Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Pejović: Članstvo Crne Gore u kolektivnom sistemu bezbjednosti realnost oko koje i dalje postoje razlike na crnogorskoj političkoj sceni

Pejović naveo je da je članstvo Crne Gore u kolektivnom sistemu bezbjednosti realnost oko koje, kako je istakao, i dalje postoje razlike na crnogorskoj političkoj sceni

Članovi Komiteta za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine NATO-a boravili su danas u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Tim povodom održan je sastanak sa delegacijom Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, koju su ispred Odbora za međunarodne odnose i iseljenike činili predsjednik Odbora i šef Delegacije u PS NATO-a Duško Stjepović, članica Nađa Laković i član Nikola Janović, dok su ispred Odbora za bezbjednost i odbranu delegaciju činili predsjednik Odbora Miodrag Laković, članica Jevrosima Pejović i član Boris Bogdanović.

Sastanku je prisustvovao član delegacije u PS NATO Nikola Rakočević kao i potpredsjednik Skupštine Crne Gore i zamjena člana u delegaciji Boris Pejović. Tokom posjete delegatima Parlamentarne skupštine NATO-a poslanici su prezentovali sistem odbrane Crne Gore i dalje perspektive u vezi sa tim, rezultate parlamentarnog rada, kao i aktivnosti radnih tijela Skupštine Crne Gore koja tretiraju pitanja međunarodnih odnosa, bezbjednosti i odbrane. Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Duško Stjepović istakao je da Crna Gora ostaje kredibilan partner u NATO-u, kao i da održava čvrst pravac u namjeri da postane sljedeća članica EU.

Stjepović je naveo da je od ključnog značaja praktična saradnja NATO-a sa regionom kako bi, kako je rekao, ostali na pravom putu evroatlantskih vrijednosti. On je kazao i da podržava konsenzus koji postoji unutar Alijanse da pomogne Ukrajini u nastojanju da očuva svoj teritorijalni integritet i suverenitet. Stjepović je, takođe, naglasio i da borba sa hibridnim prijetnjama poput lažnih vijesti iz Rusije i regiona i dalje predstavljaju izazov koji će Crna Gora, kao i do sada, znati uspješno da prevaziđe.

Potpredsjednik Skupštine Boris Pejović naveo je da je članstvo Crne Gore u kolektivnom sistemu bezbjednosti realnost oko koje, kako je istakao, i dalje postoje razlike na crnogorskoj političkoj sceni. Pejović je kazao i da je Crna Gora fokusirana na reforme te podizanje standarda građana kao i na što brže članstvo u EU. Pejović je dodao da Crna Gora ostaje kredibilan partner NATO savazu koji pokazuje solidarnost među partnerima u nastojanju da Ukrajina održi svoj teritorijalni integritet.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Miodrag Laković istakao je da Odbor kojim predsjedava omogućava transparentnost i emokratičnost u svom radu. Kako je naveo, zbog postojanja autoritarnih režima, NATO je danas relevantniji nego ikada, naročito u kontekstu rata u Ukrajini, međunarodnog terorizma, kriminalnih grupa te problema vezanih za izbjegličku krizu, ujedno pokazujući da je članstvo u Alijansi te pripadnost kolektivnom sistemu bezbjednosti najbolji način odbrane.

Član stalne delegacije Skupstine u NATO PA Nikola Rakočević je naglasio da je siguran da je vizija Alijanse više nego ikada značajna za zemlju kao što je Crna Gora, prije svega zbog, kako je naveo, činjenice da predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin ima svoje saveznike na Zapadnom Balkanu, zbog čega Crna Gora mora imati vladajuće partije koje su orjentisane proatlantski.

Članovi Parlamentarne skupštine NATO razgovarali su tokom sastanka sa članovima dva odbora, takođe, o kapacitetima odbrambenog sistema Crne Gore i njene spremnosti da brani svoju teritoriju ali i da doprinese kolektivnom sistemu odbrane, vojnoj pomoći koju Crna Gora šalje Ukrajini, lažnim vijestima i dezinformacijama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve