Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

OLENIK ZA AKTUELNO: Srpski režim doživjeće ozbiljan poraz u Crnoj Gori, to će biti početak kraja za Aleksandra Vučića

Kako je Crna Gora članica NATO, kako je najjača stranka proevropski orijentisana i kako međunarodna zajednica uviđa svoje greške u Crnoj Gori i, na kraju, kako se SAD vraćaju svojoj politici, to sam siguran da Crna Gora nije pokorena i da će upravo ovde, sadašnji režim u Beogradu doživeti prvi ozbiljan poraz. Taj poraz će biti i početak kraja za Aleksandra Vučića.

Vlada Zdravka Krivokapića od parlamentarnih izbora pa do sada je pokazala svoje pravo lice, istakao je u intervjuu za portal Aktuelno beogradski advokat i građanski aktivista Aleksandar Olenik.

On smatra da nije moguća ponovna prevara birača, jer kako navodi, građani su dovoljno vidjeli kroz lažnu politiku trenutne vlasti o poštovanju države Crne Gore i samih Crnogoraca. Smatra da je ”SPC glavni izvođać prljavih političkih radova za režim Aleksandra Vučića  i to van granica Srbije”.

Osvrćući se na događaje u Beogradu vezano za mural ratnog zločinca Mladića i privođenje aktiviskinje Aide Ćorović, dodaje da je poruka sasvim jednostavna – „Ratni zločinac Ratko Mladić, pod čijom komandom je izvršen genocid u BiH, je tada sprovodio politiku Šešelja, Vučića, Vulina i Dačića, te oni sada štiteći njega, štite sami sebe“.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Aktuelno: Kakvu sliku šalje zvanična politika Srbije hapšenjem građana i stajanjem u zaštitu ratnog zločinca?

Olenik: Poruka je jednostavna: Nemojte nikada zaboraviti da sadašnju vlast u Srbiji čine Šešeljevi radikali, visoki funkcioneri u kriminalnoj organizaciji Mire Marković i preživeo Miloševićev aparat lopova i ratnih zločinaca na budžetu, koji svi zajedno sprovode politiku Velike Srbije, kojoj sada tepaju sa ”Srpski svet”. Sadašnji zvanični Beograd je najodgovorniji za ratne zločine i zato se u Beogradu, sa negiranja ratnih zločina i genocida prešlo na otvoreno slavljenje ratnih zločinaca pa i samog genocida. Murali po zidovima su samo jedan od metoda kojima se vrši revizija moderne istorije Srbije, kojom se mladi u Srbiji pripremaju za nove sukobe u regionu.

Aktuelno: Da li se kroz hapšenje slobodnih građana i odbranom murala Ratka Mladića vidi jasan stav Srbije kada je riječ o genocidu?

Olenik: Kao i u vreme 90-ih godina prošlog veka, imamo zvaničan stav Srbije, kojim se priznaje presuda za genocid ali i rezolucija naše skupštine, koja se takođe poziva na presudu kojom je utvrđen genocid. Ali je ovaj zvaničan stav samo za spoljašnju upotrebu ili kad nam dođu gosti. Postoji i nezvaničan stav zvaničnog Beograda, za unutrašnju upotrebu, koji nije formalizovan kroz neki akt, već je u pitanju narativ koji usmeno i kroz gestove stvaraju svi članovi SNS, SPS ali i sve nacionalističke opozicione organizacije, a to je jednostvno: ”Mladić je naš heroj”.

Aleksandar Olenik

Aktuelno: Koliko ovakvi potezi mogu uticati na dešavanja u regionu?

Olenik: Veličanje ratnog zločinca Mladića je više usmereno ka BiH, odnosno njenom severno-istočnom delu, i pokušaju destabilizacije. Što se tiče Crne Gore, zvanični Beograd se ponaša kao da je u pitanju gotova stvar, te da je Crna Gora pokorena. Stoga je i premijer Krivokapić u nedavnoj poseti od Vučića tražio dozvolu za prevremene izbore, kao i pomoć za učešće na tim izborima, ali je nije dobio. Premijer Krivikapić zna da bez velikog učešća Srbije, SPC, novca i kampanje iz Beograda nikada ne bi došao na vlast, tako da bez dozvole Vučića on prevremene izbore u Crnoj Gori ne može raspisati. Kako je Crna Gora članica NATO, kako je najjača stranka proevropski orijentisana i kako međunarodna zajednica uviđa svoje greške u Crnoj Gori i, na kraju, kako se SAD vraćaju svojoj politici, to sam siguran da Crna Gora nije pokorena i da će upravo ovde, sadašnji režim u Beogradu doživeti prvi ozbiljan poraz. Taj poraz će biti i početak kraja za Aleksandra Vučića.

Aktuelno: Pomenuli ste da Krivokapić bez velikog učešća Srbije, SPC, novca i kampanje iz Beograda nikada ne bi došao na vlast. Možemo li očekivati mješanja i kroz lokalne izbore?

Olenik: SPC je glavni izvođać prljavih političkih radova za režim Aleksandra Vučića  i to van granica Srbije. Bez logistike i zloupotrebe verskih osećanja građana Crne Gore od strane SPC, nikada se ne bi desilo da poglavar SPC postavlja premijera. Uveren sam da će se pokušati sa istim receptom ali sam još uvereniji da će građanske i proevropske snage ovaj put biti spremne.

Aktuelno: Da li Vlada može očekivati podršku građana na sledećim lokalnim izborima?

Olenik: Od parlamentarnih izbora pa do sada, svi u vladajućoj većini su pokazali svoje pravo lice. Tako da nije moguće da opet prevare birače lažima o svojoj građanskoj politici ili o poštovanju države Crne Gore i samih Crnogoraca. Takođe, odlazak po mišljenje ili dozvole u Beograd je postala normalna pojava. Stoga sam uveren da će na sledećim lokalnim izborima, svi građani koji su za samostalnu, nezavisnu i evropsku Crnu Goru dati svoj glas samo proverenim proevropskim partijama, bez eksperimenata sa raznim pokretima i pseudo građanskim udruženjima, koji održavaju ovu vlast. U tom slučaju, pobeda dokazanih proevropskih i građanskih partija je najverovatnija.

Aleksandra Popović

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Stipe
15.11.2021-11:28 11:28

Druže, ti si potpuno nebitan u Srbiji i nizašta se ne pitaš. Postojiš samo u ovakvim medijima …

Barba
15.11.2021-19:14 19:14

Taj bezveznjak u Srbiji na izborima dobije manje od deset glasova!