Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Pejović: Da se užasi Holokausta ne ponove

Prema njegovim riječima dok se sa pijetetom prisjećamo žrtava Holokausta, moramo biti svjesni prijetnji slobodi, dostojanstvu i humanizmu koje postoje i u našem vremenu

Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, svečano obilježavamo uspomenu na živote izgubljene tokom jednog od najmračnijih perioda čovječanstva. Pamtimo one koji su pretrpjeli neopisivi progon i brutalnost – šest miliona Jevreja koji su, zajedno sa milionima drugih, stradali u ovom neviđenom zločinu i kojima je ukradena budućnost, saopštio je potpredsjednik Skupštine Boris Pejović.

“Gubitak tolikog broja života služi kao oštar podsjetnik da Holokaust nije bio neizbježan. Nijedan genocid nije. Od diskriminacije evropskih Jevreja došlo se proračunatom okrutnošću do njihovog uništenja, samo zato što se nedovoljno veliki broj odgovornih usprotivio tome”, istakao je on.

Prema njegovim riječima dok se sa pijetetom prisjećamo žrtava Holokausta, moramo biti svjesni prijetnji slobodi, dostojanstvu i humanizmu koje postoje i u našem vremenu.

“Pojedinim djelovima svijeta ni danas nisu strani govor mržnje, nepoštovanje ljudskih prava, glorifikacija nasilja i prezir prema demokratiji i različitostima. Ovaj dan nas mora podstaći da se posvetimo nastojanjima da se takvi užasi ne ponove. Istovremeno, moramo se angažovati u aktivnostima koje promovišu svijest, dijalog i očuvanje sjećanja na Holokaust. Činimo to u uvjerenju da saznanje o ovom zločinu ima moć da promijeni srca i savjest ljudi i da ih učini osjetljivijim na netoleranciju, mržnju i ksenofobiju. Samo na taj način možemo graditi pravedniju budućnost za sve nas”, zaključio je Pejović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
28.01.2024-15:09 15:09

Vi svakodnevno ispoljavate mrznju prema CG i Crnogorcima..sa pjesmom Ubij-zakolji da Crnogoraca ne postoji….Ne pravite se ludi..Nece vam to uspjeti!