Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Stanovnicima Baleara dozlogrdili pijani britanski turisti

Lokalci su zamolili posjetioce da se suzdrže od ''ulaska u kuće'' i ''penjanja na balkone''

Odmaralište na Menorki, nazvano „španskim Mikonosom”, prijeti da će zabraniti dolazak svim turistima, nakon što su vlasti najavile zabranu alkohola u popularnim ljetovalištima na Majorki i Ibici.

Ovo dolazi nakon što je vlada Balearskih ostrva uvela zabranu prodaje alkohola između 21:30 i 8 sati ujutru, u namjeri da se suzbije takozvani „turizam niskog kvaliteta”.

Dekret zabranjuje noćnu prodaju alkohola u komercijalnim objektima u Ljukmajoru, Palmi i Kalviji na Majorki, kao i u Sant Antoniju na Ibici. Binibeka Vel, popularna destinacija među Britancima, očekuje da će ove godine primiti milion turista, nakon što je njena popularnost eksplodirala na društvenim mrežama.

Lokalno stanovništvo Baleara žali se na loše ponašanje posjetilaca, pri čemu je jedan tvrdio da su „ulazili u kuće”, „sjedjeli na stolicama na našoj terasi” i „penjali se po našim zidovima”.

Prošle godine, stanovnici su počeli da uzvraćaju udarac, tražeći od turista da ribarsko selo – koje je poznato po svojim jedinstvenim kućama i zidovima okrečenim u bijelo – posjećuju samo između 11 sati prije podne i 8 sati uveče. Na veb stranici sela, lokalci su, takođe, zamolili posjetioce da se suzdrže od „ulaska u kuće” i „penjanja na balkone”, prenosi Dejli mejl.

Poruka je uključivala niz slika koje prikazuju jednog turistu raširenog na stepeništu i drugog kako sjedi na stolici koja pripada jednom od lokalaca.

„Binibeka Vel nije mjesto za avanture, već je to stambeni kompleks gdje ljudi žive. Ako administracija nastavi da nas ostavlja da se sami borimo, u avgustu ćemo među vlasnicima sprovesti glasanje o tome da li treba da zatvorimo naselje”, rekao je za Gardijan Oskar Monhe, koji vodi grupu koja predstavlja 195 vlasnika nekretnina u Binibeka Velu.

On je objasnio da je glavni problem španska administracija, za koju stanovnici smatraju da ne čini dovoljno kako bi se suočila sa problemima koje im stvaraju turisti.

Stanovnici Binibeka Vela prošle godine dobili su 12.850 funti od vlade za uklanjanje smeća koje ostavljaju turisti, ali sporazum nije obnovljen.

Zabrana prodaje alkohola noću

Dekret o zabrani noćne prodaje alkohola proširenje je zakona iz 2020. godine koji je već bio na snazi.

Vlada je u svom saopštenju o zabrani navela da „komercijalni objekti” moraju biti potpuno zatvoreni, a ne samo da zatvore izložbene vitrine.

Zabranila je, takođe, da brodovi za zabavu budu unutar jedne nautičke milje od bilo koje od ovih destinacija, a zabranjeno im je i da preuzimaju i iskrcavaju putnike u tom području.

Portparol Savjeta za turizam Balearskih ostrva rekao je da je zakon iz 2020. godine bio usmjeren na borbu protiv antisocijalnog ponašanja.

Dodao je da se nada da zakon više neće biti potreban „za tri do četiri godine, ako usadimo ljudima kako da se ponašaju”.

Zabrane dolaze nakon što je vlada upozorila da bi bučni Britanci mogli da se suoče sa ozbiljnim kaznama nakon uvođenja strožijih novih sankcija za loše ponašanje zbog kršenja građanskih pravila u najvećim turističkim mjestima.

Pooštrene novčane kazne

Haime Martinez, gradonačelnik glavnog grada Majorke, Palme, rekao je da je jedan od njegovih glavnih ciljeva „ispravljanje nepristojnih stavova” i to se odnosi podjednako na turiste kao i na lokalno stanovništvo. On je objavio da bi nova Građanska uredba mogla da za prekršioce odredi kazne do 3.000 eura, u zavisnosti od težine prekršaja.

Nova pravila uključuju zabranu pića na javnim mestima, grafite, skutere, pa čak i nudizam i polunudizam.

Ova nova Uredba pooštrava sankcije za aktivnosti koje pogoršavaju ili prljaju javne prostore grada.

Prema uredbi, ako konzumacija alkohola na javnim putevima remeti suživot, uključuje gužve ili pogoršava mir okoline, između ostalog, prekršaj će se smatrati ozbiljnim.

Kršenje ovog pravila koštaće vas od 750 do 1.500 eura – ili ako se smatra veoma ozbiljnim, kazna može iznositi od 1.500 do 3.000 eura.

Iznos prekršaja za grafite ili slogane biće povećan sa 100 do 750 eura na kazne od 1.500 do 3.000 eura.

U slučaju maloljetnika koji vrše vandalizam grafitima, gradonačelnik je objasnio da će roditelji biti odgovorni i moraće da osiguraju plaćanje kazni i pokriju troškove uklanjanja od strane opštine.

U vezi sa transparentima, posterima i reklamnim brošurama, njihovo postavljanje na opštinskim zgradama ili objektima, u javnim prostorima i na uličnom mobilijaru je zabranjeno. Tako će sankcije iznositi od 750 do 1.500 eura.

Takođe, postavljanje na spomenicima, zaštićenim zgradama ili na saobraćajnim znakovima koji otežavaju njihovu vidljivost rezultiraće ozbiljnim prekršajem, u iznosu od 1.500 do 3.000 eura.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve