Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

KURAŽENJE MOSKVE I SPC ZA NOVU POLITIČKU OFANZIVU Ako preuzmu ključna ministarstva, DF-u više neće biti bitno ko je premijer!?

DF će zvanično zastupati priču da je za smjenu Krivokapića, ali i njima se ne isplati da ga tek tako smijene jer je procedura za imenovanje novog mandatara previše komplikovana i rizična. Mnogo im se više isplati da preuzmu Ministarstva finansija, pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova, nakon čega neće biti toliko bitno ko je premijer.

Funkcioneri Demokratskog fronta na krilima politički i duhovno okrijepljenih lidera Andrije Mandića i Milana Kneževića spremni su da uđu u novu rundu žestoke političke borbe sa Zdravkom Krivokapićem, ali i ostatkom partija konstituenata vlasti, koja za krajnji cilj ima uguravanje u Vladu.

Mandić i Knežević prošli su višednevnu terapiju predpregovornog ”bildovanja” u Rusiji, a u povratku sa izvora političke spoznaje, svratili su u Beograd na konsultacije sa njihovim, podjednako važnim, političkim saborcima iz Svetosavske crkve.

Nakon posjete Rusiji, Mandić i Knežević susreli su se sa šefom beogradske centrale Srpske crkve Porfirijem Perićem.

Od Perića, inače bliskog saradnika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, lideri Fronta dobili su zeleno svijetlo, ili crkveno-političkom terminologijom rečeno blagoslov, da u novoj Vladi Crne Gore čuvaju i brane interese ove parapolitičke organizacije.

Andrija Mandić, Porfirije Perić i Milan Knežević: Ništa bez podrške Svetosavske centrale

Smjena Krivokapića previše rizična

Osokoljeni podrškom majke Rusije i matične Svetosavske crkve funkcioneri Fronta će još ofanzivnije krenuti u borbu za svoje pozicije moći u izvršnoj vlasti. Zvanični stavovi DF-a se neće mijenjati – oni će prilikom nastavka pregovora stranaka vlasti koji je zakazan za sjutra, insistirati na odlasku Krivokapića sa mjesta premijera i potpunoj rekonstrukciji vlade.

Međutim, kako saznaje portal Aktuelno, u DF-u znaju da im se ne isplati da idu toliko daleko, pogotovo što novog mandatara, ukoliko se formira neka nova većina ili nešto drugo u okviru iste parlamentarne većine, predlaže predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Ova opcija je previše rizična za DF, a mnogo više im se isplati da preuzmu ključna ministarstva i ostave Krivokapića na mjestu premijera.

”DF će zvanično zastupati priču da je za smjenu Krivokapića, ali i njima se ne isplati da ga tek tako smijene jer je procedura za imenovanje novog mandatara previše komplikovana. Uz to njihovi koalicioni partneri iz Demoakrata i URA-e su eksplicitno protiv smjene premijera, ključnih ministara, a pogotovo vanrednih izbora”, rekli su naši izvori bliski vrhu DF-a.

Rozi ih ofirao

Kako nam je rečeno, u DF-u se razmatra i opcija da Krivokapić ostane na čelu vlade, o čemu je javno govorio i poslanik DF-a Slaven Rozi Radunović, koji se nedavno ”izlanuo” i iznenadio rukovodstvo ovog političkog saveza.

Žele tri ključna ministarstva?

Među članstvom i funkcionerima DF-a sve su glasnije spekulacije da bi taj politički savez mogao da ponudi Krivokapiću podršku, odnosno garanciju da ga neće smijeniti sa mjesta premijera, u  zamjenu za  tri ministarstva.

”DF bi želio da preuzme Ministarstvo finansija, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo pravde. Ova tri ministarstva su po njih ključna jer bi njihovim preuzimanjem imali uvid u novčane transakcije, kontrolisali bi reforme pravosuđa, imali bi mogućnost da izdejstvuju što bolji položaj SPC  i potpisivanje temeljnog ugovora sa ovom organizacijom i to u onom obliku koji su koncipirali u Beogradu. I na kraju, kad bi preuzeli MUP, mogli bi da manipulišu biračkim spiskovima i evidencijom državljana”, rekli su naši izvori veoma dobro upućeni u dešavanja na relaciji DF – Zdravko Krivokapić.

Kako nam je rečano, jedan od uslova na kojem insistira lider PzP-a Nebojša Medojević je i procesuiranje Krivokapića i ministra finansija Milojka Spajića, zbog navodnih malverzacija prilikom zaduživanja i šverca cigareta.

Medo u apstinentskoj krizi: Sve teže izdržava bez fotelje

”Medojević ne krije svoje želje kad su u pitanju premijer i ministar Spajić, ali teško da će do procesuiranja doći. Agresivna retorika lidera PzP-a prije svega služi da bi ojačala političke pozicije DF-a, a i sam Medojević će vjerovatno brzo odustati od priče o švercu i provizijama ako DF dobije svoje parče kolača u izvršnoj vlasti”, rekli su naši izvori.

Zdravinjo u procjepu

Premijer Krivokapić je, kako smo već pisali, dobio jasnu poruku od Rusije – da ta zemlja podržava DF i da su oni njihovi igrači. Nakon današnje posjete sjedištu SPC u Beogradu i sastanka sa Perićem, jasno je da DF ima i podršku ove parareligijske organizacije sa jakim političkim uticajem u Crnoj Gori.

”Krivokapić zna da njegova Vlada trenutno ima podršku nekih 15 odsto birača. Osim toga on je, po svemu sudeći, izgubio rat za podršku Rusije od DF-a, zato bi objeručke prihvatio da DF uđe u Vladu samo da ga ostave na miru. On je pod ogromnim stresom i u strahu od ponovnog napada od beogradske propagande koja se ne libi čak i od brutalnih napada na članove njegove familije”, rekli su izvori portala Aktuelno bliski kabinetu premijera Krivokapića.

Zdravko Krivokapić – na mukama: ”Ja bih dao, samo da me ostave na miru”

Ono što brine Krivokapića jeste da partneri sa zapada neće blagonaklono gledati na eventualni ulazak DF-a u Vladu i zauzimanje ključnih ministarstava.

”Zapad je jasno poručio da ne želi lidere DF-a u Vladi, ali sa druge strane Beograd i Moskva samo čekaju povod za napad na Krivokapića.Trenutno, njegova pozicija je gora nego ikad i on maltene kao premijer nema nikakav uticaj, već predstavlja samo političku krpu koja stoji svima na raspolaganju da se služe po potrebi”, rekli su naši dobro upućeni izvori bliski vrhu Vlade.

U svakom slučaju, pregovori partija parlamentarne većine predstoje, a u narednim sedmicama pregovaračke pozicije će biti definisane i zahtjevi DF će polako postati jasniji.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
JajeKokino
05.07.2021-15:25 15:25

MEDO OSTARA SI VIDOVITA SEHERZADA VAZDA JE BJEZALA OD LJUDI SA HARMONIKOM NA CELU ! DAJ OMLADINI KOJA CE MISLIT O NAMA I TEBI!!