Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Nikolaidis: Litije od početka politička platforma

"Ukoliko nešto može biti riješeno unutar pravnog poretka, a može, mislim da nema nikakve potrebe da bude rješavano na ulici. Dakle ulica je mogući način za rješenje bilo problema onda kada nestane pravnih i demokratskih mehanizama", smatra Nikolaidis.

Pisac Andrej Nikolaidis u emisiji Šofrovizija na Javnom servisu komentarisao je ponudu predsjednika Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića i ocijenio da je djelovanje unutar pravnog poretka jedini civilizovani i demokratski način kako bi se riješilo pitanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Na taj način bi se, kako kaže Nikolaidis prešlo iz domena politike na teren prava. Nikolaidis poručuje i da su “litije od početka politička platforma”.

Andrej Nikolaidis

“Ukoliko nešto može biti riješeno unutar pravnog poretka, a može, mislim da nema nikakve potrebe da bude rješavano na ulici. Dakle ulica je mogući način za rješenje bilo problema onda kada nestane pravnih i demokratskih mehanizama. Ovoga puta to nije slučaj pošto očito postoji dobra volja od strane vlade, a takođe postoji jasan pravni put. Dakle od početka je, naime, potpuno jasno da je najbolja i najsvrsishodnija, najcivilizovanija, napokon i najkršćanskija opcija, da se to riješi mirno i da se stvar iz domena politike vrati u domen prava”, kazao je Nikolaidis.

On je istakao da da konačna instanca nije crnogorski Ustavni sud, te da je moguće da ljudi iz Mitropolije crnogorsko primorske imaju određenu rezervu prema Ustavnom sudu Crne Gore.

“No, upravo je sud u Strazburu zadnja instanca i ne vjerujem da iko može doista vjerovati da sud u Strazburu bi bio nepristrasan, u tom ili bilo kojem drugom slučaju. Šta bi naime sud u Strazburu mogao imati protiv Srpske pravoslavne crkve? A druga stvar, izjava mitropolita Amfilohija kao i mnoštvo njegovih drugih izjava su ultra političke, dakle poziv da se ne glasa za vlast je predizborni poziv. Jedino bi eksplicitnije bilo da je mitropolit rekao Nemojte glasiti za vlast glasajte za mene. Dakle to je, mislim, krajnji stepen politiziranosti crkve. No to je, kao što rekoh, nešto na što smo mi manje-više navikli, a nije dobro da smo na to navikli, jer bi stvari i sa Crkvom i sa odnosom Crkve i države trebale biti prilično drugačije, nego što nažalost jesu u Crnoj Gori”, kazao je Nikolaidis.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve