Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Porfirije ucjenjuje Abazovića: Potpisivanje Temeljnog ugovora uslov za podršku manjinskoj Vladi?

Porfirije saopštio da neće potpisati Temeljni ugovor sa Vladom Zdravka Krivokapića, jer će ona pasti

Na sastanku sa šefom Svetosavskog kulta krvi i tla, koji se vodi kao SPC Porfirijem Perićem potpresjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je da je spreman za potpisivanje Temeljnog ugovora i da on mora biti u potpunosti usklađen za interesima obje strane, navode izvori Nove.rs iz Patrijaršije (Bord direktora SPC).

S druge strane, Porfirije je rekao da SPC ne želi da potpiše ugovor sa aktuelnom Vladom Crne Gore, jer smatra da će ona pasti i da bi samim tim eventualno sklapanje Temeljnog ugovora moglo biti osporeno i ne bi imalo legitimitet.

Istovremeno, izvori Nove iz Patrijaršije su istakli da je jedna od tema razgovora bila eventualna podrška SPC manjinskoj vladi, ali da se sagovornici nisu detaljno upuštali u ovu temu, osim što su Porfirija zanimale namjere političkih snaga koje se pominju kao činioci te manjinske vlade.

Iz ovih stavova je sasvim jasno da je Porfirije potpisivanjem temeljnog ugovora uslovio podršku manjinskoj vladi, u kojoj bi bili i navodno predstavnici SNP-a, stranke koja je bliska SPC.

Ovim povodom “Nova” se obratila Kabinetu Dritana Abazovića, kako bi dobila komentar i informacije o čemu se razgovaralo na sastanku sa Porfirijem, ali im je rečeno da ne mogu dati odgovore, jer je, kako kažu, riječ o privatnoj posjeti.

Posljednja verzija nacrta Temeljnog ugovora

Mediji su objavili danas posljednji nacrt Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. Ovaj nacrt pretrpio je nekoliko izmjena u odnosu na nacrt koji je Vlada Crne Gore ranije poslala Porfiriju.

U preambuli nacrta piše da je hrišćanska crkva na prostoru današnje Crne Gore prisutna od apostolskih vremena i njenog kontinuiteta kroz istorijsko pravoslavno i crkveno ustrojstvo od osnivanja Zetske, Budimljanske i Humske episkopije (1219. g.) “u sastavu Žičke arhiepiskopije, Pećke patrijaršije, odnosno Srpske pravoslavne crkve”.

U posljednjem nacrtu se SPC jemči “vršenje javnopravnih ovlašćenja”, što je bilo uklonjeno iz prethodnog nacrta sa obrazloženjem da nije valjana pravna konstrukcija jer javnopravna ovlašćenja vrše javnopravni organi, prije svega državni organi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Danka
27.01.2022-15:25 15:25

Kunemo vam se 5 Septembar vam zaboravit CRNA GORA nece koliko li i  1918 Kad ste OKUPIRALI   CG I pocerali KRALJA NIKOLU u izgon na izbjeglicki lonac danas ko bajagi vijenac mu polazete a crkve i manastire i dalje su pod okupiracijom ! Vazda su nam Cetnici zla nanosili a mi nikako pameti doc ! Ove rede smo skupo platili skolu ponovo od Cetnickog okupatora otimanju nasih CRKAVA I MANASTIRA u Cetnicke sape!

COL
27.01.2022-15:37 15:37

Što bi stari rekli ko sa đavolom tikve sadi o glavu mu se razbijaju.

Ha20
27.01.2022-15:45 15:45

Cupavi trolu Profiricu zaboravio si da prokunes Efendiju pendrecica pa bi ti mozda lakse potpisao temeljni ugovor i istovremeno zatrazio azil u srbistanu posto mu u Srnoj Gori vise nebi bilo mjesta za opstanak.

!!!
27.01.2022-19:25 19:25

E a onda ce dobiti manjinsku Vladu kad na k…c nikne nokat.Cekamo Kudravoga…

Da je vječna
27.01.2022-20:45 20:45

Nije samo abazović izdajnik kakav se nije rađao u CG, već su to mnogi iz vrha dps a, sa najpoznatijim roćkom iz rosave, koji su šurovali sa pok.sotonom,dajući milione naših para za gradnju srpskih crkvi, a nijednu Crnogorsku. Isti iz dps a su dozvolili ulazak 3.000 sotonističkih popova kako bi ih izjednačili sa vojskom CG. 30.g su isti koordinatori i predsjednici mo dps koji su korumpirani i zajedno sa pomenutim iz vrha dps a, promošu i uhljebljuju svetosavske kadrove.

Sara
27.01.2022-22:03 22:03
Reply to  Da je vječna

Malo si precerao..da nije bilo G-dina Djukanovica..mi nikad ne bi gledali suverenu drzavu CG..niti NATO savez..DPS im se umiljavao..kako bi ih vise integrisali u crnogorsko drustvo..nazalost–oni su jos gori postali..