Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

MUP: Birački spisak isti za prvi i drugi krug predsjedničkih izbora

Podsjećaju da se u biračkom spisku, a nakon njegovog zaključivanja, ne mogu vršiti promjene

Povodom više navoda u medijima, u kojima se navodi da je u kratkom roku došlo do značajnog povećanja broja birača u biračkom spisku, u cilju tačnog i objektivnog informisanja javnosti, reagovalo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

“Birački spisak povodom drugog kruga izbora za Predsjednika Crne Gore, zakazanih za 2. april 2023. godine, ostao je nepromijenjen u odnosu na birački spisak po kojem je održan prvi krug izbora za Predsjednika Crne Gore 19. marta 2023. godine.
Naime, birački spisak povodom predsjedničkih izbora, kako za održani prvi krug, tako i za predstojeći drugi krug zaključen je 8. marta tekuće godine i shodno navedenom, broj birača upisanih u birački spisak Crne Gore povodom drugog kruga izbora za Predsjednika Crne Gore je: 542.154”, ističu iz MUP-a.

Podsjećaju da se u biračkom spisku, a nakon njegovog zaključivanja, ne mogu vršiti promjene.

Takođe, napominju, da je Ministarstvo 24. marta 2023. godine, objavilo numerički tabelarni prikaz promjena u biračkom spisku shodno raspisanim prijevremenim izborima za poslanike u Skupštini Crne Gore, zakazanim za 11. jun 2023. godine.

“U birački spisak upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta.

Shodno navedenom, povećanje broja birača u biračkom spisku za prijevremene izbore za poslanike u Skupštini Crne Gore u odnosu na broj birača u biračkom spisku za predsjedničke izbore, posljedica je upisa u birački spisak, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora, svih birača koji biračko pravo sticanjem punoljetstva, odnosno sticanjem dvije godine prebivališta u Crnoj Gori, stiču u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i na dan održavanja, odnosno 11. juna 2023. godine”, zaključuje se u saopštenju MUP-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve