i optimizaciju.

“U Crnoj Gori je priprema javne uprave za usvajanje ovog sveobuhvatnog pristupa ključna, jer će to omogućiti da Vlada bude spremna da ispuni očekivanja građana i građanki u vezi sa pristupačnošću usluga i efikasnom komunikacijom. Sastavni dio ovog procesa je strateško partnerstvo između UNDP-a i Ministarstva javne uprave, koje je usmjereno ne samo na ubrzanje pružanja efikasnih elektronskih usluga, već i na smanjenje digitalnog jaza, unapređenje ljudskog razvoja i jačanje ekosistema javnih politika i inovacija. Fokus naših sadašnjih i budućih inicijativa je na digitalnoj transformaciji javne uprave. Ovaj zajednički napor UNDP-a i Ministarstva ističe važnost partnerstva u postizanju efektivnog digitalnog upravljanja i poboljšanju javnih usluga, odražavajući sveobuhvatan i proaktivan pristup transformaciji uprave”, poručila je Paniklova. Kako je dodala, ovaj napor je od ključnog značaja u podršci Crnoj Gori da ostvari svoje nacionalne prioritete, koji su usklađeni sa Agendom za održivi razvoj do 2030 i koji proizilaze iz procesa pristupanja EU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve