Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

OČEKIVANA PROPAST PREGOVORA: Nema potpisa SNP-a, GP URA i Civisa za sjednicu o izboru Vlade, objediniti predsjedničke i parlamentarne izbore

Nakon skoro dva sata pregovora jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je da su DF, Demokrate, Ujedinjena, Prava i Radnička partija donijeli potpise za sazivanje vanredne sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj bi se birala vlada, ali su SNP, GP URA i CIVIS saopštili da nijesu spremni za to, nakon čega su pregovori o formiranju 44. vlade i zvanično propali. Ovakav epilog je u neku ruku i očekivan s obzirom da su svi zapadni partneri poručili da neće prihvatiti saradnju sa vladom koja je formirana nakon izglasavanja neustavnih izmjena Zakona o predsjedniku.

Pregovori oko forimranja 44. vlade na čijem je čelu trebalo da bude Miodrag Lekić propali su, maltene i prije nego što su počeli.

Mandatar Miodrag Lekić počeo je danas poslije 12 časova u Skupštini pregovore za sastav nove vlade sa predstavnicima parlamentarne većine. Nakon nešto više od dva sata pregovora jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je da su DF, Demokrate, Ujedinjena, Prava i Radnička partija donijeli potpise za sazivanje vanredne sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj bi se birala vlada, ali su SNP, GP URA i CIVIS saopštili da nijesu spremni za to. Nakon toga konstatovano je da su pregovori o formiranju 44. vlade i zvanično propali.

Da vlada neće biti formirana potvrdio je i nesuđeni mandatar Miodrag Lekić nakon sastanka.

“Uspio sam da održim dostojanstvo da se o vladi odlučuje u Crnoj Gori i nigdje drugo. Vlade neće biti. Ko je bio ozbiljan, a ko ne neka građani tumače”, kazao je Lekić novinarima.

Ovakav epilog je u neku ruku i očekivan s obzirom da su svi zapadni partneri poručili da neće prihvatiti saradnju sa vladom koja je formirana nakon  izglasavanja neustavnih izmjena Zakona o predsjedniku.

DF će, kako je kazao Mandić, inicirati politički dijalog da dođe do objedinjavanja parlamentarnih i predsjedničkih izbora u jednom danu.

Propade sve prije no je i počelo…

”Danas je trebalo da realizujemo dogovor da ćemo potpisima poslanika zakazati sjednicu Skupštine na kojoj će se birati 44. vlada”, kazao je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić nakon propalog sastanka skupštinske većine, odnosno takozvanih ”oslobodilaca”.

DF je, kako je rekao Mandić, pripremio potpise.

”A to su učinjeli Demokrate, Ujedinjena, mandatar i Prava Crna Gora”, dodao je on, ističući da su URA, Socijalistička narodna partija (SNP) i CIVIS rekli da nijesu spremni da zakažu sjednicu.

“Nismo uspjeli ono što smo počeli da dogovoramo 1. septembra – da SNP, CIVIS i URA imaju deset resora i da Demokrate i DF imaju deset resora, a premijer zlatni glas. To je bilo ranije dogovoreno tokom pregovora. Prepoznajemo isti rukopis kao i 2020. Iskazali smo spremnost da im damo više nego što predviđaju demokratsku standardi, jer mi imamo 20 poslanika. Sa DPS-om nismo nikada imali dogovor”, rekao je Mandić novinarima nakon pregovora.

Danas su, kako je rekao, od tih subjekata čuli nove uslove.

”Njihovi organi bi morali da se izjasne ponovo, hoće da čuju ko bi iz DF-a bio u vladi”, dodao je Mandić.

Parlamentarni i predsjednički izbori da budu istog dana

Kaže da je sada prvi izazov da se izaberu sudije Ustavnog suda, članovi Sudskog savjeta i vrhovni državni tužilac (VDT).

“Mislimo da u najskorije vrijeme treba da (predsjednica Skupštine) Danijela Đurović i (predsjednik Crne Gore) Milo Đukanović naprave dogovor kako bi istog dana bili raspisani parlamentarni i predsjednički izbori. To je racionalno. Sa žaljenjem konstatujem da smo uložili mnogo vremena da dođe do dogovora, da smo bili pošteni ortaci, što ne mogu reći za sve… To moramo da konstatujemo. Šta je pozadina cijele priče, vrijeme će pokazati. Žao nam je što je do ovoga došlo, ali Crna Gora nema vremena za gubljenje”, navodi Mandić.

Lider DNP-a Milan Knežević je rekao da DF drži riječ.

“Spremni smo na kompromise i to na našu štetu da demontiramo režim Mila Đukanovića. Pokazali smo to kada smo podržali vladu gdje DF-a nije bilo. Prešli smo preko toga što je neko zakasnio da da potpise. I preko opstrukcije za ponovno izglasavanje Zakona o predsjedniku, preko togašto se stvarao narativ međunarodne šibe ili metle. Jer je nekima važnije što misli kafe kuvarica u ambasadi nego građani. Deset resora je pripadalo Abazoviću i Jokoviću, DF da dobije tri ili četiri, a ostalo Demokrate”, kazao je Knežević.

Današnjem sastanku, osim nesuđenog mandatara Lekića, prisustvovali su kontroverzni premijer u tehničkom mandatu i lider GP URA Dritan Abazović, ministraka i funkcionerka URE Ana Novaković Đurović, lideri DF-a Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević, lider SNP-a Vladimir Joković, predsjednik Demokrata Aleksa Bečić, kao i lideri Radničke partije, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore Maksim VučinićMarko Milačić i Goran Danilović, te lider CIVIS-a Srđan Pavićević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Freedom
04.01.2023-15:14 15:14

Kakvi ste vi Svi, teški Lažovi i manipulatori. A ko vam vjerovao lud je 100 %. Sad trk u strane ambasade po mišljenje, svi pa i Milo sa vama. Narode Crnogorski, bili vi Crnogorci, Srbi, Muslimani ili Albanci shvatite da su izbori obična farsa i predstava, laž čista. Ko će biti vlast odlučuju moćni iz sjenke. Ko želi neka učestvuje a mi Lscg Ne.

KLEMENTINA
04.01.2023-15:39 15:39

E moj Mandiću ni visoka funkcija, ni sva odlikovanja, ti ne mogaše POMOĆI da se otmeš utisku da ćeš u IZDAJNIKU naći SPAS. IZDAJNIK je zaslužio titulu VOJVODA nad VOJVODAMA tako da ti osta u sjenci IZDAJNIKA nad IZDAJNICIMA.

Voluica
04.01.2023-16:18 16:18

Iskreno ga žalim što pred kraj političke karijere nije ujedinio svetosavsku sektu na kojoj je radio gotovo cijeli radni vijek..

Mino
04.01.2023-17:49 17:49

Laz im je sustina bica, no ovaj put samo zamagljivanje. Ko misli da ce ovi odustati grdno se vara. Tirjani su to. No sto ono Njegos veli o tirjanstvu ? Ne znate ? Ako , ….

ZAGA
04.01.2023-18:36 18:36

Kao sto su Pametni ljudi znali originalni potpisi nisu NIKAD ni postojali!

Rovca sa katunima bez struje
04.01.2023-20:09 20:09

Freedom @
Kapa dolje za komentar!