Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Nikolić: Izvještaj EK je upozoravajući, što prije postaviti pregovaračku strukturu i inicirati reforme

Kazao da je u cilju bržeg napredovanja ka EU, neophodno vratiti u sistem poziciju glavnog pregovarača, postaviti najkasnije u narednih mjesec dana pregovaračku strukturu i inicirati reforme koje su neophodne da bi se trogodišnje nazadovanje na evropskom putu zaustavil

Najnoviji izvještaj EK posljednji je alarm da se zaustavi opstrukcija evropskog puta Crne Gore koja intenzivno traje od smjene vlasti, u avgustu 2020. U tom smislu potrebno je da sve političke partije koje se iskreno zalažu za članstvo naše države u Evropskoj uniji, a posebno one koje čine vlast, učine maksimalan napor kako bi kroz što širi konsenzus riješili pitanja koja predstavljaju prepreku efikasnom nastavku evropskih integracija. Sa posebnim fokusom na oblast koja se tiče vladavine prava, odnosno unapređenja pravosudnog sistema i imenovanja nosilaca funkcija u toj oblasti, rekao je Andrija Nikolić, član Predsjedništva i šef Kluba poslanika DPS u Skupštini Crne Gore.

Kazao da je u cilju bržeg napredovanja ka EU, neophodno vratiti u sistem poziciju glavnog pregovarača, postaviti najkasnije u narednih mjesec dana pregovaračku strukturu i inicirati reforme koje su neophodne da bi se trogodišnje nazadovanje na evropskom putu zaustavilo. Takođe, saopštio je da će Demokratska partija socijalista insistirati da se u najkraćem roku, već tokom naredne dvije sedmice, formira Odbor za evropske integracije u Skupštini kao kontrolni mehanizam pregovaračkog procesa.

“Ovogodišnji izvještaj EK je upozoravajući, a posljedica je blokade političkog sistema i revanšizma, karakterističnog za posljednje tri godine. Od avgusta 2020. rukovođeni političkim revanšizmom, razbili su pregovaračku strukturu koju su činili iskusni ljudi iz oblasti EU integracija, obje vlade su ignorisale upozorenja koja su dobijale od Brisela i nijesu poštovale preporuke Venecijanske komisije, niti odluke domaćih sudskih instanci, privatizovali su institucije i prilagođavali ih potrebama svojih stranaka. Parlament je donosio neustavne zakone, čime je vladajuća većina isprovocirala bojkot opozicije. Najjednostavnije rečeno, cijela država više od tri godine je talac ambicija vlastodržaca da se po svaku cijenu, što duže zadrže na vlasti”, jasan je Nikolić.

“Demokratska partija socijalista poziva da se prekine sa takvom nakaradnom praksom i da se pronađe konsenzus povodom napredovanja ka članstvu u EU, imajući u vidu da je to pitanje jedno od rijetkih koje podržava ubjedljiva većina svih građana Crne Gore”, zaključio je šef Kluba poslanika DPS Andrija Nikolić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve