Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Mugoša: Dijalog i dogovor oko uslova za održavanja popisa prioritet

On je ukazao na redosljed koraka koji je potrebno uraditi u narednom periodu

Potpredsjednik i poslanik Socijaldemokrata (SDCG) Boris Mugoša prokomentarisao je najavu odgađanja popisa.

On je ukazao na redosljed koraka koji je potrebno uraditi u narednom periodu.

Prvo je, kako je istakao, potrebno donošenje formalne odluke o odgađanju popisa, budući da je u pravnom prometu i dalje na snazi Uredba koja definiše održavanje popisa u periodu od 1. do 15. novembra.

Nakon toga, navodi Mugoša, neophodno je da Vlada započne ozbiljan, transparentan i sveobuhvatan dijalog sa svim relevantnim društvenim činiocima (parlamentarnim subjektima, NVO sektorom, akademskom zajednicom, nacionalnim savjetima, stručnim asocijacijama…), kako bi se, smatra on, došlo do uslova koji će omogućiti kredibilnost i legitimnost popisa, odnosno popis na osnovu koga bi dobili rezultate koji će produkovati kvalitetne inpute za kreiranje brojnim neophodnih državnih razvojnih politika.

“Kao rezultat dijaloga i konsenzusa, potrebno je definisati i adekvatan datum održavanja popisa do kojeg će biti realno moguće realizovati sve navedene uslove”, ističe potpredsjendik SD-a i ukazuje da je prilikom definisanja datuma održavanja popisa potrebno uzeti u obzir međunarode preporuke oko određivanja perioda popisivanja, koje se odnose na period vremena kada većina ljudi boravi u svom uobičajenom mjestu boravka, kao i na izbjegavanje godišnjih doba u kojima je teško doći do naseljenih područja zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

“Do ispunjena uslova za održavanje kredibilnog popisa, nastavljaju se aktivnosti na bojkotu popisa”, zaključio je Mugoša.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve