Petak, 17 Maja, 2024
Rubrika:

Nastavljen izazov Srcem za Cetinje

Izazovu se, u video poruci koji kruži društvenim mrežama, pridružila Anđela Borilović

Nastavlja se izazov “Srcem za Cetinje” – kojim se pozivaju građani da sjutra – 12. septembra, u 17 sati, dođu na Cetinje.

Izazovu se, u video poruci koji kruži društvenim mrežama, pridružila Anđela Borilović.

Da bi Crna Gora nastavila svoj evropski put moramo imati mjere i moramo mnoge unutrašnje probleme riješiti. Jedan od njih je odnos Crkve i Države. Rješavanje tog odnosa ne smije vrijeđati vjerska osjećanja nijedne nacionalne zajednice, poručila je u Izazovu “Srcem za Cetinje” članica Savjeta Građanske inicijative “21. maj” Anđela Borilović.

“Poštujemo vjerujuće pripadnike Crkve Srbije u Crnoj Gori, ali to nije naša crkva. Ja sam etnički i nacionalno Crnogorka, po vjeri pravoslavna i nemam nijednog pretka koji je imao veze sa Srbijom. Imam li ja pravo na vjerska prava ? Imam li ja pravo na svoju crkvu ? Imam li ja pravo na slobodu da kažem što sam, a da ne doživim javni linč uz poklike milopojka, milogorka, kopile, italijanska bagra, nakot, evivašice, uz prijetnje da će me iseliti i slično?”, kaže ona.

Prema njenim riječima uradio je Dritan Abazović mnogo za Crkvu Srbije i Srpski Svet.

“Te zasluge se niko neće grabiti da mu oduzme. U amanet ćemo ostaviti svojim potomcima da se njegovo ime dobro upiše na stranicama istorije, koje će govoriti o tome kako oduzeo Crnogorkama i Crnogorcima što su im preci krvlju, suzama i znojem zalivali da se spoji malter. Materijalno opustošeni, ali nam vjere i ljubavi prema Bogu nikad nije manjkalo nije. Dao je Dritan Abazović svetosavlju moć i krila. A Za vjeru pravoslavnu nije uradio ništa, jer je pravoslavlje ljubav, oprost i bratska sloga”, dodala je ona.

Balkanska turneja predstavnika Crkve Srbije, kako dodaje, počela JE dolaskom Patrijarha Porfirija u Crnu Goru .

“Bilo je takvih turneja i ranije, kada je patrijarh blagosiljao Radovana Karadžića i Ratka Mladića, Sada su blagoslov dobili Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović, posljedica toga je napad na Cetinje! Čemu da se nadamo , Patrijarh je živ, a mi”, pita Borilović.

“Nama neka samo zastave budu crvene, a ruke natopljenje zagrljajem i ljubavlju. Nekanaša đeca mirno spavaju, a Vas očekujem sjutra na Cetinje, 17 časova, pokaži se, CRNA GORA TE TREBA. ĐE IMA U SVIJETU DA TUĐIN OD MENE BRANI MOJE. SRCEM ZA CETINJE Izazivam Tijanu Teu Lopičić da nastavi Srcem za Cetinje”, zaključila je ona.

Na raniji izazov Hajdane Huter oglasila se i Nina Martinović. Evo njene poruke.

Video porukom oglasila se i profesorica Sanja Vujović protiv koje je pokrenut disciplinski postupak zbog toga što je đake povela na obilježavanje 9. maja, Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom.

Izazov “Srcem za Cetinje” je započela Ivana Pajović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve