Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Mugoša u posjeti njemačkom Bundestagu na temu Parlamentarni nadzor – Izgradnja povjerenja u parlamente

U toku trodnevne posjete, Mugoša je predstavio iskustva Skupštine Crne Gore koja se odnose na parlamentarni nadzor, kao jedan od ključeva odgovornosti i transparentnosti

Poslanik SD-a Boris Mugoša je, u periodu 27. do 30. marta bio dio regionalne grupe poslanika/ca i predstavnika/ca civilnog društva koji su imali mogućnost da sa rukvodstvom i poslanicima/cama Bundestaga razgovaraju na temu Parlamentarni nadzor – Izgradnja povjerenja u parlamente, saopšteno je iz Skupštine. Posjeta je organizovana od strane Nacionalnog Demokratskog Instituta i Bundestag-a u okviru inicijative za jačanje zakonodavstva Zapadnog Balkana (WBLSI).

U toku trodnevne posjete, Mugoša je predstavio iskustva Skupštine Crne Gore koja se odnose na parlamentarni nadzor, kao jedan od ključeva odgovornosti i transparentnosti.

“Učesnici su imali mogućnost da od potpredsjednice Bundestaga-a, Ivon Magvas, čuju iskustva Njemačke, na temu saradnje između opozicije i vlasti u sprovođenju nadzora izvršne vlasti i način donošenja odluka”, navodi se u saopštenju.

U pozdravnom govoru sekretar Bundestag-a, Mikael Šafer je naveo da su ove inicijative mogućnost da se razmijene mišljenja i prakse koje bi ojačale efikasnost parlamenata. Takođe, istakao je da podržava bilateralne saradnje u cilju jačanja kapaciteta stručnih službi parlamenata. Agenda je uključivala i teme koje se odnose na rad anketnih komisija i odbora, nezavisnost i etiku poslanika/ca, transparentnost rada parlamenata, odnose sa medijima i saradnju sa nevladinim sektorom.

U toku studijske posjete delegacija je prisustvovala premijerskom satu, tokom kojeg je Kancelar Olaf Šolc odgovarao na pitanja koja se odnose na trenutnu energetsku i ekonomsku krizu i buduće planove za razvoj Njemačke.

“U okviru posjete, Parlamentarna grupa za saradnju Bundestaga sa zemljama Jugoistočne Evrope organizovala je prijem na kojem je poslanik Mugoša razmijenio mišljenja sa predsjednikom parlamentarne grupe i poslanikom Socijaldemokratske partije Njemačke, Josipom Juratovićem, vezano za aktuelna politička dešavanja u Crnoj Gori i način izlaska iz institucionalne i političke krize”, saopšteno je iz Skupštine.

Studijskoj posjeti je ispred NVO sektora iz Crne Gore, prisustvovala Milena Muk – Institut Alternativa, kao i poslanici/e i predstavnici/ce civilnog društva iz zemalja regiona, i to Albanije, Srbije, Kosova, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve