Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Picula: Podrška nastavku poširenja da bude glavni cilj EP

Poslanici Evropskog parlamenta raspravljali su o preprorukama o Zapadnom Balkanu, u kojima se poziva na veće angažovanje sa zemljama našeg regiona, borbu protiv korupcije, promociju pomirenja kao i na uspostavljnaje adekvatnog finansiranja zemlja u procesu pristupnja EU

Podrška Evropskog parlamenta nastavku procesa proširenja je glavni cilj kada je riječ o Zapadnom Balkanu, jer je to jedna od najuspješnijih politika koja dovodi do jačanja mira, prosperiteta i vladavine prava, kazao je poslanik EP Tonino Picula tokom današnje sjednice.

Picula

Poslanici Evropskog parlamenta raspravljali su o preprorukama o Zapadnom Balkanu, u kojima se poziva na veće angažovanje sa zemljama našeg regiona, borbu protiv korupcije, promociju pomirenja kao i na uspostavljnaje adekvatnog finansiranja zemlja u procesu pristupnja EU.

„Nakon hrvatskog pristupanja EU, prvi put je politika priširenja na agendi. Mi podržavamo novu medotodlogiju i početak pregovara sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Treba treba sprovesti konkretne mjere. Htjeli bismo brži režim zaljučivanja poglavlja i bolji nadzor napretka, a za to moramo imati i zadovoljavajuca budžetska srestva“, kazao je Picula.

Komesar za prosirenje Oliver Varhelji poručio je da je proširenje uslovljeno zaslugama i reformama.

„Proširenje utemeljeno na zaslugama i napredak ka EU zavisi od reformi, napretku u vladavini prava, osnovnih sloboda i borbi protv korpupcije.  Ostvarene su važne reforme i brže se napreduje. Komsija će analizirati napredak u paketu na jesen kada ćemo predstaviti i plan ulaganja za Zapadni Balkan kako bi se taj region približio EU. Glavni elementi tog paketa su povezivanje, zelena tranzicija i digitalna transformacija“, kazao je Varhelji.

Konačno glasanje o izvještju o Zapadnom Balkanu biće održano sjutra.

Pandemija koronavirusa praćena pandemijom dezinformacija

Zastupnici EU govorili su i o efektima mjera protiv suzbijanja kovida 19 na dezinformacije i slobodu izražavanja. Poručili su da je važno napraviti ravnotežu između prava građana na informisanje i očuvanja prava slobode govora.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politku i bezbjednost Žozep Borel kazao je da je pandemija korona vrusa propraćena pandemijom dezinformacija.

„Zdravstvenu situaciju su iskoristili državni i nedržavni akteri, iz Rusije su dolazile teorije zavjere i sijala zbunjenost. I Kina je učestvovala u tome. Ruski izvori dezinformacija su stara vijest, ali kineski izvori su tokom pandemije bili aktivniji i promovisali sliku da su njihovi kapaciteti najopremljeniji za borbu i osuđivali su demokratske borbe protiv kovida. Radili smo na suzbijanju i borbi protv lažnih vijesti, pogtovo na Zapadnom Balkanu“, kazao je Borel u Evropskom parlamentu.

Potpredsjednica Evropske komsije Vera Jurova poručila je da samocenzura može ugriziti slobodu izražavanja, i da su najbolja odbrana  slobodni i pluralistički mediji, i slobodni građani koji tim medijima mogu da vjeruju.

„Neistina nije niti nova niti zastrašujuća stvar, ali je zstrašujuće kad ljudi počnu da vjeruju u laži. Mi moramo ubrati rad u provjeravanju činjenica, pojačati kritičko razmišljanje i i istrazivački rad“, navela je Jurova.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve