Utorak, 30 Maja, 2023
Rubrika:

Ozan Songul: Odnosi Turske i Crne Gore odlični, imamo zajedničku istoriju, kulturu i rodbinske veze

Ove godine 98. godišnjica od osnivanja Republike Turske

Piše: Songul Ozan, ambasadorka Turske u Crnoj Gori

Ove godine sa radošću proslavljamo 98. godišnjicu od osnivanja Republike Turske. Vec sada osjećamo ponos i sreću što ćemo 2023. godine proslaviti stogodišnjicu naše Republike. Naša Republika je rezultat naše borbe za nezavisnost koju je predvodio Mustafa Kemal Atatürk, koji je zlatnim slovima upisan u svjetsku istoriju kao jedinstveni genije i vođa. To je pobjeda požrtvovanog i herojskog anadolskog naroda, nasih šehida i mgazija, koji su uspjeli sa Atatürkom i njegovim saborcima, ženama, muškarcima, mladima i starima spasiti svoju zemlju od okupacije i jarma. Beskrajno smo im zahvalni na tome.

Danasnja Turska je uspjela da uz Atatürkovu viziju i savremene vrijednosti koje su privatile sve generacije naše Republike prevaziđe sve probleme i izazove sa kojima se suočavala od svog osnivanja. Sa svojim snažnim državnim institucijama, privatnim sektorom, obrazovanim stanovništvom i Atatürkovim motom *Mir u kući, mir u svijetu” važan je i aktivan član međunarodne zajednice. Ponosni smo na našu Republiku.

Koristim ovu priliku da sa zadovoljstvom istaknem da su naši postojeći odlični odnosi sa Crnom Gorom, sa kojom dijelimo zajedničku istoriju i kulturu i sa kojom imamo jake rodbinske veze. Još od sticanja nezavisnosti, našai odnosi nastavili su da se razvijaju i tokom 2021. godine. Uprkos pandemiji, nastavljene su međusobne posjete na visokom nivou između dvije zemlje. Predsjednik
Crme Gore, gospodin Milo Đukanovic, i ministar vanjskih poslova, gospodin Đorđe Radulović, prisustvovali su Samitu SEECP i Forumu diplomatije u Antaliji čiji je domain bila Turska u periodu od 18 do 20. juna 2021. godine. Istorijska posjeta našeg predsjednika Cmoj Gori 28. avgusta, na poziv crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, predstavlja tačku prekretnicu koja
je naše odnose na svim poljima još više unaprijedila. Nakon ove posjete na najvišem nivou, potpredsjednik Vlade Crne Gore, gospodin Dritan Abazović, ministarka zdravlja, gospođa Jelena Borovinić Bojović, ministar ekonomskog razvoja, gospodin Jakov Milatović i direktor Uprave policije, gospodin Zoran Brđanin, posjetili su nasu zemlju u septembru i oktobru. Do kraja
ove godine očekuje se posjeta predsjednika Velike narodne skupstine Turske, gospodina Mustafe Sentopa, koji dolazi na poziv predsjednika Skupstine Crne Gore, gospodina Alekse Bečića.

Ove uzastopne posjete potvrđuju zajedničku volju dvije zemlje da i dalje uspješno razvijaju saradnju u svim oblastima.

Takode, želim da istaknem da se naša saradnja i međusobna pomoć sa Crnom Gorom nastavlja od početka borbe protiv pandemije, koja je u posljednje dvije godine na najnegativniji način uticala na cijeli svijet i nase živote i u kojoj smo izgubili milione ljudi. U okviru te solidarnosti, Turska je donirala 100 hiljada doza vakcine Sinovac Crnoj Gori, a dogovor o donaciji je postignut na sastanku nasih uvaženih ministara zdravlja.

Koristim ovu priliku da se zahvalim svim visokim funkcionerima i prijateljima Crne Gore koji sa nama dijele radost povodom Dana Republike.

Uz uvjerenje da ćemo stogodišnjicu naše Republike proslaviti sa radošću, upućujem vam najsrdačnije pozdrave.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve