Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Picula: Za dio vladajuće većine upitan i sam koncept crnogorske državnosti

Picula je govoreći o njegovom nacrtu izvještaja Evropskog parlamenta za Crnu Goru rekao da je uz neke ispade, prvi prenos vlasti u Crnoj Gori za 30 godina prošao mirno i pokazao kapacitete političara

Izvjestilac Evropske unije za Crnu Goru Tonino Picula je govoreći o njegovom nacrtu izvještaja Evropskog parlamenta za Crnu Goru, u kojem je istaknuta potreba za saradnjom i „kohabitacijom“ bivše i nove vlasti zarad napretka zemlje, rekao da je, uz neke ispade, prvi prenos vlasti u Crnoj Gori za 30 godina prošao mirno i pokazao kapacitete političara.

“Nije samo reč o sučeljavanju na relaciji Vlada – predsjednik Republike ili tanke parlamentarne većine s parlamentarnom manjinom. I sama je vladajuća koalicija vrlo heterogena i zahtijeva ozbiljan napor i kompromise kako bi se održala. Ne bez osnove, nameće se i činjenica da je za dio vladajuće većine upitan i sam koncept crnogorske državnosti i suvereniteta”, rekao je on u intervjuu za Danas.

Govoreći o odnosima Srbije i Hrvatske – u kojoj je bio ministar spoljnih poslova, Picula je istakao da je nužno riješiti pitanje poginulih i nestalih u ratovima, da Srbija preda dokumentaciju o tome i ocijenio da bi to bio “ultimativni pokazatelj dobre volje Beograda”.

“Porodice koje 30 godina od Vukovara i dalje traže svoje najmilije dobile bi mir. Time bi se uklonio i jedan od argumenata za političku mobilizaciju u Hrvatskoj”, naglasio je on.

Picula je kazao da je izbor mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za patrijarha Srpske pravoslavne crkve „korak napred“ u odnosima dvije zemlje.

Porfirije je “istaknuti član društvene zajednice u Hrvatskoj, koji je stekao povjerenje mnogih u svim društvenim slojevima, u cijelom političkom spektru, vjerujem da će nastaviti da bude taj posrednik koji će pomoći da otvorimo i neke velike zajedničke teme i nadjemo ko njih zajednički jezik”, naglasio je Picula.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve