Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Mandić: Parlamentarna većina od izbora 2020. formiraće novu Vladu, Mikić: Sve pada u vodu ako se smijeni Đurović

Završen je sastanak parlamentarne većine koji je organizovan na inicijativu Demokratskog fronta

Parlamentarna većina od izbora iz 2020. godine potpisala je sporazum i formiraće novu Vladu Crne Gore, saopštio je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić nakon sastanka.

“Desilo se da smo, koristeći dobru atmosferu, pronalazeći sve zajedničko koje nas je spajalo i u izborima 2020. godine podsjećajući se na vremeena borbe protiv režima Mila Đukanovića, danas smo u prelijepoj atmosferi uspjeli da se dogovorimo. Preuzeli smo neke obaveze koje nijesu sastavni dio ovog političkog sporazuma i narednih dana krećemo u razgovore d a definišemo druge elemente. Tu prevashodno mislim na izbor novog skupštinskog rukovodstva za izbor nove Vlade. Ovo je dobra prilika da obavijestimo predsjednika Crne Gore i međunarodnu javnost da postoji parlamentarna većina i koja će za rezultat imati i novu Vladu Crne Gore”, kazao je Mandić

Zoran Mikić (GP URA) saopštio je, po potpisivanju sporazuma, da dalji razvoj zavisi od dešavanja na današnjoj sjednici Skupštine, na kojoj je po planu bilo glasanje o smjeni predsjednice Danijele Đurović.

Mikić je poručio i da “sve ovo pada u vodu”, ukoliko neko postigne dogovor sa DPS.

“Sve ovo što smo se danas dogovorili pada u vodu ako se smijeni predsjednica Skupštine. Mi očekujemo od svih subjekata da se ponasaju odgovorno. Očekujemo da što prije dođemo do termina za održavanje izbora, a prije toga da se dogovorimo oko izbora sudija Ustavnog suda. Očekujemo da oni koji su podnijeli inicijativu za smjenu Đurović istu i povuku”, poručio je Mikić.

Početak sjednice Skupštine zakazan je za 12 sati, a sastanak predstavnika stranaka počeo je nešto nakon 11 sati.

Nakon sastanka zakazana je sjednica Skupštine na čijem dnevnom redu bi trebalo da se nađe inicijativa za smjenu predsjednice parlamenta Danijele Đurović.

Inicijativu za smjenu Đurović podnijeli su poslanici iz Demokratskog fronta, DF-PzP, Demokratske Crne Gore, Demosa, Prave i Ujedinjene Crne Gore.U obrazloženju inicijative za smjenu Đurović se podsjeća da je osnovna obaveza predsjednka Skupštine da dosledno sprovodi norme koje propisuju Ustav, zakon i parlamentarni Poslovnik.

Foto: Pobjeda/Đ.Ć.

Ocjenjuje se da je predsjedavanje Đurović obilježilo kontinuirano kršenje akata kojima se uređuje način funkcionisanja Skupštine.

“Nedopustivo je da onaj ko je zadužen da se stara o doslednom sprovođenju procedura u najvišem zakonodavnom domu, krši iste, sprovodi anarhiju, onemogućava započeti dljalog o deblokadi instituclja u pravosuđu , tužilaštvu i izradi izbornog zakonodavstva, direktno ugrožavajući evropski put Crne Gore”, kaže se u predlogu.

Podsjeća se da je Đurović na sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost svojimm glasom presudno uticala da se smijeni prethodni načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore.

Đurović je ranije kazala da od njene smjene, o kojoj bi trebalo da se glasa u petak, niko ne bi profitirao.

“Sve dok ne bude definisana nova parlamentarna većina, ne smijemo dozvoliti da Skupština ne funkcioniše u punom kapacitetu”, kazala je Đurović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Vidov
02.09.2022-15:14 15:14

Koprivicu za mandatara.

Vidov
02.09.2022-15:14 15:14

Koprivicu za mandatara.

Rukfaš
02.09.2022-18:33 18:33

Interesantno…. NIKO iz poslaničkog kluba UsRAša. Ni Konatar ni Božena ni Suada. Iz Drmokrata nema Bečića ni Bogdanovića. Malo to sve smrdi… Ono kad truli strvina.

COL
02.09.2022-19:58 19:58

Što bi rekli buksovci lako je iźest govno no iźedi krš ako ti basta…