Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Nastavlja se kriza u Kotoru: Ni danas nije bilo kvoruma za sjednicu skupštine

Kako je saopštila predsjednica gradskog parlamenta Maja Mršulja, konsultacije su zakazane za tri dana kod predsjednice SO, a biće obaviješteno i Ministarstvo javne uprave

Nastavak VIII sjednice Skupštine Opštine Kotor, koji je bio zakazan za danas nije održan jer nije bilo kvoruma.

Kako je saopštila predsjednica gradskog parlamenta Maja Mršulja, konsultacije su zakazane za tri dana kod predsjednice SO, a biće obaviješteno i Ministarstvo javne uprave.

„Ponovo nismo imali kvorum za rad i još jednom dva odbornika DF-a Slobodan Bobo Lazović i Željko Knežević nisu prisustvovali sjednici kao i predstavnici opozicije, što je šesti put zaredom. Jedan broj predstavnika opozicije je bio u sali, ali se nisu prijavili“, konstatovala je Mršulja.

Kako je pojasnila, u skladu sa poslovnikom zakazaće kolegijum predsjednika Skupštine već u ponedjeljak, kada će ponovo biti određen termin pokušaja nastavka održavanja VIII i početak IX sjednice.

„Rok za održavanje sjednice, preporučen od strane Ministarstva javne uprave, bio je danas, do kada smo imali obavezu da održimo sjednicu. U obavezi sam da obavijestim MInistarstvo javne uprave da nismo održali zasijedanje gradskog parlamenta, a oni će preduzeti radnje u skladu sa svojim nadležnostima. Za očekivati je da Vlada Crne Gore u narednom periodu da određeni rok za održavanje sjednice, a u međuvremenu će biti održan kolegijum i sve ono što je u skladu sa Zakonom“, poručila je Mršulja.

Nakon još jednog, neuspjelog pokušaja održavanja nastavka predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić iz Demokrata, rekao je da su nadležni sekretarijat i Opština Kotor još prošle sedmice, a prije prethodnog pokušaja održavanja zasijadanja, dali predlog za ona pitanja koja su bila od značaja u okviru tih političkih razgovora.

“Do danas nemamo odgovor, što pokazuje neku vrstu nespremnosti namjere da ovo funkcioniše na adekvatan način. Ta namjera i nespremnost iskazana je od strane dva odbornika Demokratskog fronta u Kotoru, koji zajedno sa opozicijom koja je predvođena DPS-om nastavljaju bojkot skupštine. Na taj način, jedinu stvar koju uspijevaju da urade jeste da blokiraju grad“, saopštio je Jokić prenosi Radio Kotor.

Poručio je da, ako neko ima ideju da će na ovaj način dovesti 15 od 17 odbornika vladajuće većine do toga da popuste pred različitim ucjenama ili da na bilo koji način urade ono što nije u skladu sa javnim interesom i Zakonom, prevario se.

„To je nešto o čemu govorimo na sjednicama Skupštine mjesecima unazad. Zakonske procedure su nedvosmislene. Vjerujem da u ovom gradu postoji snaga da se prepozna i očuva javni interes. Ono što je sigurno jeste da, niti Demokrate, niti ja, kao nosilac liste, ali ni ostatak vladajuće koalicije 15 od 17 odbornika, nije izašao na izbore da bi na današnji dan šibicarili političkim interesima, već smo tu da radimo u interesu grada“, kazao je Jokić.

On je podsjetio da je Ministarstvo javne uprave dalo preporuku da se zasijedanje gradske Skupštine danas održi.

„Pretpostavljam da će Ministarstvo pripremiti informaciju za Vladu Crne Gore, koja ima svoje nadležnosti iz Zakona o lokalnoj samoupravi da izda najprije upozorenje, a nakon toga i eventualno raspusti skupštinu opštine, što bi dovelo do vanrednih, lokalnih izbora. To je prva opcija. Druga je da imamo normalno funkcionisanje rada skupštine u okviru kojeg će se glasati akti koji su od interesa za grad. To su dvije opcije koje su danas na stolu, nema treće“, zaključio je Jokić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve