Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Mugoša: Rok za uvid u materijal sedam dana od izbora

''Svaki podnosilac izborne liste ili kandidat za poslanika može tražiti uvid u izborni materijal u roku od sedam dana od održavanja izbora''

Uvid u izborni materijal u roku od sedam dana od održavanja izbora može tražiti svaki podnosilac izborne liste ili kandidat za poslanika, kazao je za Portal RTCG predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša. To je rekao komentarišući izjavu generalnog sekretara SDP-a Ivana Vujovića, da će ta stranka tražiti ponovno brojanje glasova zbog sumnje da su pokradeni.

“Svaki podnosilac izborne liste ili kandidat za poslanika može tražiti uvid u izborni materijal u roku od sedam dana od održavanja izbora. Uvid u izborni materijal podrazumijeva uvid u izvode iz biračkih spiskova, zapisnike o radu biračkih odbora, glasačke listiće itd”, kazao je Mugoša.

Istakao je OIK dužna omogućiti uvid u izborni materijal četiri u roku od četiri sata.

“Od podnošenja zahtjeva za uvid, Opštinska izborna komisija (OIK) je dužna omogućiti podnosioci uvid u roku od četiri sata. Ukoliko politički subjekt izrazi sumnju da postoje kršenja procedure koja se odnose na rad biračkog odbora a koja mogu dovesti do ponavljanja izbora, mogu podnijeti prigovor OIK koja na sjednici utvrđuje osnovanost prigovora”, kazao je Mugoša.

Istakao je da se u tom postupku OIK može izvršiti prebrojavanje kako glasačkih listica, tako i ostalog izbornog materijala u cilju donošenja odluke o opravdanosti eventualnog ponavljanja glasanja na biračkom mjestu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve