Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Plenković posjetio Hrvate u Crnoj Gori

U Crnoj Gori su boravili i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te državni seketar Kabineta za Hrvate van Hrvatske Zvonko Milas.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković, danas je boravio u kratkoj posjeti Crnoj Gori, tokom učešća na marginama Samita predsjednika vlada Centralno-evropske inicijative u Budvi.

U Crnoj Gori su boravili i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te državni seketar Kabineta za Hrvate van Hrvatske Zvonko Milas.

“Na aerodromu Tivat Plenkovića dočekali su otpravnik poslova u ambasadi Hrvatske u Podgorici, Tomislav Pavković, generalna konzulka Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević, i predsjednik Hrvatske građanske inicijative, Adrijan Vuksanović.

Hrvatska delegacija posjetila je Generalni konzulat RH u Kotoru, gdje su se susreli sa Lončarević.

“Podsjećamo, zgrada je u vlasništvu Republike Hrvatske i nalazi se u Starom gradu te na veliko zadovoljstvo kako za hrvatsku nacionalnu manjinu u Crnoj Gori, tako i za ostale građane, zgrada je obnovljena prošle godine”, naveli su iz Hrvatske građanske inicuijative (HRI).

Plenković se sa saradnicima susreo i sa kotorskim biskupom, Ivanom Štironjom, te obišao katedralu sv. Tripuna.

„Ono što je važno – imali smo bilateralni sastanak s premijerom Krivokapićem, koji nas je izvijestio o stanju u Crnoj Gori. Istaknuli smo značaj rješavanja niza rezidualnih pitanja iz vremena velikosrpske Miloševićeve agresije, raspada SFRJ, koja su na dnevnom redu, a isto tako o jačanju položaja Hrvata ovdje u Crnoj Gori. Razgovarali smo i s kotorskim biskupom. On nam je također uz naše predstavnike u Veleposlanstvu i generalnu konzulicu pojasnio položaj Hrvata“, istakao je Plenković u Kotoru.

Nakon posjeta Generalnom konzulatu i Biskupiji, delegacija je posjetila Dom kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zvonimir Deković, izrazio je zahvalnost premijeru na dolasku i značaj posjeta Domu kulture.

Plenković je istakao koliko je važno očuvanje hrvatskog identiteta te kazao kako hrvatska manjina u Crnoj Gori ima čvrstu i snažnu potporu hrvatske Vlade i države.

“U planu je značajno povećanje proračuna za Središnji državni Kabinet za Hrvate izvan RH. Samim tim će se realizovati projekti od značaja”, naveo je on, osvrnuvši se i na pitanje vlasništva Doma kulture u Donjoj Lastvi, gdje se nalazi Hrvatsko nacionalno vijeće i Radio Dux.

Vuksanović je pozdravio goste te se prisjetio i nedavnog susreta s premijerom u Zagrebu te zahvalio na izdvojenom vremenu da se susretne s predstavnicima hrvatskih udruga u Crnoj Gori i pored činjenice da je imao dinamičan raspored s vrlo malo vremena.

„Odlični odnosi koje hrvatska zajednica ima s Republikom Hrvatskom, koji se ogledaju i u redovitim susretima s državnim vrhom, su naše ohrabrenje u misiji koju vršimo“, naglasio je Vuksanović.

Iz Hrvatske građanske inicuijative zaključuju da je posjeta premijera Plenkovića je dokaz snažne podrške Hrvatima u Crnoj Gori, koja je permanentna i intenzivna.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve