Četvrtak, 2 Decembra, 2021
Rubrika:

MPNKS: Lalošević ušao u zonu krivične odgovornosti

Iz Ministarstva su kazali da, zbog toga što je Lalošević je prekoračio svoja ovlašćenja, MPNKS ima veoma kratak rok da odgovori na više pitanja koja su od krucijalnog značaja za budućnost i sudbinu sportskih djelatnika

Vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade Vasilije Lalošević je ušao u zonu krivične odgovornosti, i nanio značajnu štetu Ministarstvu prosvjete, nauke kulture i sporta (MPNKS), Upravi, i svim crnogorskim sportistima, rekli su iz MPNKS.

Iz Ministarstva su kazali da, zbog toga što je Lalošević je prekoračio svoja ovlašćenja, MPNKS ima veoma kratak rok da odgovori na više pitanja koja su od krucijalnog značaja za budućnost i sudbinu sportskih djelatnika.

Oni su dodali da je Uprava za sport i mlade ignorisala Svjetsku antidoping agenciju (WADA) jer nije dostavila Upitnik za prethodnu godinu, niti je imala ikakav kontakt sa WADA.

Kako su naveli, Agencija zbog toga internim kanalima pokušavala da stupi u kontakt sa vlastima u Crnoj Gori.

-Rezultat navedenog je da smo sada pred isključenjem naših sportista iz svih takmičenja, a u slučaju da nas ne isključe, sportisti se mogu takmičiti, ali ne pod našom zastavom i himnom-, kazali su iz MPNKS.

Oni su dodali da su, odmah nakon tog saznanja, kontaktirali WADA, koja je imala sjednicu u Montrealu sredinom avgusta tekuće godine.

-Na toj sjednici, trebalo je da se donеse odluka o isključenju Crne Gore, međutim, zbog brze reakcije MPNKS, odluka je odložena. Za sve to vrijeme, Lalošević nije ništa preduzimao po tom pitanju-, rekli su iz MPNKS.

Ministarstvo je, kako kažu, 15. septembra dobilo nalog da za 21 dan promijeni Zakon o sportu.

-MPNKS je u saradnji sa Komisijom za antidoping odmah krenulo u ispunjavanje zadatka i narednih dana ćemo imati spreman dokument koji se traži-, rekli su iz Ministarstva.

Komisija već ima spreman veliki broj potrebnih informacija, dodali su iz Ministarstva, ocijenivši da će rok Agencije biti dostižan.

Oni su dodali da u prilog rigoroznosti i ozbiljnosti Agencije govore nedavno završene Olimpijske igre na kojima sportistima Rusije nije bilo dozvoljeno da se takmiče pod ruskom zastavom i himnom.

-Protiv Laloševića su formirani spisi predmeta kod Specijalnog državnog tužioca u odnosu na njegov status i u odnosu na Odluku o dodjeli sredstava za sprovođenje programa sportskih organizacija u ovoj godini-, rekli su iz MPNKS.

Oni su rekli da je Lalošević, suprotno Zakonu o sportu i bez učešća MPNKS, donio odluku, za koju je Ministarstvo saznalo sa sajta Uprave za sport i mlade.

Iz Ministarstva su kazali da su, zbog sumnje da se radi o nezakonitom poslovanju, 1. septembra angažovali nezavisnu reviziju.

-Lalošević je kontinuirano izbjegavao da se revizija realizijе i do danas revizorka nije uspjela da dobije nijedan dokument kako bi mogla da preduzme bilo koju aktivnost za koju je angažovana-, rekli su iz MPNKS.

Oni su naveli da su se sada stekli uslovi za sprovođenje nezavisne revizije i dodali da će izvještaj dostaviti Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

Iz Ministarstva tvrde da to nije nije jedini konkurs koji je Lalošević sproveo bez njihovog učešća.

-Jedan smo uspjeli da zaustavimo, barem bi trebalo da Lalošević taj konkurs nije okončao i novac raspodijelio, što ne bi bilo začudjujuće uzimajući u obzir dosadašnja iskustva sa njim-, dodali su iz MPNKS.

Oni su ocijenili da je Lalošević, kršeći sve zadate rokove i predvidjene sastanke, djelovao samostalno, umjesto da djeluje proaktivno, blagovremeno i u koordinaciji sa rukovodećim kadrom.

-On je, zanemarujući sva propisana pravila i procedure, ušao u zonu krivične odgovornosti, i oglušio se o dobru poslovnu praksu i jačanje timskog duha i odlučivanja nanoseći tako značajnu štetu MPNKS, Upravi za sport, i što je najvažnije svim sportistima u Crnoj Gori-, rekli su iz MPNKS.

Oni smatraju da je Lalošević supstituisao pravo i da nije poštovao jasno razgraničenje nadležnosti i odgovornosti u sistemu odlučivanja.

-Time je nanio dodatnu štetu, koja se mora što prije sanirati, kako bi se našim sportskim djelatnicima obezbijedilo ono što im shodno svim važećim, kako domaćim, tako i međunarodnim pravilima pripada-, rekli su iz MPNKS.

Oni su naveli da je to “samo jedan dio priče” i kazali da će o ostatku, javnost i tužilaštvo biti blagovremeno obaviješteni.

-Shodno načelima pravde i pravičnosti, po zakonu, po moralu, po razumnom rasuđivanju, Lalošević morao je što hitnije biti razriješen državne funkcije koju je do sada obavljao-, kazali su iz MPNKS.

Oni su poručili da će uraditi sve da greške i propuste isprave u najkraćem roku, kao i da crnogorskim sportistima obezbjede optimalne uslove za rad i za postizanje vrhunskih rezultata na svim međunarodnim takmičenjima.

Oni su istakli da MPNKS nije politička partija, i da su u tom Ministarstvu javni funkcioneri promjenljivi, bez izuzetka.

-Praksa, koja izgleda i dalje postoji u pratijskom sistemu, čast izuzecima, da je mjera kvaliteta rada nekog u Vladi da li se “dira” u partijsku funkciju ili ne, za MPNKS ne postoji-, naveli su iz tog resora.

Oni su kazali da je svačiju mjeru znanja, “bio član partije ili ne”, predstavljaju znanje, profesionalnost i moral.

-Narod je birao slobodu i slobodu će da dobije, barem dok je Vesna Bratić na čelu Ministarstva. Vlada, na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem ima pravilo „Nećemo zamjene, hoćemo promjene-, tako će i ostati”, zaključili su iz MPNKS.

Najnovije

Zbog ekološkog incidenta voda u Pljevljima nije za piće

Voda sa svih vodoizvorišta u Pljevljima nije za piće zbog ekološkog incidenta koji se desio u blizini brane na Otilovićkom jezeru. Potrošači sa Pliješi i...

Marković: Ulaskom SD u vlast Prijestonici dobit cc 20 miliona eura

Početkom 2018. godine koaliciono je započet proces revitalizacije i spriječen ekonomski potop Prijestonice Cetinje, najblaže rečeno spriječen je bankrot. Suočeni sa teškom finansijskom sitacijom...

IA: Neophodni odlučniji koraci u reformi javne uprave

Postoji veliki raskorak između onoga što su prepoznati problemi politizacije i neprimjerenih uticaja na zapošljavanje u javnoj upravi i izostanka prioriteta i aktivnosti u...

Alijansa žena DPS: Političkim osnaživanjem žena, vratićemo Crnu Goru na put prosperiteta i razvoj

Tribina “Perspektiva žena u politici i javnom životu” u organizaciji Alijanse žena DPS Crne Gore održana je sinoć na Cetinju. Kako su saopštili iz Partije,...

Slabi povjerenje u institucije, od NVO se očekuje da budu kritičari vlasti

Građani i građanke imaju sve manje povjerenja u institucije, opterećuju ih socio-ekonomski problemi, nevladine ogranizacije se vide kao najistaknutiji dio civilnog sektora i o...

Najčitanije

Povezano

Ministarstvo prosvjete izdvaja skoro 100.000 eura za računarsku opremu i komunikacione usluge

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta izdvojiće 97.307,50 eura za nabavku računarske opreme i komunikacione usluge (mobilne, fiksne telefonije i satelitskog interneta), kao i...

MPNKS: Oni koji su do juče devastirali sve moralne i društvene vrijednosti danas ih spašavaju

Ministarstvo prosvjete, kulture, nauke i sporta odgovorilo je na saopštenje DPS. Saopštenje prenosimo u cjelosti Nedjelju za nama obiljležila je gusta politička magla, koju su, po...

Joković: Na Laloševićevo mjesto doveli čovjeka za kojeg niko nema ni jednu lijepu riječ

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković poručio je da je na mjesto Vasilija Laloševića doveden čovjek za kojeg niko nema ni jednu lijepu riječ. Naime, on je...

Para za ”Uči doma” još nema, a kad će, ne zna se

Prosvjetni radnici koji su tokom epidemije korona virusa u ovoj godini snimali časove za platformu “Uči doma” namijenjenu osnovcima, a koju je pokrenulo Ministarstvo...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve