Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

NEZADOVOLJSTVO KLJUČA PRED SJUTRAŠNJI SASTANAK Front spreman na radikalizaciju, stranački odbori prijete Jokoviću, Dritan i Ljaljo bi samo da sačuvaju fotelje

Na prošlom sastanku u nekoliko navrata Joković je Krivokapića nazvao lažovom i prevarantom, žaleći se da su mu pojedini opštinski odbori poručili da neće doći na Kongres ako prije toga ne bude smijenjen Zdravko Krivokapić. Kako saznajemo iz vrha DF-a, ukoliko ne dođe do konsenzusa i ukoliko ne budu zadovoljeni njihovi zahtjevi, ovaj politički savez je spreman na najradikalnije poteze u dosadašnjem djelovanju.

Lideri parlamentarne većine održaće sjutra treći sastanak na kome će, makar kako su najavili, pokušati da dođu do rješenja duboke političke krize, ali je gotovo izvjesno da su ovi sastanci postali ”uzaludna rabota” s obzirom da će teško doći do dogovora između Demokratskog fronta, Demokrata i URA-e.

Vlada na čelu sa Zdravkom Krivokapićem i potpredsjednikom Dritanom Abazovićem u dosadašnjem radu pokazala se kao apsolutno nesposobna i nedorasla izazovima koji se pred nju stavljaju. Vaćina građana je ogorčena radom Krivokapićeve Vlade koja je na stalnoj meti kritika opozicije i crnogorske javnosti.

Ironično, funkcioneri Demokratskog fronta, političkog saveza koji je u Skupštini podržao novu izvršnu vlast, nakon samo nekoliko mjeseci su se duboko pokajali i postali ogorčeni kritičari Vlade koju mnogi već smatraju – najgorom u istoriji Crne Gore.

Zdravko Krivokapić – ne piše mu se dobro kako god da okreneš

DF očajan, ali bi u izvršnu vlast

Situacija u Demokratskom frontu je  jasna – oni su ogorčeni vladom Zdravka Krivokapića i visoki funkcioneri ovog političkog saveza to ne propuštaju da naglase u gotovo svakom svom javnom nastupu. DF je svoje djelovanje potpuno preusmjerio na kritiku vlade jer, kako nam je nezvanično rečeno iz ovog političkog saveza, smatraju da su Krivokapić i njegovi ministri i funkcioneri izvršne vlasti izdali Srbe i srpstvo i udaljili se od programa i retorike koja ih je dovela na vlast.

”Krivokapić je zaboravio ko ga je doveo na vlast, to je bio DF i pokojni Amfilohije, odnosno Srpska pravoslavna crkva. On se sada ponaša kao neprijatelj srpstva, a položaj srpskog naroda je gori nego za vrijeme DPS-a. Da ne pričamo o švercu cigareta, katastrofalnoj ekonomskoj politici, diletantizmu nove vlasti, lažima. Ova vlada ne može da opstane”, kazali su nezvanično iz vrha DF-a portalu Aktuelno pred sjutrašnji sastanak.

Podsjetimo, na prošlom sastanku DF je tražio formiranje nove Vlade u kojoj će biti političari, a ne ”eksperti”, predlagali su Miodraga Lekića za premijera, a za uzvrat su tražili mjesto predsjednika Skupštine.

Iz Fronta su izričiti da ne dolazi u obzir da se Krivokapić ”šlepa na njihovim plećima, s obzirom da su najjači konstituent nove vlasti”. Bez obzira na ovakav stav u javnosti, spekuliše se da su lideri Fronta spremni da poštede Krivokapića u zamjenu za neka važna ministarstva i potpredsjedničko mjesto, o čemu smo već pisali.

Evo neka ostane Zdravinjo, ali nam dajte 5-6 ministarstava i potpredsjednika, zaslužili smo

Do tada njihova strategija je da vrše što jači pritisak, što im za sad dobro ide. Treba podsjetiti da lideri DF-a Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević već sedmicama iznose najgore kvalifikacije i optužbe na račun vlade Krivokapića, a njihova kampanja intenzivirana je posljednjih dana kako se približava nova runda pregovora.

Lider DNP-a Milan Knežević nedavno je poručio da DF traži novu Vladu, kao i da  ”rekonstrukcija i šminkanje političkog mrtvaca ne dolazi u obzir”, dok Mandić i Medojević već danima sipaju politički otrovne izjave i iznose najgore optužbe na račun premijera i njegovih ministara – od umiješanosti u korupciju i kriminal, pa sve do kolaboracije sa liderima kosovskih Albanaca, i priča o izdaji crkve zbog nepotpisivanja temeljnog ugovora.

DF najglasniji, ali i ostali nezadovoljni

Iako su lideri DF-a najglasniji kritičari Krivokapićeve Vlade, daleko od toga da su oni jedini nezadovoljni radom nesposobne, diletantske izvršne vlasti. Kako saznaje portal Aktuelno iz dobro upućenih izvora, Socijalistička narodna partija (SNP), koja je nastupala u okviru koalicije ”Za budućnost Crne Gore” na prošlogodišnjim izborima, ogorčena je radom vlade i ponašanjem njihovih funkcionera, ali iz te stranke ipak, koliko toliko, to žele da sakriju od javnosti.

Međutim, nezadovoljstvo je polako počelo da utiče na unutarstranačke odnose, jer su, kako saznajemo članovi jednog opštinskog odbora SNP-a, zaprijetili predsjedniku stranke Vladimiru Jokoviću da neće doći na Kongres stranke, i da će čak napustiti partiju ukoliko ne bude smijenjen Krivokapić i Vlada potpuno rekonstruisana.

Vladimira Jokovića žestoko pritiskaju partijski funkcioneri

”Joković je na prošlom sastanku bio najglasniji zagovornik izbora nove vlade i novog premijera. U nekoliko navrata premijera Krivokapića je nazvao lažovom i prevarantom, žaleći se da su mu pojedini opštinski odbori poručili da neće doći na Kongres ako prije toga ne bude smijenjen Zdravko Krivokapić”, kazali su izvori portala Aktuelno.

Zapad za spas od DF-a

Jedan od lidera DF-a i lider DNP-a Milan Knežević pozvao je i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da prisustvuje sjutrašnjem sastanku. To je jasna poruka da DF želi da se Abazović izjasni o Vladi Krivokapića.

Kako saznaje portal Aktuelno iz dobro upućenih izvora iz vrha Vlade, Abazović nije previše oduševljen idejom rekonstrukcije Vlade, a o smjeni Krivokapića ne želi ni da razmišlja. Slična situacija je i sa liderom Demokrata Aleksom Bečićem.

”Po svemu sudeći Bečić i Abazović računaju na podršku zapadnih ambasada od kojih traže da anuliraju dejstvo DF-a i nekako izlobiraju opstanak vlade sa minimalnim rekonstrukcijama. Očekuju da DF ostane marginalizovan, a da oni imaju poluge moći. To je u praksi veoma teško održivo, jer je prirodno da će DF i ostali konstituenti koalicije ‘Za budućnost Crne Gore’ htjeti da se mnogo više pitaju, i da imaju mnogo  više upliva u izvršnoj vlasti, jer su to zaslužili izbornim rezultatom”, rekli su naši dobro upućeni izvori iz parlamentarne većine.

Ljaljo i Dritan vezani za fotelje, DF razmišlja o protestima?

Kako saznajemo, Abazoviću i Bečiću su rezultati rada Vlade i nepravedna raspodjela funkcija u drugom ili trećem planu, njima je, kako nam je rečeno, stalo da zadrže svoje fotelje.

Dritan Abazović i Aleksa Bečić: Samo nam fotelje ne dirajte!

”Njih dvojica žele da zadrže svoje pozicije, to je jasno. Sve ostalo za njih je sekundarno. Abazović je toliko ambiciozan da se ne bi bunio kada bi mu bilo omogućeno da simultano bude na funkciji premijera, predsjednika Skupštine i države, ako bi to ikako bilo moguće”, rekli su naši izvori.

Od sjutrašnjih pregovora, kako se da naslutiti, ne treba očekivati ništa konkretno osim produbljivanja nesuglasica, a pitanje je da li će se konstituenti s obzirom na ogromne razlike u stavovima usaglasiti po bilo kom pitanju.

Kako saznajemo iz vrha DF-a, ukoliko ne dođe do konsenzusa i ukoliko ne budu zadovoljeni njihovi zahtjevi, ovaj politički savez je spreman na najradikalnije poteze u dosadašnjem djelovanju. Iz DF-a, za sada ne žele da otkrivaju svoju strategiju, ali spekuliše se da su, ako se njihovi zahtevi ne ispune, spremni i na proteste i novu seriju političkih litija. Kako će se stvari odvijati ostaje da se vidi nakon sjutrašnjih pregovora.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
NEZADOVOLJSTVO KLJUČA PRED SJUTRAŠNJI SASTANAK Front spreman na radikalizaciju, stranački odbori prijete Jokoviću, Dritan i Ljaljo bi samo da sačuvaju fotelje – CG Vijesti
18.07.2021-12:55 12:55

[…] Aktuelno […]

pero
18.07.2021-16:50 16:50

Lakrdija za primitivni narod koji ih je glasao, rijaliti i na kraju svi kuci, fotelje i vlast mila!

Providenca
18.07.2021-17:38 17:38

Koji je viši od ove dvojice ?
( Ne vuku mi na CRnogorce)

Darko
18.07.2021-17:42 17:42

Izlaz bi bio jednostavan, raspustnje vlade i novi izbori, ali to nece nikada niko od njih uraditi jer bi onda debelo izgubili a nase procrnogorske partije velikom vecinom dobili! Ako ne bude prijevremenih izbora, crno nam se pise jer su 4 godine velike do novih izbora i mogu svasta da urade do tada! Svetosavsk bagra! Moramo ih svakako natjerati na prijevremene izbore inace se nam crno pise!!! Nek je vjecna Crna Góra!!!!

Ja
19.07.2021-10:07 10:07

“Abazović je toliko ambiciozan da se ne bi bunio kada bi mu bilo omogućeno da simultano bude na funkciji premijera, predsjednika Skupštine i države, ako bi to ikako bilo moguće” “Ambiciozan” nikako nije odgovarajuća reč. Abazović je beskrupulozan i, za evropske pojmove 21. vjeka, psihički poremećen. Možda bi u Africi, Aziji ili Južnoj Americi prošao kao normalan, oni imaju tradiciju sličnih mentalnih sklopova, ali civilozovani svjet je sa takvima odavno raskrstio. Blinkeri, telohranitelji, svite kojekakvih “savjetnica” i “savjetnika” koji ga prate na jalovim šetnjama po svjetu i kojima se iz budžeta “spržene zemlje” plaćaju hoteli i dnevnice, megalomanski politički kongresi… Pročitaj više »