Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Osobama s invaliditetom nije omogućeno dostojanstveno, samostalno i tajno glasanje

Na konferenciji za medije Saveza predstavljeni su preliminarni nalazi pristupačnosti izbornog dana za osobe s invaliditetom, koji su ukazali na niz problema i potrebe njihovog hitnog rješavanja

Osobama s invaliditetom u toku izbornog dana nije bilo omogućeno dostojanstveno, samostalno i tajno ostvarivanje biračkog prava, a na samo 17 od 505 posmatranih biračkih mjesta bilo je predstavnika/ca OSI u biračkom odboru, saopšteno je iz Saveza slijepih Crne Gore.

Na konferenciji za medije Saveza predstavljeni su preliminarni nalazi pristupačnosti izbornog dana za osobe s invaliditetom, koji su ukazali na niz problema i potrebe njihovog hitnog rješavanja.

Pomoćnica direktora Saveza, Katarina Bigović Kulić, kazala je da je u svakoj od 5 posmatranih kategorija, na 505 biračkih mjesta u 80 odsto opština, primijećeno nepoštovanje predviđenih zakonskih procedura koje garantuju pristupačnost za nesmetano glasanje osoba sa invaliditetom. Navodi da okolina nije bila potpuno pristupačna na čak 87,3 odsto posmatranih biračkih mjesta, dok je prilaz biračkim mjestima u potpunosti bio nepristupačan na više od polovine biračkih mjesta.

“Ni lokacije za biračka mjesta nijesu adekvatno birane, jer ulazni prostor u biračka mjesta nije u potpunosti bio pristupačan na 83,8 odsto posmatranih biračkih mjesta. Na ulaznim prostorima koji nijesu ravni, u čak 63 odsto nije bilo rampe ili je ista imala nagib viši od 8 odsto, uz prisustvo stepenika/ca, što je onemogućilo nesmetan pristup kako osobama s invaliditetom, tako i ostalim građanima/kama koji koriste neku vrstu pomagala“, dodala je Bigović Kulić.

Ona je kazala da je prilaz biračkim mjestima u potpunosti bio pristupačan za osobe s tjelesnim invaliditetom na svega nešto više od trećine posmatranih biračkih mjesta, dok su hodnici na 96,2 odsto biračkih mjesta bili minimalno 120 cm širine, što je omogućilo nesmetano kretanje osobama korisnicima/ama invalidskih kolica.

“Svega 21,4 odsto biračkih mjesta bilo je u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida, dok je ohrabrujuće da su na velikoj većini posmatranih biračkih mjesta bile dostupne brošure na Brajevom pismu i šabloni za glasanje. Nažalost, etison trake, koje treba da budu u kontrastu od boje poda, na čak 66,5 odsto posmatranih biračkih mjesta nijesu bile postavljene” navela je Bigović Kulić.

Prema njenim riječima, osobama nižeg rasta i korisnicima/ama invalidskih kolica u potpunosti je bilo pristupačno tek nešto više od polovine biračkih mjesta, što znači da je niža polica za glasanje bila pravilno postavljena, a visina glasačke kutije nije prelazila propisanih 85 cm.

“Na samo 17 od 505 posmatranih biračkih mjesta je bilo predstavnika i predstavnica OSI u biračkom odboru, što znači da osobe s invaliditetom nijesu prepoznate kao ravnopravni učesnici izbornog procesa“, zaključila je Bigović Kulić.

Projektna menadžerka Anđela Dragović kazala je da je ovakvo sistematsko posmatranje pristupačnosti biračkih mjesta prvi put sprovedeno u Crnoj Gori kako bi se došlo do nepristrasnih i objektivnih informacija o stanju pristupačnosti biračkih mjesta i identifikovala područja za unapređenje mogućnosti za nesmetano učestvovanje osoba s invaliditetom u izbornom procesu.

“Nesmetano posmatranje omogućila je i pozitivna odluka Državne izborne komisije koja je dozvolila da posmatrači/ce na biračkim mjestima izvrše potrebna mjerenja (hodnici, širina ulaznih vrata, visina glasačke kutije…). Posebno nas raduje što smo u aktivnosti izbornog dana uključili i značajan broj osoba s invaliditetom” navela je Dragović.

Iz Saveza su pozvali Skupštinu, Vladu Crne Gore i ostale nadležne institucije, izbornu administraciju, političke partije, organizacije civilnog društva i medije da zajednički rade na sprovođenju preporuka koje su objavljene u preliminarnoj ocjeni i koje bi dijelom trebale da budu i dio izborne reforme.

Savez će u narednom periodu objaviti finalni izvještaj sa detaljnim preporukama u cilju nastavka efikasnog zagovaranja pristupačnosti izbornog procesa za osobe s invaliditetom.

Ovo posmatranje sprovodi se uz finansijsku i tehničku podršku Nacionalnog demokratskog instituta (NDI). Nalazi posmatranja pripadaju Savezu slijepih i ne moraju odražavati nužno stav NDI-a, donatora ili Vlade SAD.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve