Petak, 2 Juna, 2023
Rubrika:

Oko Mila samo Milo

Kako god izgledalo nekome sa strane, Đukanovićev rezultat je izuzetan. U hajci na njega, sa novcem koji je odasvuda priticao neskriveno, pobijedio je pojedinačno sve i svakoga. I favorita crkve Srbije, vjerovalo se tada, ali sad bar ne izgleda da su se popovi opredijelili za Andriju Mandića. Dobio je i populistu Milatovića, koji je postao crkveni miljenik u nekoj čudnoj kombinaciji sa evropskim demokratskim shvatanjem klerikalizma, što ne postoji, osim kod pojedinih ambasadora, poput onog majušnog Timonijea.

Piše: Slavko Mandić

Završen je prvi krug preśedničkih izbora. I jedna i druga strana je znala da će u drugi krug jer u podijeljenoj Crnoj Gori, u kojoj je dominantno politikanstvo i uzajamna netrpeljivost, racionalno promišljanje i glasanje za nekoga ko može donijeti prosperitet i usmjeriti državu u pravcu razvoja i EU integracija, u kojoj je rezervoar novca neophodnog  za brži ekonomski oporavak zemlje, jednostavno ne postoji.

I na ovim izborima, kao i na svakim do sada, samo još izraženije, udružene kleročetničke snage imale su ispred sebe samo jednog jedinog protivnika. MI ili ON, opet je bila krilatica godinama prisutna. Đukanoviću se sve i svašta tovarilo na leđa. Pripisivali su mu organizovani kriminal, nepotizam, partitokratiju, elitizam. Sve čega su se mogli śetiti. Radili su to zato što su jedino u njemu viđeli protivnika koji ih je pobjeđivao s lakoćom decenijama i za koga nijesu mogli da nađu uspješan recept koliko god  ih pomagala Crkva Srbije, razni Vučići, Dodici, udesno zaokrenuta  Evropa, Putinove horde raspoređene po Crnoj Gori ,ne samo uoči izbora nego tokom cijele godine. A taj jedan, taj ON, sam u najvećem dijelu, bio je za njih nepremostiva sila, ali istovremeno i  brana Crnoj Gori, koja nije dozvoljavala da u njen unutrašnji nervni sistem uleti zli virus i krene da je izjeda i uništava iznutra. Sve do jedne URE, što bi narod kazao, koja je prevarom uspjela da dovoljan dio Crnogoraca uvede u brazdu nečasti i naćera ih da udare na vlastitu državu. Toga avgusta 2020. godine počinje da se urušava ustavno-pravni sistem Crne Gore, da vlada anarhija i klerošovinizam preuzima dizgine vlasti. Crkva konstruiše vladu u manastitu Ostrog. Novca iz budžeta i od pozajmica koliko god treba. Dijeli se i šakom i kapom. Zapošljava se i kuso i repato.

Bivša vlast se ne snalazi najbolje u ulozi opozicije. Neosporno da je kriva za mnogo toga i da je upravo to bio razlog što su ovi i ovakvi uspjeli da zagospodare, ali je ipak okom vidljiva razlika između ove dvije koncepcije. U stvari, nova vlast, osim apsolutne zloupotrebe resursa i klasičnog primjera revanšizma, drugu ponudu i nije imala. Zato je i trajala tako kratko, ali je istovremeneno i primjer kako je toliko malo vremena dovoljno da se napravi ogromna šteta.

A kako zlo nikad ne dolazi samo bila je odluka da se smijeni crkvena vlada i da opozicija, tačnije DPS, podršku da Abazoviću, onako na bjanko, bez vlastitog učešća. U vladu su ušli SNP, SDP, URA i manjinske partije. I to bi moglo da bude razumljivo da je DPS izgradio odbrambeni mehanizam koji će moći kontrolisati Abazovića kad krene da čini poharu Crne Gore. A znalo se da je on tome sklon, jer je to u više navrata pokazao.

Nije se dugo čekalo da Abazović potpiše sramnu veleizdaju Crne Gore i preda crnogorske duhovne svetinje crkvi tuđe države, na ruke tuđinu, prepiše dio državne teritorije Srbiji i pokuša da potre tradicionalne crnogorske vrijednosti i trajno ih poništi. Zbog toga  DPS uskraćuje povjerenje, ali kako nije izgradio mehanizam zaštite, Abazović nastavlja mimo odluke skupštinske većine da vlada i dan danas. I niko mu ništa ne može.
To je jedan od razloga ovakvog izbornog rezultata. A ima ih više.

Kako god izgledalo nekome sa strane, Đukanovićev rezultat je izuzetan. U hajci na njega, sa novcem koji je odasvuda priticao neskriveno, pobijedio je pojedinačno sve i svakoga. I favorita crkve Srbije, vjerovalo se tada, ali sad bar ne izgleda da su se popovi opredijelili za Andriju Mandića. Dobio je i populistu Milatovića, koji je postao crkveni miljenik u nekoj čudnoj kombinaciji sa evropskim demokratskim shvatanjem klerikalizma, što ne postoji, osim kod pojedinih ambasadora, poput onog majušnog Timonijea. A ima ih još pod krovovima diplomatskih predstavništava zapadnih zemalja u Podgorici. Ne baš svih, razumije se.

U drugi krug se očekivao DF-ov lider. Prije priželjkivao, jer je opšta procjena bila da bi on bio lakši zalogaj za Đukanovića. Ali to se nije dogodilo. Blijeda kampanja Mandića, zaokret ka nekoj vrsti pomirenja sa Đukanovićem, za koga je kazao da mu nije neprijatelj, stvorila je utisak da bi on moguće sa njim i u koaliciju. To se dijelom njegovih birača nije dopalo, pa su glas dali ekstremnijem i ratobornijem Milatoviću. Svakako kleronacionalisti a ne nikako demokratskom evropejcu. Pritom i populisti.

Ali ni to nije osnovni razlog što je u drugi krug ušao Milatović. Jedini čije je objašnjenje racionalno, leži u činjenici da se za njegovo ime veže povećanje plata. Nema veze odakle je izvukao novac i ko će taj populistički predizborni gaf da plati. Uposlenici su doma donijeli skoro duplo veća primanja. Nema veze i što je tu razliku inflacija pojela prilično brzo. Na trpezu stoji 450 a ne više 222 €. I tu je početak i kraj priče.

Zašto DPS nikada nije učinio sličan korak? Zašto nije dao narodu, pa neka vrti, neka pozamljuje od koga god može? Da je to učinio bar jednom, bez obzira na racionalne razloge, danas bi i dalje bio vlast. Ali liberalna ekonomija, držanje na kratku uzicu, socijalne razlike, stvaranje jaza između bogatih i siromašnih svakim danom većeg, ostavilo je prostoru dvojcu Milatović- Spajić da jedu budžet mimo svih pravila i ekonomskih zakonitosti. Ali, kome je to više važno? Viđeli smo da ni otvorena laž kojom se poslužio Milojko Spajić nije uticala na građane. Pa što, kao da se čulo iz njihovih usta. Sposoban je, jer da nije ne bi to sve imao.

Nije ovaj dvojac iz Evrope sad penzionerima ništa učinio. Ali oni jednako podržavaju populiste, očekujući da će i njih bog pogledati. Mora, jer tako će učvrstiti pozicije. Čim se steknu uslovi za to, razumije se. A do tada strpljenja. Dok su živi.

I što dalje? Kako sad Đukanović ovakvoga da dobije u drugom krugu?

Postoji potreban rezervoar iz kojega može da crpi neophodnu razliku koja vodi do povoljnog rezultata. To je prvenstveno onaj broj neizašlih, pa glasovi manjinskog naroda i naravno dijaspore. Uz organizaciju svojih aktivista i uz podršku suverenističkog bloka, ako on uopšte više postoji, moguće je mnogo toga.  Samo ne sa rukama u džepove, tompuse i skupe fešte. Među narod, objašnjavajući kojim jedinom putem možemo tamo đe je prosperitet. I tobro viđeti na koga se osloniti. Da se ne desi izdaja ideje kakvu je doživjela na Cetinju, posebno crnogorska heroina Draginja. Ona je srcem iskreno za Crnu Goru i za Cetinje sebe u temelje ugrađivala. Pa neka udara ko god može. Nije se pominjala. Njoj takvoj Cetinjani su dali manje od Milatovića, onoga koji je u var sobi komentarisao kako nije strašno i ako pogine desetak Crnogoraca. Samo da nedostojni bude inagurisan u Cetinjskom manastiru. Sramota i bijeda bijednika.

Kao i 2016. godine, pokazali su se SDP čelnici u borbi za Crnu Goru. Draginja je žrtvovana. Ona je časno odstupila sa svih funkcija. Neće sa onima koji su pokazali ko su. Možda nećemo dugo čekati da čujemo za novu  koaliciju Evropa sad i SDP-a. Možda. Mnogo toga na to ukazuje. Sad kad su se oslobodili Draginje. Zato i ne čudi izjava preśednika partije, ako on to uistinu jeste, Raška Konjevića nakon izbora. Kazao je „Za nas su izbori završeni. Da li ćemo podržati nekoga u drugom krugu vidjećemo“.

Kazao bih da su bili završeni i prije nego što su i počeli. Viđeli smo kako su podržali svoju kandidatkinju. Zato bi najbolje bilo Milu da ih zamoli da ne pozivaju članstvo, toliko koliko ga imaju, da glasaju za njega u drugom krugu. Nema potrebe, tim prije što su za njih izbori završeni. Ali građani nijesu vrh partije. Na svu sreću. Ne samo ove koja na PEZ ili URU liči, već i na onu Mandićevu i ostalih u vrtešci politikantskih crnogorskih blijedih rješenja.
Đukanović se nije predavao nikada.

Kad je bilo najteže, izvlačio se poput feniksa iz pepela.

Viđećemo hoće li tako biti i ovoga puta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

19 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
22.03.2023-07:10 07:10

Draginja je otišla u penziju, članovi DPSa su već poleli da prelaze u Evropu Sad..Raspadate se i pucate po svim šavovima. Ako vas intelektualci iz Gusinja, Plava i Rožaja ne spasu, niko neće …

Gordana
22.03.2023-07:22 07:22

Sam protiv svih!
Zato će ti Milo sreća i pravda biti na tvojoj strani.

Kole
22.03.2023-07:29 07:29

Ne zna mali miš s kakvim se starim mačkom uvatio u kolo.
Pa što ako njega popapi,bolje nego deset apostola,kako bi miš rekao iz var sobe uz male izmjene nacionalnog sadržaja.

Merlin
22.03.2023-08:00 08:00
Reply to  Kole

Taj “mali miš” se školovao na Zapadu, zna strane jezike i dolazi u odelu, a ne u džemperu !

Pozivam prijatelje
22.03.2023-07:41 07:41

Poštovani Muslimani i Bošnjaci srećni vam ramazanski dani. Od sjutra prestaje i post.
Zato u neđelju 2. aprila bez uzdržavanja na birališta za vašeg prijatelja,našega Mila!!! Svi,kako bi nam sloga i međusobna ljubav s mirom ponovo bila imperativ u Crnoj Gori.

Merlin
22.03.2023-07:59 07:59

Muslimani će glasati za Jakova jer vide kako prolaze njihova braća u Sandžaku kojima Vučić gradi puteve, fabrike i največi Klinički centar u Srbiji ! Koje koristi muslimani mogu imati od vas koji ste propali i nemate nikakvu ekonomsku moć ?

Merlin
22.03.2023-08:39 08:39

Muslimani će glasati za Jakova. Pogledaj muslimane Sandžaka kojima AV gradi puteve, fabrike i Klinički centar. Šta vi nudite muslimanima osim mržnje ?

Merlin
22.03.2023-08:01 08:01

Kada su Srbi mogli da izruče Miloševića, Hrvati da sude Sanaderu, onda i Crnogorci mogu da sude Milu…

tivatski58
22.03.2023-13:05 13:05
Reply to  Merlin

TI SI NAJDOSADNIJI.

Tara
22.03.2023-15:44 15:44
Reply to  Merlin

zbog cega da se sudi G-dinu Djukanovicu..mozda sto nas je spasio od ratova..fasisticke serbije..sto nas je uveo u NATO..a nesto najdragocjenije..nezavisnost drzave CG..vi to mrzite..pa izmisljate svasta..Fuj..propalice..izgubljenog nacistickog mozga..

22.03.2023-08:19 08:19

Mekećeš meeeee
Ti si najinteligentnija ovca. Intelektualka u srpskom stadu.

Katunska nahija
22.03.2023-08:26 08:26

Milo pobjedniče svih bitaka protivnika iz zemlje i inostranstva.!
Imaš svoj narod odan i vjeran svojoj jedinoj državi Crnoj Gori.
Namontirali svetosavci JaDova da dovrši rasprodaju Crne Gore i da im je pokloni Srbiji.
Malo morgen.

Duky
22.03.2023-09:14 09:14

Za razliku od njih Milo nije otimao tuđe teritorije,a pre svega sa njim smo dobili samostalnu državu,tako da nemoramo nikom lizati dupe ,kao što ga ti ližeš po ovim portalima

Sandro
22.03.2023-10:29 10:29

Za ovakve kao što je ovaj Merlin moja majka je goovorila: “Bože, ili mu daj pamet, ili mu uzmi i ovo malo što ima da ne odi manit po svijetu”.

Nikola
22.03.2023-10:50 10:50

I loslije Mila Milo
Narod ga oće četnici,četnikulje i četničići početnici poput JaDova Lažovića.

Doktor u penziji
22.03.2023-12:12 12:12

Čestitam na civilizovamom,gospodslom i evropskom ponašanju druže i gospodine Đukanoviću.
Zato je pobjeda nesporno Vaša.
Srećno.Vam bilo !

Đurđina Gačevć
22.03.2023-12:15 12:15

Miš u odelu !
Skajaj naslov dobroj satiri.
Hvala Merlin botu.
Ako pak nijesi potpiši se junačino-junakinjo kao ja.
Imenom i prezimenom.

Zalazi
22.03.2023-13:29 13:29

Milo Đukanović=Državnik,Mudrac,Spasitekj Crnogorske nezavisnosti=Doszojanstvo,
Čast,Vaspitanje.

Lav
22.03.2023-20:55 20:55

Merlinka muška ili ženska ko će tebi dati penziju i čime ćes je zaraditi?
Botivima po portalima protiv države Crne Gore.