Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Neophodna reforma izbornog sistema, prvi nacrt u septembru

Mihailo Anđušić (DPS) želi da vjeruje da ovog puta taj posao može da se odvede do kraja

Reforma izbornog zakonodavstva neophodna je, ali zavisi od političke volje i transparentnosti procesa smatraju sagovornici emisije “Argumenti” na TVCG. Simonida Kordić (NSD) kazala je da je izborni proces kontinuirano pokazivao ozbiljne nedostatke.

“Neki su ispravljeni ali postoje velike legislativne rupe ali i problemi u primjeni izbornog zakonosavstva. To je izazovno veoma. Kad postoji volja postoji i mogućnost da se rješenje nađe. Do sada smo imali visok stepen saglasnosti pri donošenju nekih odluka za koje prethodni sazivi nijesu bili spremni. Nadam se da će se nastaviti taj trend”, ističe Kordićeva.

Ona je saopštila da je neophodno pratiti Evropske standarde ali da oni moraju biti primjenjivi u CG.

“Postoji namjera da se ozbiljno krene u rad i da prve nacrte ovog zakona imamo u septembru. To je makar poručeno na Odboru. Ali presudan element je politička volja, a ja je prepoznajem više sad nego u prethodnim sazivima”, kazala je.

Mihailo Anđušić (DPS) želi da vjeruje da ovog puta taj posao može da se odvede do kraja.

“Prepoznajem kvalitetan ambijent. Prošli smo jedan turbulentan period političkih nestabilnosti i makar formalno pred sobom nemamo neke izborne izazovne procese. I to nam daje prostor da donesemo dobra rješenja. Vi ovog puta imate potpuno jasno izraženu volju opozicije da učestvuje u ovom procesu. Sad makar u startu imamo visok stepen konsenzusa o ovome”, smatra Anđušić.

Inicijalno su, kako kaže, dobili uvjerenja da će zajednički učestvovati u svim ovim procesima.

“Mislim da moramo da damo mnogo veći prostor NVO sektoru, akademskoj zajednici i državnim institucijama. Ja vidim potencijal, i želim da vjerujem da ćemo imati jedan transparentan proces”, kaže Anđušić.

Dragan Koprivica (CDT) ocjenjuje da atmosfera jeste drugačija.

“I izbor VDT-a i sve oko popisa može dati vjetar u leđa po ovom pitanju. Jednostrani potezi dovodili su do bojkota”, podsjeća Koprivica.

Naše izborno zakondavstvo, kako kaže, pokriva neka mjesta koja ne odgovaraju praksi i može se reći da ga je pregazilo vrijeme.

Izvorrtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve