Petak, 24 Maja, 2024
Rubrika:

Neradnici jači od sistema: Demokrate i URA plandovali čitav mandat, a dobili stotine hiljada

Treba se zapitati - da li bi vi mogli da odsustvujete neopravdano sa posla više od tri dana, a da ne dobijete otkaz? Naši poslanici ne dolaze na svoje radno mjesto više od tri godine, a pošto smo već zašli u izbornu godinu, po svemu sudeći preležaće čitav mandat. Umjesto otkaza dobili su desetine hiljada eura, pa je vlajda opravdano zapitait se – za koga radi ova država – za političare ili ljude koji su ih doveli u Skupštinu?

Demokratska Crna Gora i Ujedinjena reformska akcija (URA) postali su nezapamćen kuriozitet u svijetu modernog parlamentarizma – gotovo čitav mandtat odsustvovali su iz politike i skupštinskih zasjedanja, niko ih od nadležnih skupštinskih organa nije previše kritikovao zbog toga, a za eskiviranje radnih obaveza, inertnost i neodgovornost prema građanima koji su ih glasali, nagrađeni su stotinama hiljada eura iz budžeta Crne Gore.

FOTO: CDM

Iako je Skupština krajem jula prošle godine, usvojila izmjene Poslovnika prema kojim je predviđeno da će se poslanik, koji neopravdano ne učestvuje u aktivnostlma parlamenta duže od 30 dana, kazniti novčano 50 odsto od plate, ova odredba je ostala mrtvo slovo na papiru.

Skupština Crne Gore je čak dozvolila da grupa od devet poslanika u debeloj ladovini preleži čitav mandat i za to bude dobro plaćena, čime su nadležni skupštinski organi i poslanici vladajuće većine pokazali da nemaju dovoljno integriteta da bi  sankcionisali kršenje zakona, nerad i drskost.

Sačuvali obraz Skupštine

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović, koji je u Skupštini podnio predlog za izmjenu Poslovnika, kazao je u izjavi za Aktuelno, da su on i njegova partija uradili sve da bi sačuvali obraz parlamenta.

“Liberali su ispunili obećanje dato građanima. Njihova prava su i ugrožena jer oni koje su izglasali da se bore za njih se nijesu gotovo čitav mandat pojavili u Skupštini niti prstom mrdnuli za prava građana Crne Gore. Mi smo vjerovali da to ne smije proći nekažnjeno, neko mora da misli i na narod. Takva  praksa dijela poslanika nečuvena je u evropskom i civilizovanom svijetu kako god oni pokušali da se opravdaju”, rekao je Popović za Aktuelno.

Popović obrazlaže predlog za promjenu Poslovnika

On ističe da izgleda da i skupštinska većina ima problema da razumije duh i suštinu ove norme jer crnogorska politika još uvijek nije na tom nivou razvoja.

“Čuli smo da Administrativni odbor traži neka tehnička pojašnjenja oko opravdanosti ili neopravdanosti odsustva, međutim, ne mislim da nakon više od tri godine odsustva ima bilo šta nejasno niti bilo kakve prepreke da se ove mjere sprovedu. Skupština Crne Gore kao najviša zakonodavna vlast mora pokazati vladavinu prava, to što smo usvojili ima i da ispoštujemo”, poručio je Popović.

Stotine hiljada za nerad

Trenutno devet poslanika bojkotuje u potpunosti rad parlamenta – osam poslanika Demokrata i poslanik URA-e Dritan Abazović. Na osnovu zavničnih podataka Skupštine, u koje je Aktuelno imao uvid, izračunali smo da je prosječna plata poslanika oko 1.500 eura, zavisno od mjeseca. To znači da se, na mjesečnom nivou, za plate devet poslanika koji ne dolaze na posao izdvaja 13.500 eura.

Ako to pomnožimo sa 39 mjeseci, koliko već traje mandat koji su dobili na izborima 2016. godine, ispada da su građani  samo ovih devet poslanika platili oko 526.500 eura (oko 60.000 po poslaniku) da ne rade posao za koji su izglasani! Svaki od ovih predstavnika naroda za više od dvije i po godine bojkota dobio je iznos za koji može da kupi dvosoban stan, a da pri tom nije ni kročio na radno mjesto. Suvišno je pitati da li to može proći ikome u Crnoj Gori, ili bilo gdje drugo na svijetu.

Ovim ciframa treba dodati i plate još 30 opozicionih poslanika DF-a, Demosa, SNP-a i SDP-a koji su bokotovali parlament do kraja 2017. godine. Prema skupštinskoj evidenciji u koju smo imali uvid, ti poslanici su primali takođe u prosjeku 1.500 eura mjesečno tokom godinu i dva mjeseca bojkota.

To znači da je za nedolazak na posao država ovim poslanicima izdvojila 630.000 eura!

Poluprazna plenarna sala u Skupštini

Ako sve ovo uzmemo u obzir ispada da je poreske obveznike (građane Crne Gore) skupo koštao “plaćeni bojkot” opozicije – za poslanike koji nijesu kročili na svoje radno mjesto iz budžeta je izdvojeno 1.156.500 eura.

Da li su prevarili birače, da li bi ih iko glasao da su znali da će na ovako “ošljarski” način da zanemare sve obaveze i preplanduju čitav četvorogodišnji mandat, suvišno je pitati. Činjenica je da ovakvo ponašanje može da im prođe jer institucije nijesu spremne da se nose sa političkim pritiskom.

Sistemski nedostaci i Bečićeve laži

Treba se prisjetiti da je lider Demokrata Aleksa Bečić  odmah nakon usvajanja izmjena Poslovnika krenuo da vrši pritisak na institucije brutalinim lažima da mu “je DPS smanjio platu jer je on postigao neki politički podvig”. Te laži su bezrezervno prenošene kroz plaćene tekstove koji su izlazili na naslovnim stranama “opozicionih medija”.

Nakon ovakve tirade institucije su izgleda ostale isprepadane i Bečić i njegovi legalisti iz Demorkata, uz poslanike URA-e i dalje primaju punu platu, a u parlament ne dolaze. Ovo je školski primjer slučaja da se zakon jednostavno ne može primjeniti zbog političkog pritiska, što dovodi do pitanja da li je sistem uopšte dorastao da primjenjuje zakone koje izglasa, ili su sistemski nedostaci toliki da nam je i država ugrožena pred bilo kakvom političkom, propagandnom ili religijskom silom.

I na kraju treba se zapitati – da li bi vi mogli da odsustvujete neopravdano sa posla više od tri dana a da ne dobijete otkaz?

Naši poslanici ne dolaze na svoje radno mjesto više od tri godine, a pošto smo već zašli u izbornu godinu, po svemu sudeći preležaće čitav mandat. Umjesto otkaza dobili su desetine hiljada eura, pa je valjda opravdano zapitati se – za koga radi ova država – za političare ili ljude koji su ih doveli tu gdje jesu?

Balša Knežević

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve