Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Leković: Zabrinjavajući komentari međunarodnih eksperata o radu ASK-a

Sjednici prisustvuju Laura Zampeti, predstavnica Delegacije EU, Momo Koprivica, potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju i Jelena Perović, direktorica Agencije za sprečavanje korupcije.

Skupštinski Odbor za antikorupciju razmatra Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2023. godinu u dijelu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Sjednici prisustvuju Laura Zampeti, predstavnica Delegacije EU, Momo Koprivica, potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju i Jelena Perović, direktorica Agencije za sprječavanje korupcije.

Zampeti: Izraditi nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije

“U cilju ispunjavanja privremenih mjerila u okviru IBAR-a i borbe protiv korupcije neophodno je izraditi nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije, kao i stvaranje zakonskog osnova kako bi Agencija za sprječavanje korupcije mogla potpuno nezavisno da obavlja svoj posao”, navela je predstavnica Delegacije EU Laura Zampeti.

Dodala je da su neka od privremenih mjerila ispunjena, neka samo djelimično, a neka nijesu uopšte. “Najveći izazov za Crnu Goru biće da do sledeće međuvladine konfernecije ubijedi Komisiju da su ova mjerila ispunjena”, poručuje Zampeti.

Neka od privremenih mjerila, kako kaže, podrazumijevaju i izmjene i dopune Zakona o zaštiti zviždača kao i Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Koprivica: Blage kazne i neefikasni postupci u slučajevima korupcije na visokom nivou

“Dva najznačajnija zapažanja iz ovog Izvještaja su nedostatan pravni, institucionalni i strateški okvir za borbu protiv korupcije te duboka infiltracija korupcije i organizovanog kriminala u državnim organima, naročito u pravosuđu”, istakao je potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica.

Dodaje da zabrinjavajuće ocjene i nalazi OEBS-a pokazuju da su glavni nedostaci u slučajevima suđenja u predmetima organizovanog kriminala i korupcije blage kazne i neefikasni postupci.

“Od trenutka potvrđivanja optužnice do dana održavanja prvog produktivnog ročišta, kada je u pitanju korupcija na visokom nivou, prođe u prosjeku 28 mjeseci”, kazao je Koprivica citirajući nalaze OEBS-a.

Donošenje novog Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, ističe Koprivica, neophodan je korak na putu Crne Gore ka EU.

Laković: Dokle se stiglo sa postupkom u vezi sa satovima Mila Đukanovića?

Poslanik PES-a Miodrag Laković pitao je direktoricu ASK-a dokle se stiglo sa postupkom u slučaju bivšeg predsjednika Mila Đukanovića sudeći da, kako kaže, ASK nije donio odluku ni dvije godine nakon presude Upravnog suda.

“Zašto je trebalo toliko vremena… Važno je da svi organi pokažu efikasnost u radu, a ovdje su efikasnost i i blagovremenost u radu potpuno podbacili”, kazao je Laković.

Leković: Prokomentarisati zabrinjavajuće zaključke međunarodnih eksperata o radu ASK-a

“Volio bih da prokomentarišemo mišljenje Draga Kosa u odnosu na rad same Agencije”, naveo je potpredsjednik Odbora Momčilo Leković. Inače, međunarodni ekspert za borbu protiv korupcije Drago Kos kazao je juče za “Vijesti” da bi rukovodstvo Agencije za spriječavanje korupcije, na čelu sa Jelenom Perović, moralo što prije da podnese ostavke.

Sjednicu možete pratiti uživo na linku ispod:

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve