Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Mandić: Parlamentarni i predsjednički izbori da budu u istom danu

Mandić je podsjetio da su jesenas stranke većine vodile razgovore i dogovorile da podijele vladu tako da GP URA, SNP-u i CIVIS-u pripadne deset resora, da deset podijele DF i Demokrate, a da mandatar Miodrag Lekića ima ''zlatni glas''.

Socijalistička narodna partija (SNP), Građanski pokret (GP) URA i CIVIS saopštili su da nisu spremni da sa nama zakažu sjednicu Skupštine na kojoj bi se birala vlada i šef parlamenta – rekao je danas jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić.

On je to kazao nakon kraha pregovora lidera partija skupštinske većine o konstituisanju nove vlade.

“Danas je trebalo da realizujemo dogovor koji smo postigli prije praznika, kako bismo zakazali sjednicu na kojoj bi se birala vlada. Donijeli smo potpise, isto su uradile Demokrate, Ujedinjena, Prava, mandatar”, dodao je Mandić.

On je podsjetio da su jesenas stranke većine vodile razgovore i dogovorile da podijele vladu tako da GP URA, SNP-u i CIVIS-u pripadne deset resora, da deset podijele DF i Demokrate, a da mandatar Miodrag Lekića ima “zlatni glas”.

“Nakon tih dogovora imali smo lokalne izbore, na kojima se pokazalo da je DF potvrdio svoju snagu, ali neki drugi nisu. Držali smo se dogovora, bili smo iskreni partner. Nisu danas htjeli da potpišu, jer su rekli da im nije jasno, da njihovi glavni odbori treba da se izjasne o učešću DF-a u vladi… Prepoznajemo rukopis iz 2020. godine koji nije dobar za političko partnerstvo”, istakao je Mandić.

Kaže da je sada prvi izazov da se izaberu sudije Ustavnog suda, članovi Sudskog savjeta i vrhovni državni tužilac (VDT).

“Mislimo da u najskorije vrijeme treba da (predsjednica Skupštine) Danijela Đurović i (predsjednik Crne Gore) Milo Đukanović naprave dogovor kako bi istog dana bili raspisani parlamentarni i predsjednički izbori. To je racionalno. Sa žaljenjem konstatujem da smo uložili mnogo vremena da dođe do dogovora, da smo bili pošteni ortaci, što ne mogu reći za sve… To moramo da konstatujemo. Šta je pozadina cijele priče, vrijeme će pokazati. Žao nam je što je do ovoga došlo, ali Crna Gora nema vremena za gubljenje”, navodi Mandić.

Lider DNP-a Milan Knežević je rekao da DF drži riejč.

“Spremni smo na kompromise i to na našu štetu da demontiramo režim Mila Đukanovića. Pokazali smo to kada smo podržali vladu gdje DF-a nije bilo. Prešli smo preko toga što je neko zakasnio da da potpise. I preko opstrukcije za ponovno izglasavanje Zakona o predsjedniku, preko togašto se stvarao narativ međunarodne šibe ili metle. Jer je nekima važnije što misli kafe kuvarica u ambasadi nego građani. Deset resora je pripadalo Abazoviću i Jokoviću, DF da dobije tri ili četiri, a ostalo Demokrate”, kazao je Knežević.

On pita zašto su URA i SNP razbili taj dogovor.

“Je li on bilo na štetu njihovu ili našu. Sumnjam da je neko odbijajući deset resora ili je uzeo pare ili je ucijenjen jer je uzeo pare zvog šverca droge, cigareta ili nečeg drugog. Ovo nije slučajno urađeno. Šta je trebalo da uradimo, da damo krv i mokraću Dritanu i Jokoviću, da ih pitamo kada ćemo se turširati, jesti. Iniciraćemo politički dijalog da dođe do objedinjavanja parlamentarnih i predsjedničkih izbora da budu u jednom danu. Nemamo strah. Nismo ništa radili u skladištima Zetatransa, u Luci Bar pod ugašenim kamerama već sve transparetno i pred građanima”, zaključio je Knežević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
04.01.2023-17:50 17:50

Da mi je znati đe je oni što ga vabe Rozi i oni što od njega čuvaju leđa…