Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Na Trgu Nikole Đurkovića u Novom osvanuo grafit “Morem plovi jedna mala barka”

Ovo je grad koji nepokolebljivo nosi ideju antifašizma i koji se oduvijek protivi svakom obliku fašizma koji se vremenom javlja u novim oblicima.

Herceg Novi proslavlja svoj praznik 28. oktobra, slaveći time oslobođenje od okupatora, kao simbol ponovnog rođenja ovog znamenitog starog grada. Generacije Novljana pamte i sa ponosom govore o dičnim imenima narodnih heroja i odvažnih boraca NOR-a, čija imena služe u amanet pokolenjima.

Ovo je grad koji nepokolebljivo nosi ideju antifašizma i koji se oduvijek protivi svakom obliku fašizma koji se vremenom javlja u novim oblicima.

Grad pet Danica, kao jedinstveni, gotovo epski primjer ženskog herojstva uz osvrt na nevjerovatnu koincidenciju ogledanu u imenima ovih hrabrih djevojaka. Sve su živjele pod imenom Danica, po zvijezdi, i pale, u cvijetu mladosti pod petokrakom i uzdigle svoja imena do zvijezda i vječnosti.

Ako bi iko ikada imao dilemu o antifašističkim uzorima Herceg Novog dovoljno bi bilo pokazati mu sliku najmonstruoznijeg događaja koji je ponovo, gotovo epski prikaz izvorne izopačenosti fašističke ideologije i koji daje jasan uvid u monstruoznost zločina domaćih izdajnika, saopštili su iz UBNOR-a i antifašista Herceg Novi.

Na Trgu Nikole Đurkovića, koji nosi ime narodnog heroja, koji je danas jedan lijep lokalitet za razgledanje, uživanje i svakodnevnicu, odigralo se čuveno „krvavo kolo“. Mučni prizor možda nije znan baš svakome, ali je neupitno poznat svakom Novljaninu. Beživotna dijela heroja, boraca za domovinu, a oko njih kolo kojim domaći izdajnici u svojoj ostrašćenoj želji da budu lojalni okupatoru kome služe, slave svoj trijumf nad mučki ubijenim sugrađanima.

“Ako sve ovo znamo, onda nam je jasan i nivo uvrede koju nosi maliciozni čin šaranja murala stihovima četničke pjesme koja veliča one iste koji su iznjedrili i motivisali zločince da zaigraju kolo nad mrtvim herojima. Time se ne vrijeđa pojedinac, već jedno kompletno društvo i zajednica koja teži zdravom, evropskom razvoju. Vrijeđa se identitet mediteranskog, antifašističkog grada. I najviše se vrijeđa spomen na stradale učesnike borbe zahvaljući kojoj danas možemo proslavljati Dan Grada. Slava im! A počiniocu neka je na sramotu, ali i na znanje – da ovo nije grad za promociju fašizma.

Oštro osuđujemo uništavanje javne imovine i još više pisanje poruke koja je za ovaj grad omalovažavajuća i uvrjedljiva. Nadamo se da će nadležni reagovati”, zaključili su u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve