Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Pavićević u društvu probranih klero-nacionalista: Etnički Crnogorac i nacionalni Srbin u odbrani “svetinja” SPC

Ironično, lider stranke čije samo ime implicira političku orijentaciju ka odbrani državnih i građanskih interesa Crne Gore, tom prilikom je iz srca branio Srpsku pravoslavnu crkvu (koju je nekad žestoko kritikovao) dok je u isto vrijeme svaljivao drvlje i kamenje na državne institucije koje pokušavaju da, konačno regulišu pravni status ove veleposjedničke multinacionalne organizacije

Predsjednik Crnogorske Vladimir Pavićević posvetio se u posljednje vrijeme besomučnoj odbrani interesa Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Najnovija epizoda u Pavićevićevom junačkom žrvovanju za “svetinje” napadnute od strane “antihrišćanske” crnogorske vlasti odigrala se u studiju Radio televizije Srbije (RTS), gdje je o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti govorila probrana klero-nacionalistička elita. Predsjednik Crnogorske uključio se putem video linka.

FOTO: You Tube, screenshot

Ironično, lider stranke čije samo ime implicira političku orijentaciju ka odbrani državnih i građanskih interesa Crne Gore, tom prilikom je iz srca branio Srpsku pravoslavnu crkvu (koju je nekad žestoko kritikovao) dok je u isto vrijeme svaljivao drvlje i kamenje na državne institucije koje pokušavaju da, konačno regulišu pravni status ove veleposjedničke multinacionalne organizacije. Pavićević, koji je za sebe rekao da je “etnički Crnogorac, ali nacionalni Srbin”, je u emisiji između ostalog, rekao sledeće:

“Učestvovao sam sa svojim prijateljem Aleksom Bečićem u litijama i pratim razvoj događaja oko Zakona o slobodi vjeroipovijesti. Impresioniran sam ovim okupljanjima jer su ona masovna i mirna. Tu su građani Crne Gore svih vjera i nacija koji se okupljaju da bi reagovali na jedan nepravedni i neustavni zakon. Imamo ujedinjavanje građana na osnovu građanskih principa, ne vjerskih i nacionalnih, protiv jednog lošeg zakona. Moj je sud da vrh DPS-a i gospodin Milo Đukanović trpe veliki poraz”, kazao je Pavićević koji se uključio u emisiju “Četvrtkom u 9” na RTS-u putem video-linka.

Treba napomenuti da se u studiju RTS-a, koji posljednjih 20 dana pola centralne informativne emisije posvećuje situaciji u Crnoj Gori, našla sama klero-nacionalistička elita – Bogoljub Šijaković, profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu, Miša Đurković, naučni savjetnik i direktor Instituta za evropske studije i Dalibor Đukić, docent na Pravnom fakultetu u Beogradu.

U emisiji pod simptomatičnim naslovom “Crna Gora – čudo neviđeno”, gosti su govorili o “otimanju duše jednog naroda”, “velikom dijelu glasača DPS-a koji protestuju na ulicama”, “vlasti koja tjera narod da ide u sektu koju je osnovala UDBA”… Pavićević se tu, čini se, veoma dobro uklopio.

Nije iznenađenje

Ovakvo izdanje lidera Crnogorske ipak ne iznenađuje bilo koga ko je upućen u njegove najskorije aktivnosti. Predsjednik crnogorske prisustvoao je 21. decembra, u društvu funkcionera Demokrata Dragana Krapovića Narodnom saboru u Nikšiću koji je organizovala SPC nezadovoljna zbog tada najavljenog usvajanja Prijeloga zakona o slobodi vjeroispoviesti. Pavićević je tim ličnim činom, bez konsultacija sa partijskim organima, stao uz Mitripoliju crnogorsko primorsku Srpske pravoslavne crkve, koju je do tada žestoko kritikovao.

Sa Sabora

Nakon toga Crnogorska se našla na udaru optužbi da su “promijenili svoja ranija zalaganja za obnovom Crnogorske pravoslavne crkve, što je bilo definisano prilikom osnivanja te stranke”. Takođe im je spočitavano da su prije neku godinu iz Crnogorske kritikovali Mitropoliju crnogorsko-primorsku i mitropolita Amfilohija baš zbog njegovih napada na državu, a da sad Pavićević staje uz istu tu crkvu.

Predsjedništvo budvanskog odbora Crnogorske, nakon ovog solo ispada Pavićeviča, održalo je hitan sastanak, na kome su raspravljali o postupku lidera stranke koji je mimo znanja partijskih kolega prisustvovao Saboru koji je Mitropolija crnogorsko primorska organizovala u Nikšiću.

Tada su najviši organi stranke zatražili preispitivanje postupaka Pavićevića zbog grubog kršenja programskih načela partije, koja se od samoga početka deklarisala kao građanska stranka. Dio članstva čak je i napustio stranku jer se nisu saglasili sa stavovima Crnogorske čiji je lider počeo da brani stavove suprotne državotvornim i nacionalnim interesima Crne Gore.

Treba takođe napomenuti da Pavićeviću, čija je stranka u koalicionoj vlasti u Budvi, nijesu smetali bilbori u Budvi na kojima se slavio “oslobodilački ulazak srpske vojske 1918. godine u Budvu, na Mitrovdan 1918. godine”. Nije se oglašavao ni kada nedavno na svečanoj sjednici povodom Dana opštine Budva nije intorinana cijela crnogorska himna, kao i što tada sveštenik MCP nije ustao prilikom njenog izvođenja himne.

Vladimir Pavićević je ranije bio srpski politikolog, bivši poslanik u Skupštini Srbije i to najjaktivniji, bivši potpredsjednik Nove stranke Zorana Živkovića, bivši predavač Fakulteta političkih nauka beogradskog Univerziteta koji je 2017. godine odlučio da se preseli u Crnu Goru i ovdje da se bavi politikom.  Svoju političku karijeru u Crnoj Gori počeo je u Crnogorskoj.

B.K.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Đoko Orlandić
10.01.2020-18:25 18:25

Ovako stvore se nije pojvljivalo na političkoj sceni CG, odavno. Pri tome on u nazivu ima i zloupotrebljava sve što je u vezu riječi CG i Crnogorstvo. Njemu je mjesto u “Dverima” i “Zavetnicima”

KOMITA
10.05.2021-23:44 23:44

zadnju rečenicu ste trebali dopuniti sa “a završio u četničkom svinjcu…”