Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Neprihvatljiv pristup Ministarstva i EPCG oko Termoelektrane Pljevlja

Kako je saopštio Balota, iz SDP-a su upozorili resorno Ministarstvo i rukovodstvo EPCG da ovakav jednostrani pristup nuđenja rješenja je krajnje neprihvatljiv kako dugoročno, tako i na srednji rok.

Potpredsjednik SDP-a Adis Balota saopštio je da je Elektroprivreda  Crne Gore najavila da nema druge alternative već da Termoelektrana Pljevlja nastavi sa radom uz najavljenu rekonstrukciju.

Kako je saopštio Balota, iz SDP-a su upozorili resorno Ministarstvo i rukovodstvo EPCG da ovakav jednostrani pristup nuđenja rješenja je krajnje neprihvatljiv kako dugoročno, tako i na srednji rok.

“Na ovaj način država daje saglasnost da TE Pljevlja bez saglasnosti Evropske energetske zajednice u narednom periodu prozvodi ”nelegalnu” električnu energiju”, ističe Balota.

On je istakao da direktive Evropske unije su jasne, te da država Crna Gora mora imati jasan plan šta želi!

“Država je u obavezi da definiše buduće modele ostvarenja energetske tranzicije. Posebno je važno da se prepoznaju mogući socio-ekonomski aspekti koji nastaju u procesu energetske tranzicije, a takođe je važno voditi računa i o tehničkim mogućnostima koje nudi tržište”, ističe Balota.

Balota naglašava da je država u obaverzi da definiš koncept i model oko budućnosti TE Pljevlja.

“Država je u obavezi da definiše koncept napuštanja korišćenja uglja za proizvodnju električne energije, tj. da definiše koncept i model oko budućnosti TE Pljevlja, koja i ako se bude rekonstruisala, mora se zatvoriti najdalje za 15 godina. Šta poslije toga? Šta će se desiti tada sa stanovnicima Crne Gore koji sada žive od Rudnika uglja i TE Pljevlja, kao i čitav repro lanac”, sugeriše Balota.

Dodatno napominje da me postavlja  posebno pitanje da li je uopšte moguće izvršiti rekonstrukciju TE Pljevlja sa postojećim partnerom, prevashodno misleći na tehnološki dio, jer veliki proizvođači opreme za potrebe rekonstrukcije TE više ne omogućavaju proizvodnju visokosofisticirane opreme iz prostog razloga što većina država ima izlaznu strategiju za korišćenje uglja u proizvodnji električne energije. Najbolji primjer jesu problemi u izgradnji bloka sedam TE Tuzla.

“Zato je neophodno da se okrenemo pripremi donošenja doguročnih predloga, kao i dogovora oko načina povećanja učešća obnovljivih izvora energije , za velike projekte vjetro i solarnih elektrana preko aukcija, uz fokus na GRAĐANSKU energiju, posebno prosumer-e i energetske zajednice”, poručuje Balota.

On je konstatovao da Crna Gora mora se fokusirati na pripremi aplikacija za EU projekte koji potpomažu energetsku tranziciju.

“Potrebno je da se kao država i društvo fokusiramo na pripremi aplikacija za EU projekte koji podstiču i pomažu energetsku tranziciju, i koji osim države pružaju značajnu pomoć lokalnim samoupravama”, zaključuje Balota.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve