Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Odbor odložio izjašnjenje o tri kandidata za Sudski savjet, dok se ne pojave predstavnici opozicije

Predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu apelovao da se, bez obzira na političke stavove, pristupi ovom važnom poslu

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu danas nije predložio tri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Predsjednik ovog skupštinskog Odbora Momo Koprivica rekao je da je za njihov izbor u plenumu potrebna dvotrećinska, odnosno tropetinska većina u drugom krugu glasanja, ako se potrebna podrška ne postigne u prvom.

– Imajuću u vidu da predstavnici parlamentarne opozicije nisu prisutni, te očigledno da ne žele da učestvuju u radu ovog odbora, iako smo ih čekali i apelovali da se priključe radu, imajući u vidu da je izbor Sudskog savjeta nešto što nadilazi političke kalkulacije i interese, to je interes vladavine prava i ubrzanja evropskih integracija, oni su se oglušili o to i istrajavaju u svom opredjeljenju da opstruiraju izbor ovih institucija. Međutim, ne želimo da se poigramo i žrtvujemo prava uvaženih kandidata, te na bazi neformalnih konsultacija, sedam članova odbora je odlučilo da ne pristupimo glasanju, već da odložimo izjašnjavanje, dok se ne pojave predstavnici parlamentarne opozcije, kako ne bismo žrtvovali prava ovih kandidata, jer očigledno dok se i oni ne pojave na odboru neće biti ni većine koja je neophodna prema Ustavu za njihov izbor na plenumu – istakao je Koprivica.

Stav je, ponavlja, da se ne pristupi izjašnjavanju, dok se ne pojave predstavnici opozicije, da se ne bi žrtvovala prava kandidata.

– Apelujemo da, bez obzira na političke stavove, pristupimo ovom važnom poslu – poručio je Koprivica.

Na javni poziv za izbor tri člana za Sudski savjet iz reda uglednih pravnika, raspisan 30. decembra prošle godine, prijavilo se 11 kandidata: Danilo Ćupić, Ilija Darmanović, Dragoljub Strugar, Ivan Drobnjak, Elvis Duraković i Miodrag Iličković, Marko Ivanović, Ivan Kadić, Fikret Kurgaš, Dražen Medojević i Miloš Vukčević.

Skupština je u prethodnoj sesiji u septembru 2022. godine, u ponovljenom glasanju, izabrala samo jednog od predviđena četiri kanidata.

Kurgaš je prošle godine bio među kandidatima (sa prethodnog konkursa) o kojem je odlučivala Skupština na prijedlog Odbora, ali nije dobio potrebnu podršku, dok je Miodrag Iličković do septembra prošle godine obavljao funkciju sudije Ustavnog suda. Nakon odlaska Iličkovića u penziju, ta sudska instanca je ostala bez kvoruma i do 27. februara ove godine bila svedena na troje sudija od sedam, koliko po Ustavu broji.

Prethodni pokušaj da se popuni Sudski savjet nije uspio, budući da je od četiri imena, koje je utvrdio Odbor za politički sistem između 33 prijavljena kandidata, podršku poslanika na sjednici 20. septembra dobio samo Radoje Korać. Preostala trojica – Nebojša Vučinić, Dragan Šoć i Fikret Kurgaš – nijesu imali potrebnih 49 glasova, odnosno tri petine od ukupnog broja zastupnika u parlamentu.

Prethodno na sjednici Skupštine 16. avgusta nijedan od njih četvorice nije imao dvotrećinsku podršku, potrebnu u prvom krugu, pa se zato nakon mjesec odlučivalo ponovo.

Zbog blokade izbora u punom sastavu, u Sudskom savjetu iz redova uglednih pravnika još sjede članovi kojima je mandat, zbog nemogućnosti da se postigne parlamentarni dogovor o izboru, prolongiran još 2018. godine do izbora novih.

Tadašnji saziv parlamenta je mijenjao zakon o Sudskom savjetu odredbom da mandat traje do izbora novih članova, što je bio deblokirajući mehanizam usvojen na preporuku Venecijanske komisije, na čiju je sugestiju ranije i unijeta odredba o dvotrećinskoj većini potrebnoj za izbor.

Vesna Simović-Zvicer, kao članica SS iz reda uglednih pravnika, kojoj je kao dotadašnjoj članici produžen mandat do izbora novih članova, prošle godine je izabrana za privremenu predsjednicu Sudskog savjeta. Pored nje, ugledne pravnike u tom tijelu još iz ranijeg saziva, kojem je mandat trebalo da traje četiri godine, zastupaju Dobrica Šljivančanin, Loro Markić, dok je jedini novi član prof. dr Radoje Korać.

Sudski savjet ima deset članova kojima mandat traje četiri godine. Čine ga predsjednik Vrhovnog suda, ministar pravde, četiri sudije koje bira Konferencija sudija i četiri ugledna pravnika, izabrana u Skupštini.

Iz redova sudija članovi su Predrag Tabaš, Sanja Konatar, Radonja Radonjić i Rade Ćetković koje je lani odredila Konferencija sudija za nove predstavnike u Sudskom savjetu koji još čeka na nova imena iz svijeta uglednih pravnika.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve