Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Ozan: Crnoj Gori potrebna politička stabilnost kako bi postala prva naredna članica EU

Predsjednica Skupštine primila u oproštajnu posjetu ambasadorku Turske

Crnoj Gori potrebna politička stabilnost, dijalog i razumijevanje, kako bi postala prva naredna članica velike evropske porodice naroda, u čemu će uvijek imati podršku Turske, poručila je ambasadorka Turske Songul Ozan koja je boravila u oproštajnoj posjeti kod predsjednice Skupštine Crne Gore Danijele Đurović.

Izrazivši zahvalnost na velikom poslu koji je obavila u pravcu jačanja veza između dvije države, Đurović je čestitala ambasadorki Ozan na uspješno obavljenom mandatu.

Istakavši da redovni politički i radni kontakti predstavljaju potvrdu snažnog partnerstva i obostranog opredjeljenja za dalje jačanje ukupne saradnje, predsjednica Skupštine je poseban akcenat stavila na kvalitetnu međuparlamentarnu saradnju koja se duži niz godina održava i nadograđuje, te izrazila očekivanje da će ona biti nastavljena i u narednom periodu, kako na nivou predsjednika parlamenata, tako i na nivou radnih tijela i grupa prijateljstva dva parlamenta.

Đurović je naročito naglasila značaj posjete turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana Crnoj Gori avgusta 2021. godine, kao i predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafe Šentopa u decembru 2021. godine, istakavši da su susreti na najvišem nivou od izuzetne važnosti za dalje produbljivanje saradnje između dvije zemlje.

Zahvalivši na podršci Turske crnogorskim strateškim opredjeljenjima, Đurović je konstatovala da danas Crna Gora i Turska, kao partneri u NATO savezu, sarađuju na višem nivou i u okvirima važnim za širu, globalnu bezbjednost.

U kontektstu ukrajinske krize, ona je pozdravila spremnost i otvorenost turske strane da preuzme ulogu medijatora između Ruske Federacije i Ukrajine, čime se jasno potvrđuje posvećenost ove zemlje očuvanju stabilnosti i mira u Evropi i crnomorskom regionu.

”U uslovima odličnih bilateralnih odnosa, potrebno je dalje unapređivati saradnju u oblastima trgovine, saobraćaja, energetike, preduzetništva, poljoprivrede, turizma, zaštite životne sredine, zdravlja, obrazovanja, sporta, omladine, tehnologije i kulture”, kazala je Đurović i izrazila posebnu zahvalnost na podršci koju turska Vlada u kontinuitetu pruža Crnoj Gori u oblasti obrazovanja, kroz stipendiranje studenata iz Crne Gore za školovanje na turskim univerzitetima.

Ambasadorka Ozan je zahvalila i Đurović na kvalitetnoj saradnji i istakla da će novi ambasador Turske nastaviti da predano radi na unapređivanju odnosa dvije zemlje.

Ona je kazala da Crnu Goru i Tursku vezuju bogata zajednička tradicija, dobri istorijski i kulturni odnosi, članstvo u NATO savezu, te zajednička težnja za pristupanjem Evropskoj uniji.

Ambasadorka Ozan je iskoristila prilika da predsjednici Đurović uputi poziv predsjednika Velike narodne skupštine Mustafe Šentopa da, povodom stote godišnjice osnivanja Turske, posjeti ovu zemlju tokom 2023. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve