Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Perović: Vlada i građani Crne Gore da pokažu punu empatiju i solidarnost sa građanima i braniteljima Ukrajine

Prema njenim riječima, najveći broj nosilaca javnih funkcija u Vladi Crne Gore su uglavnom iz ''ideoloških, političkih i vjerskih razloga uz Rusiju i podržavaju njene pokušaje da okupira Ukrajinu''

Građanska inicijativa “21. maj”, kao društveni i nadstranački pokret građanki i građana Crne Gore, među prvima je zahtijevao od Vlade i Ministarstva vanjskih poslova da pokrenu akciju humanitarne pomoći i pripreme crnogorsko društvo za prihvatanje izbjeglica iz Ukrajine, saopštila je članica Savjeta Građanske inicijative “21. maj” za Glavni grad Podgorica Slobodanka Perović.

“Očekujemo da Vlada Crne Gore pripremi i koordinira sprovođenje široke akcije prikupljanja i dostavljanja humanitarne pomoći građanima Ukrajine kao i da se bez odlaganja započne prijem izbjeglica. Vlada i građani Crne Gore trebaju da pokažu punu empatiju i solidarnost sa rukovodstvom, građanima i braniteljima Ukrajine”, podsjetila je Perović na  saopštenje koje je tada upućeno iz “21. maja”.

Prema njenim riječima, najveći broj nosilaca javnih funkcija u Vladi Crne Gore su uglavnom iz “ideoloških, političkih i vjerskih razloga uz Rusiju i podržavaju njene pokušaje da okupira Ukrajinu”.

“Međutim i pored te činjenice, pod uticajem domaćih demokratskih snaga i slobodnih medija, ali i pod pritiskom zapadnih saveznika, Crna Gora je donijela odluku o odobravanju privremene zaštite izbjeglicama iz Ukrajine”, ocijenila je Perović.

Građanska inicijativa “21. maj”, napominje ona, pozdravlja aktiviranje tog mehanizma i u Crnoj Gori.

“Prvo, zato jer je to način da državljani Ukrajine ostvare kvalitetnu zaštitu, da se potvrdi njihovo ljudsko dostojanstvo ali i da se omogući, bez prepreka, njihova integracija u naše društvo. Drugo, važno je što se kroz ovu odluku direktno implementiraju zakoni, tekovine Evropske unije što potvrđuje, i pored opstrukcija, privrženost Crne Gore procesu evropskih integracija”, pojasnila je Perović.

Građanska inicijativa “21. maj” je u saznanju, navodi Perović,  na osnovu priloženih uplatnica, da se izbjeglicama iz Ukrajine u u Podgorici “naplaćuje boravišna taksa”.

“Na to su nam ukazale i prosvjetne ustanove koje su takođe registrovale ovu pojavu. Apelujemo na Turističku organizaciju Podgorica ali i na turističke vlasti u drugim opštinama da odmah prekinu takvu praksu. Pozivamo Skupštinu Glavnog grada Podgorica, kao osnivača, i Izvršni odbor Turističke organizacije Podgorica da nađu način da se svim državljanima Ukrajine bez odlaganja vrati novac koji su platili po osnovu boravišne takse”, apelovala je Perović.

Pohvalila je akciju Glavnog grada za prikupljanje pomoći za stanovnike Ukrajine.

“Građanska inicijativa “21. maj” i ovom prilikom javno pohvaljuje akciju Glavnog grada koji je zajedno sa građankama i građanima Podgorice prvi pokrenuo organizovanu akciju prikupljanja pomoći stanovništvu Ukrajine koje se suočava sa ruskom agresijom. Ta akcija je pokrenuta i sprovedena u trenucima dok su državne vlasti uglavnom ćutale i očekivale brzu okupaciju suverene i samostalne Ukrajine”, zaključila je Perović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve