Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

MUP: Nije prekršen zakon ni u jednom od slučajeva koje navodi koalicija Za budućnost Crne Gore

Ministarstvo unutrašnjih poslova je, po službenoj dužnosti, izvršilo provjere za 29 lica objavljenih u saopštenju od 17.08.2020. i nije utvrdilo kršenje zakona Crne Gore niti u jednom od navedenih slučajeva

Povodom saopštenja koalicije „Za budućnost Crne Gore“ od 17.08.2020. iz MUP-a podsjećaju sa su uputili poziv ovoj koaliciji da zvanično dostavi spisak svih osoba za koje tvrde da su nezakonito upisane u birački spisak Crne Gore, kako bi, kroz rad Ekspertskog tima za kontrolu tačnosti i ažurnosti biračkog spiska, izvršili provjere ovih navoda.

Uprava policije

Do danas, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ se nije zvanično obraćala MUP-u sa zahtjevom za navedene provjere, naveli su iz MUP-a.

Ipak, Ministarstvo unutrašnjih poslova je, po službenoj dužnosti, izvršilo provjere za 29 lica objavljenih u saopštenju od 17.08.2020. i nije utvrdilo kršenje zakona Crne Gore niti u jednom od navedenih slučajeva.

“U skladu sa propisima o zaštiti podataka o ličnosti, Ministarstvo unutrašnjih poslova neće saopštavati identitet lica, ali radi istinitog i objektivnog informisanja javnosti, konstatujemo da je, izvršenim provjerama, utvrđeno da su ova lica zakonito upisana u birački spisak, da su zakonito stekla crnogorsko državljanstvo i da imaju dugogodišnje prebivalište u Crnoj Gori, a što su uslovi za osvarivanje biračkog prava u Crnoj Gori.

Ističemo da su:

4 lica steklo crnogorsko državljanstvo prijemom po osnovu braka sa crnogorskim državljaninom, shodno članu 11 Zakona o crnogorskom državljanstvu, (dvojno državljanstvo);
19 lica steklo crnogorsko državljanstvo prijemom po članu 41 Zakona o crnogorskom državljanstvu (otpust iz državljanstva druge države);
5 lica steklo crnogorsko državljanstvo po porijeklu oca, shodno propisima važećim do 1974. godine i
1 lice steklo crnogorsko državljanstvo prijemom, po članu 8 Zakona o crnogorskom državljanstvu (otpust iz državljanstva druge države).

Pojašnjenje: 19 lica koja su stekla crnogorsko državljanstvo po osnovu člana 41 Zakona imala su prijavljeno prebivalište prije 03.juna 2006.godine, dok je 1 lice koje je steklo crnogorsko državljanstvo po osnovu člana 8 Zakona imalo 10 godina zakonitog i neprekidnog boravka prije podnošenja zahtjeva za prijem”, naveli su iz MUP-a.

Napominju da je Zakonom o crnogorskom državljanstvu, između ostalog, propisano da se crnogorski državljanin koji ima državljanstvo druge države, smatra crnogorskim državljaninom u postupku pred organima Crne Gore.

“Ukazujemo da koalicija „Za budućnost Crne Gore“, dostavljanjem medijima spiska birača sa podacima o ličnom imenu, datumu rođenja i opštini u kojoj glasaju, vrši obradu podataka bez pravnog osnova, čime krše odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti”, zaključili su u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve