Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Može li ministar da bude i direktor policije?

Zakonom o unutrašnjim poslovima jasno su definisani uslovi ko može biti na čelu Uprave policije.

Vlada Crne Gore će na sjednici u petak razmatrati smjenu direktora Uprave policije Zorana Brđanina. Komisija za kadrovska i administrativna pitanja Vlade uputila je predlog za razrješenje Brđanina. Pokret Evropa sad i Demokrate mjesecima ne uspijevaju da se dogovore oko nasljednika Brđanina, pa se kao jedno od rješenja pominje da policijom i Ministarstvom unutrašnjih poslova do imenovanja v.d. direktora koordiniše ministar MUP-a Danilo Šaranović. Međutim, Zakonom o unutrašnjim poslovima jasno su definisani uslovi ko može biti na čelu Uprave policije.

U članu 12 Zakon o unutrašnjim poslovima se između ostalog navodi da policijom rukovodi direktor koji za svoj rad odgovara ministru unutrašnjih poslova i Vladi Crne Gore.

U Zakonu jasno piše da je policija u svom radu politički i ideološki neutralna.

“U vršenju policijskih poslova i sa njima povezanih poslova, Policija je operativno nezavisna od Ministarstva i drugih organa državne uprave”, definisano je Zakonom.

Dalje se navodi da u slučaju prestanka mandata direktora Policije prije isteka vremena na koje je postavljen ili u slučaju spriječenosti direktora Policije da, iz bilo kojih razloga stalno ili na duže vrijeme vrši svoju dužnost, Vlada će na predlog ministra, za vršioca dužnosti odrediti jednog od rukovodilaca unutrašnje organizacione jedinice Policije, koji ispunjava uslove za direktora Policije propisane ovim zakonom, a najduže do šest mjeseci.

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih ministar ne može biti koordinator Uprave policije jer to Zakon o unutrašnjim poslovima ne dozvoljava.

Osim toga samo direktor ima pravo da izdaje određene naloge i naređenja predviđena Zakonom o unutrasnjim poslovima bez kojih policija ne moze funkcionisati:

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve